Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ.....ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ !!


Πριν από αρκετά χρόνια (έως πολλά) πήρα, σε προσφορά, ένα σετ κατσαρόλες inox. Στο σετ ήταν και ένα σκεύος ατμού, με πάτο που προσαρμόζεται σε τρεις διαμέτρους.
Τον ατμό τον χρησιμοποιώ μόνο για λαχανικά, στο καλαθάκι της χύτρας ταχύτητος.
Είπα να δοκιμάσω το απλό σκεύος με συκωτάκια, έχοντας στο νου μου το βρασμένο συκωτάκι που μου κρατούσε πάντα  η μητέρα μου, όταν έβραζε κοτόπουλο.
Φυσικά όχι σκέτο, αλλά σε στρώμα μυρωδικών.
Πέτυχε....... και νάτο έτοιμο
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Συκωτάκια κοτόπουλου
Μαϊντανό σε φύλλα
Κρεμμύδι σε ροδέλλες
Σκόρδο σε ροδέλλες
Κοτσανάκια Σέλινου 
Ρίγανη
Πιπέρι
Αλάτι (προαιρετικά)
Οι ποσότητες των μυρωδικών ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να καλύψουμε
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε σχολαστικά τα συκωτάκια και κόβουμε τυχόν υπολείμματα νεύρων και αγγείων. Προσέχουμε μην έχει μείνει και καμιά χοληδόχος κύστη, από τον κατασκευαστή.
Ξεχώρισα τις καρδιές, που δεν τις θέλω και άφησα τα συκωτάκια να στραγγίσουν, μέχρι να ετοιμάσω τα μυρωδικά.
Στρώνω τα μυρωδικά, όπως φαίνεται στην φωτό
Βάζω από πάνω τα συκωτάκια και πασπαλίζω με ρίγανη.
Πήρα το κατσαρολάκι με διάμετρο 20 εκατοστά, έβαλα νερό μισό λίτρο και το έφερα σε βρασμό.
Τότε βάζω τον ατμομάγειρα, σκεπασμένο, χαμηλώνω τη φωτιά κάτω από το μισό και βράζω για 35-40'.
Βγάζω τα συκωτάκια και ετοιμάζομαι να πετάξω τα μυρωδικά.
Ήρθε όμως η "φαεινή" ιδέα.
Τα βάζω στο multi με δυο κουταλιές λάδι και τον χυμό από ένα λεμόνι, τα κάνω πολτό και..... να και η σάλτσα, ξυνή-ξυνή, όπως με αρέσει.

Αλάτι δεν έβαλα, μιας και το "ηπατικό παρέγχυμα", σαν χημικό εργαστήριο που είναι, έχει απ'όλα τα συστατικά και βιταμίνες.
Ελαιόλαδο έβαλα μόνο στη σάλτσα.
Από πάνω στο πιάτο έτριψα μείγμα 5 πιπεριών.
Πιο καλή θα ήταν η εμφάνιση αν το σερβίριζα σε μαρουλόφυλλα, αλλά δεν είχα. Έβαλα στη μέση λίγο κουνουπίδι με νηστίσιμη μαγιονέζα, αραιωμένη με λίγο λεμόνι.
Posted by Picasa

8 σχόλια:

VAD είπε...

Αριστουργημα!!!Δίπλα στην εξοδο της Αρριανού προς την Εγνατία υπήρχε το εστιατοριο-ψητάδικο Ντάλια,δεν ξερω αν υπάρχει και σημερα,σπεσιαλιτέ του συκωτάκια πουλιών,πουθενά αλλού δεν τα εβρισκες εκεινη την εποχή...
-Πού με πήγες πάλι...

Καλημερα,μερακλή:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Αν ήπιες ρετσίνα βαρελίσια στη Ντάλια, ήταν του πεθερού μου.
Ακριβώς απέναντι, μεταξύ Οικοκυρικής Σχολής και πατσατζίδικου, περικυκλωμένη από πολυκατοικίες είναι η Εκκλησία της Παναγούδας. Εκεί έμενε παιδικός φίλος/συμμαθητής, που σήμερα είναι καθηγητής Ενδοκρινολογίας και την περιοχή την ήξερα σαν την παλάμη μου. Περνάω καμιά φορά και μου έρχονται και σε μένα αναμνήσεις.

Καλή σου μέρα, Αγαπητέ Βασίλη!
Να'σαι καλά που θυμάσαι.......

Lila Xagorari είπε...

Καταπληκτική ιδέα για να αποφύγουμε τα τηγανιτά! Καλημέρα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Είδα ότι γίνονται μαλακά και νόστιμα.
Θα δοκιμάσω και μπιφτέκια, να δω τι θα γίνει.

Καλημέρα στα Νότια!!
_______________________

mari beika είπε...

Αχ βρε Δύσπιστε!!τρελαίνομαι για συκωτάκια!! να'σαι καλά πάω να αγοράσω, κι έλεγα τι να φτιάξω σήμερα;
Φιλιά

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Marί :
Κι εμένα μ'αρέσουν, αλλά τα κάνω αραιά και που, γιατί τα τρώω μόνος.
Καλό απόγευμα!
____________________

LAMBROS είπε...

Τα λόγια υστερούν μπροστά στην γεύση και στις φωτογραφίες της συνταγής σου !!!!

kiki είπε...

Ωραία είναι τα συκωτάκια και έτσι ακόμα ωραιότερα!