Μια αγάπη για τα ραδίκια την έχω από μικρός και δεν την έκρυψα ποτέ. Είναι το μόνο χόρτο που αναγνωρίζω και μάζευα, όπου το έβρισκα. Τακτικά έβρισκα σε ταβέρνα στο Πόρτο-Λάγος, στα ταξίδια μου μια φορά το μήνα και η πικράδα τους έκανε πιο νόστιμα τα καλοτηγανισμένα μπαρμπούνια.
Πιο πάνω είπα "μάζευα", αλλά δεν το ξανακάνω. Το τελευταίο κιλό κόστισε 2500 €, με πόνο και ταλαιπωρία, μέχρι να φτιάξω ξανά τη μέση μου, πέντε χρόνια πριν.
Ο μανάβης στο Μοδιάνο δεν φέρνει πια (δεν βγαίνουν οι ραδικούδες, είπε) και είχα ξεμείνει....
Μέχρι που ανακάλυψα στους καταψύκτες του Σ/Μ κατεψυγμένα και Ελληνικά, σε τιμή 2,77 € τα 600 γραμμάρια!
Στο παρακάτω κολάζ, δεν κρύβω την φίρμα και αν θεωρηθεί διαφήμιση, ούτε που με ενδιαφέρει! Αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες πρέπει να προβάλλονται και, αν βρουν μιμητές, καλώς να τους βρουν!
Υ Λ Ι Κ Α
600 γραμ. Ραδίκια κατεψυγμένα
300 γραμ. Σπανάκι σε φύλλα κατεψυγμένο
350 γραμ. Μανιτάρια κατεψυγμένα (ολόκληρα και φέτες, μισά-μισά)
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1 φλυτζ.τσαγ. Άνιθο χοντροκομμένο
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 νεροπότηρο Κρασί άσπρο
Αλάτι και Πιπέρι
2 Λεμόνια τον χυμό τους
1 γεμάτη κουταλιά Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητος και σωτάρω το κρεμμυδάκι, για μερικά λεπτά.
Ρίχνω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σωτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να σώνονται τα υγρά τους.
Σβήνω με το κρασί, ρίχνω τα υπόλοιπα χορταρικά και αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω και κλείνω τη χύτρα. Βράζω 5' από το σφύριγμα της βαλβίδας, με χαμηλωμένη την φωτιά.
Αποσύρω τη χύτρα και σε 10' την ανοίγω.
Λόγω της χύτρας, δεν χρειάζεται νερό.
Αν χρησιμοποιηθεί απλή κατσαρόλα, θέλει βράσιμο 30-40' και, ίσως, συμπλήρωμα ζεστού νερού, γα να έχει κάποιο ζουμί.
Σε αυτή τη φάση, κανονικά, αυγοκόβουμε, αλλά.....νηστεία είπαμε!
Διαλύω το αλεύρι στον χυμό του λεμονιού, σε μπωλ και συμπληρώνω μερικές κουτάλες ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Όταν το μείγμα ομογεννοποιηθεί καλά το ρίχνω πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύω κουνώντας κυκλικά.
Επειδή το αλεύρι πήζει αργότερα από το κορν-φλάουερ, δίνω μια βράση ακόμη, αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα. Εγώ το έκανα για αύριο και η δοκιμή έδειξε ότι θέλει λίγο λεμονάκι ακόμη.
14 σχόλια:
...αν μου βρεις σπόρο από τα αγριοράδικα με το μπλε ανθάκι, εννοώ, θα σε ...χρυσώσω!
Σταύρο μου,
εδώ, τα κιτρινο-λούλουδα ραδίκια, είναι άφθονα, τα ...καίνε στους κήπους με το γρασίδι (!!!!) για να μη ξαναφυτρώσουν..
Εκείνα της Ακράτας-Σιλήβαινας-Βαλιμής, ψηλά στο βουνό, με τα μπλε σε μίσχο άνθη...
υπάρχουν δεξιά κι αριστερά στα χάιγουέιζ του λονγκ Άϊλαντ... μα ο Δημήτριος... μου, ΔΕΝ μπορεί να σταματήσει,,, και δεν τον αδικώ!
Ψάχνω χρόνια για το σπόρο τους... ακόμη τίποτα!
Για τα μανιτάρια;;;;;;;; τα φοβάμαι κάπως.
Τώρα, αν φέρουν κατεψηγμένα πικροράδικα, εδώ, έστω και τριπλάσια τιμή, για τη φεύση... θα πάρω!
Αν....
και θα σου πω!
Φιλιά στη Ράνια μας,
Υιώτα
@ Αστοριανή :
Αυτά που πήρα είναι καλλιεργημένα και δεν είναι τόσο πικρά όσο τα άγρια.
Και εδώ τα πάρκα είναι γεμάτα με Taraxacum (με κίτρινα λουλούδια). Αυτά είναι το ισχυρό διουρητκό και δεν προκαλεί υποκαλιαιμία, γιατί τα φύλλα έχουν μεγάλες ποσότητες καλίου.
Αυτά μου έμειναν από την Φαρμακολογία του Λογαρά (στο τρίτο έτος της Ιατρικής).
Για σπόρο έχω κάτι στο νου μου, αλλά πρέπει πρώτα να ρωτήσω.
I'll let you know, in time!!
Φιλιά σε όλους σας!
______________________
Θα το φτιάξω όπωσδήποτε!
Με ραδίκια που βρίσκω εδώ,όπως έρθει!
:))))))))))
@ thalassamov :
Χαρά σε σένα που βρίσκεις κοντά σου!
Εμείς μέσα στα τσιμέντα, δεν.....
Καλό Μήνα!!
___________________
αγγιξες ευαισθητη χορδη με τα χορτα.
εγω τρελλαινομαι για αγρια ραδικια και βλιτα αλλα γενικα για ολα τα χορτα.
δεν τα εχω δοκιμασει με τα μανιταρια. τι μανιταρια εβαλες?
@ grEAT :
Στη συσκευασία δεν γράφει το είδος, αλλά ξέρω ότι είναι agaricus καλλιεργούμενα, μικρά τα ολόκληρα και σε φέτες τα πιο μεγάλα.
Τα αγριόχορτα που τρώγονται τα συμπαθώ. Ειδικά την τσουκνιδόπιτα στα Ζαγοροχώρια, αλλά εδώ...τίποτα!!
Καλό μήνα!
____________________
Ευγε!
Μου "λύνεις" τα χέρια!
Μόνο που επειδή δεν επισκέπτομαι το Σ/Μ δεν γνώριζα τα κατεψυγμένα ραδίκια!
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Κι εγώ τυχαία τα είδα, κοντά σε άλλα και τα πήρα.
Θα δούμε στη συνέχεια.
Καλό Μήνα!!
____________________
Καλό Μήνα!!
Αν ήσουν κοντά θα σε φιλούσα!!!!!
Έλα... τέτοια θα βάζεις αυτές τις μέρες να δούμε πως θα τη βγάλουμε!ΧΑ! Μακάρι να τα έρχονται και στη Κύπρο
θα το ψάξω!!!
@ ElenaG :
Γιατί καλέ, θα με φιλούσες;; Τι κακό έκανα;; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!
Αυτή την εποχή προμηθεύτηκα γαρίδες, σουπιές φιλέτο, χταπόδι και άλλα. Με τη σειρά.
Μια ματιά στις "ετικέτες", στο πλάϊ αριστερά, έχει διάφορα νηστίσιμα, με μερικά αρκετά ελκυστικά.
Πάντως απόψε, για αύριο θα κάνω πατάτες γιαχνί, που τις έχω γράψει παλιότερα.
Καλή Σαρακοστή και Καλό Μήνα και.....φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!!
_______________________
Εκανα ηδη κουμάντο για τον σπόρο.
Μου υποσχέθηκαν την αλλη εβδομάδα οτι θα το έχω οπότε και στο στέλνω.
@ Τhalassokrator :
Έλεγα να βάλω δόντι μια φίλη δημοσιογράφο που έχει επαφές με το Peliti, αλλά με πρόλαβες!!!
Ταχύτατος........
Εμ, τα γκάζια δεν κρύβονται!! ΧΑΧΑΧΑ!!
Καλό Μήνα!
__________________
αααα ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΙΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ..ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Κ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
@ ELENI :
Με πιατάκι δεν κάνουμε δουλειά!
Εδώ θέλει πιατέλα....
Καλό Μήνα κι απο'δώ!
______________________
Δημοσίευση σχολίου