Αν αρχίσω να αγοράζω όποια συσκευή με "γυαλίζει", δεν θα μπορούμε να μπούμε εμείς στο σπίτι.
Έτσι, μη έχοντας slow-cooker, αποφασίζω να χρησιμοποιήσω απλή κατσαρόλα, με κάπως βαρύ γυάλινο καπάκι.....και ότι γίνει!
Και έγινε, να και το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
600 γραμ. Μοσχάρι νουά (ένα κομμάτι)
1 Κρεμμύδι ολόκληρο
1 Καρότο ολόκληρο
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1+ νεροπότηρο Κρασί Λευκό ξηρό
1 σκελίδα Σκόρδο στα 4 κατά μήκος
Μείγμα 5 πιπεριών φρεσκοτριμμένο
Αλάτι χοντρό
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Διάλεξα κατσαρολάκι μικρό, σύμφωνα με το κομμάτι του κρέατος. Να μπαίνει σχεδόν στριμωχτά.
Πλένω καλά το κρέας, το στεγνώνω, το αλατοπιπερώνω και, με μυτερό μαχαίρι, ανοίγω 4 τρύπες, όπου χώνω τα κομματάκια του σκόρδου ( η γιαγιά μου άνοιγε τρύπα κατά μήκος και έβαζε εκεί το αλάτοπίπερο και το σκόρδο, με το δάκτυλο).
Ζεσταίνω το λάδι στο κατσαρολάκι και ροδοκοκκινίζω το κρεας, από όλες τις πλευρές.
Ρίχνω το κρεμμύδι και το καρότο ολόκληρα, πασπαλίζω με το μοσχοκάρυδο και σβήνω με το κρασί.
Κλείνω την κατσαρόλα και χαμηλώνω τη φωτιά (στο 4, με ένδειξη 12 ή στο 1 με ένδειξη διακόπτη 3).
Αν χρειάζεται επί πλέον υγρό, συμπληρώνω με λίγο νερό ζεστό ή καλύτερα ζεστό κρασί.
Σε αυτούς τους χρόνους πρέπει να ψήθηκε μέχρι μέσα. Για να το ελέγξουμε, χωρίς να το κόψουμε, ανοίγουμε μια τρύπα με μαχαίρι, μέχρι το κέντρο περίπου και πιέζουμε τα χείλη με τα δύο δάκτυλα. Αν το ζουμί που βγαίνει είναι ροζ, θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αν βγεί διάφανο είναι ΟΚ.
Αφήνουμε έξω να κρυώσει λίγο και το κόβουμε λεπτές φέτες, κάθετα προς τις ίνες του κρέατος.
Τα σερβίρω με πατάτες ΣΑΝ τηγανιτές, στο φούρνο.
Για τα υπολείμματα στην κατσαρόλα έχουμε δύο λύσεις:
α) Να πάρουμε το ζουμί με σούρωμα και να το βράσουμε μέχρι να πήξει σε σάλτσα και
β) Όπως είναι με διαλυμένο το κρεμμύδι και το καρότο, το πολτοποιώ με το μπλέντερ-ράβδο χειρός και πήζει με λιγότερο βράσιμο.
Προτίμησα τον δεύτερο τρόπο, γιαυτό η σάλτσα είναι αδιαφανής
11 σχόλια:
Τελειο φαινεται! Ειδικα αυτη η σαλτσα πρεπει να ναι φοβερη!
Καλη τσικνοπεμπτη!
@ Elpiniki :
Δεν άφησα την ουσία που είχε το ζουμί να πάει χαμένη.
Καλό τσίκνισμα απόψε!!
______________
ΜΠΡΑΒΟ ...Ε ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΤΙΜΗΣΩ 2 ΠΗΡΟΥΝΙΕΣ .ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ..ΧΡΥΣΟΧΕΡΗ ΦΙΛΟ ΕΧΩ ...ΜΠΡΑΒΟ ΞΑΝΑ ..ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ..ΤΟ ΤΙ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ ΠΕΦΤΕΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΓΩ ΟΜΩΣ ..ΑΡΚΕΣΤΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΝΗ ΡΟΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΑΑΑ ΩΡΑΙΑ Η ΦΩΤΟ ΠΡΟΦΙΛ...ΛΙΓΟ ΜΕΛΑΝΧΟΛΙΚΗ ΟΜΩΣ ...ΑΛΗΘΙΝΗ ....
Low and slow is the way to go!!!
Τέλειο! Να περασετε τέλεια σήμερα!
Θα πρέπει να είναι πολύ καλό αν και ο φίλος μου ο blogger κάνει τα κολπάκια του πάλι,δεν μπορώ να δώ την συνταγή μου βγάζει μόνο τετραγωνάκια,αλλά μια εικόνα όσο χίλιες λέξεις.Ελπίζω να μπορέσω κάποια στιγμή να την δώ.Καλό βράδυ.
@ ELENI :
Εγώ φέτος είδα υποτονικά τα τσικνίσματα στην περιοχή!
Η φωτό είναι αρπαχτή από τον Νίκο Αλιάγα, που την αναδημοσίευσε ο Χατζηνικολάου στο enikos.gr .
___________________
@ Eri :
Από τον καιρό που έχω άφθονο χρόνο, το low και το slow είναι καθημερινό.
Καλά τσικνίσματα!
___________________
@ Ροδάνθη :
Τετραγωνάκια στις φωτογραφίες;
Μου το έκανε και μένα παλιότερα και αναγκάστηκα να τις ανεβάσω ξανά.
___________________
Ψητό κατσαρόλας το ονομάζει ο κατασκευαστής της κατσαρόλας μου και το προτείνει με μπούτι αρνιού, σχεδόν με την ίδια συνταγή.
Οπότε είναι σαν να το έφαγα....γειά στα χεράκια σου.
Κι εγώ με το δέυτερο τρόπο ετοιμάζω τη σάλτσα.
Οι πατάτες λιμπιστικές!!!!
Όπως είδες τα συκωτάκια τα προσπέρασα, χαχαχα.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!
@ Thalassenia :
....Και με χοιρινό μπούτι γίνεται, αλλά θεωρώ το μοσχάρι πιο υγειινό.
____________________
@ Frezia :
Απλή συνταγή με λίγα υλικά.
Σε "άγνωστα" και ίσως ύποπτα μαγέρικα, το ψητό κατσαρόλας είναι η σίγουρη επιλογή και το συνοδεύουν με πατάτες φούρνου λεμονάτες. Έχω πείρα από τα αναγκαστικά μου ταξίδια.
____________________
Feliz Dia da Panqueca!!!
A foto é de dar água na boca.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
(⁀‵⁀,) ✿
.`⋎´✿✿¸.•°
✿¸.
Δημοσίευση σχολίου