Η web-κουβέντα ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου μήνα και αφού έμαθα μερικά "μυστικά" μιας σάλτσας για ψητά, την έδωσα προς Ουγγαρία μεριά.
Η σάλτσα χρησιμοποιούσε "Άνιθο Τουρσί", που, όσο μπόρεσα να ψάξω, δεν υπάρχει στο εμπόριο, ούτε στα πιο εξελιγμένα delikatessen της πόλης μας (Deli, Κοσμάς, Ρόδος...).
Και αποφάσισα να τον φτιάξω και να δω τι θα γίνει.
Και έγινε!!!!!!
Στην παραπάνω φωτό, το βαζάκι με τον στεγνό άνιθο, το χοντρό αρωματικό αλάτι (πεσκέσι), το βαζάκι γεμάτο και ζεστό, ανάποδα και το τελικό προϊον, 20 μέρες μετά.
Πάμε να δούμε τι έγινε:
Υ Λ Ι Κ Α για βαζάκι 220 ml (μόνο, δοκιμή ήταν)
Κλωναράκια Άνιθο, πλυμμένα/στεγνωμένα, για να γεμίσουν το βαζάκι σφιχτά.
Για την άλμη
1 φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ Ξύδι άσπρο
1 φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ νερό
1 κουταλάκι γλυκού Αλάτι χοντρό αρωματικό
1 κουταλάκι γλυκού Ζάχαρη άσπρη
Φέρνουμε σε βρασμό τα υλικά της άλμης, για 2', ίσα να βεβαιωθούμε ότι διαλύθηκε το αλάτι και η ζάχαρη.
Γεμίζουμε το αποστειρωμένο βαζάκι με τον άνιθο, μέχρι επάνω, το ταπώνουμε με το καπάκι ασφαλείας και το αφήνουμε ανάποδα για να κρυώσει. Η ασφάλεια του καπακιού πρέπει να ρουφηχτεί μέσα.
Το φύλαξα σε ντουλάπι και από σήμερα που το άνοιξα, στο ψυγείο.
Σήμερα θα τρώγαμε διάφορα περισσεύματα, αλλά δεν είχαμε μια σοβαρή σαλάτα.
Η λύση....πατάτα και καρότα, βρασμένα στον ατμό (στη χύτρα για 5').
Και γαρνιρισμένα με ένα συνοδευτικό με βάση τον άνιθο.
Πήρα μια τουφίτσα άνιθο τουρσί και το ψιλοέκοψα.
Μία κουταλίτσα του γλυκού Κατίκι Δομοκού
Τα ανακάτεψα καλά σε ένα μπωλάκι
Έτοιμο!!!
Αν έβλεπα ότι ήθελα πιο κρεμώδη υφή, θα έβαζα μερικές σταγόνες Ελαιόλαδο, αλλά δεν χρειάστηκε
......και από πιο κοντά
........και αυτοί οι κόκκοι που διακρίνονται, είναι το αλάτι, που λέγαμε πιο πάνω!!!
Και μετά σου λέει η φίλη μας η "Allora" ότι στο Μιλάνο δεν βρίσκει άνιθο.
Έρχεται διακοπές στην Ελλάδα και πουθενά δεν διαβάζω ότι πήρε μαζί της μερικά ματσάκια.
Να η λύση για την συντήρηση του!!!!
10 σχόλια:
λοιπον οσες φορες μπαινω στο μπλογκ σου παντα κατι θα βρω να με εκπληξει. μπραβο.
υγ. εγω απο την ελλαδα φευγω με βαλιτσες γεματες τροφιμα!!!
υγ 2. δες αυριο το μπλογκ μου.
Super!!! θα το δοκιμάσω
Καλό βράδυ
Για δοκιμασε μια φορά τα υλικά για την άρμη με μετρητη τη χούφτα,ριξε ελευθερα,δεν παθανουμε τιποτα,κι αν αλμυρισει πολύ,απλώς το ξεπλένεις λιγο το τουρσάκι...γενικώς θελει πολύ αλάτι η αρμη,για να διατηρούνται τα υλικά σκληρά...
Ένας ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ που δίνει λύση σε όλα!
Χαιρετώ από μακριά.
@ grEAT :
Ευχαριστώ, αλλά ας μη τα παραλέμε. Την καθημερινότητα μας γράφω.
Λογικό να παίρνεις ότι δεν βρίσκεις εκεί. Κι εγώ από το Βέλγιο έφερνα κονσέρβες για γάτες!
________________
@ Asteri :
Είναι τρόπος συντήρησης. Έχω πάντα στην κατάψυξη άνιθο και μαϊντανό, καθαρισμένα και πλυμένα, αλλά όταν ξεπαγώνουν έχουν χάσει την σκληράδα τους.
_________________
@ VAD :
Πως να βάλεις αλάτι με την χούφτα σε ένα βαζάκι 220 ml. Aπλά, μέτρησα το κενό που μένει και υπολόγισα με τα φλυτζανάκια. Περίσσεψε ελάχιστο.
__________________
@ Thalassenia :
Μακάρι να μπορούσα να δώσω λύση και στο οικονομικό, αλλά....δεν...
Καλή σου μέρα, όπου κι αν είναι αυτό το "μακριά" .
__________________
Καταπληκτική ιδέα.....έχω φυτέψει άνιθο και φύτρωσε με το σωρό!!!
Εντυπωσιάστηκα!!! Δεν το είχα ακούσει ποτέ και όμως είναι τόσο έξυπνο, γιατί ναι...καταψύχω αλλά σε τέτοια περίπτωση ας πούμε, δεν μπορείς να βάλεις κατεψυγμένο, ενώ το τουρσάκι τσακ και έτοιμο!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε! Γίνεται και στο μάραθο λογικά, έτσι?
Καλημέρα!
Καλά είδα εγώ κάτι γνωστό εδώ! Χαίρομαι που χρησίμεψε το αλατάκι για κάτι τόσο ντελικατέσεν! Φαντάζομαι νοστιμιά το τουρσί σου!
υγ. οι γίγαντες σούπερ!
@ Λίλα :
Ότι καλύτερο! Να συντηρήσεις τα δικά σου αρωματικά!!
__________________
@ Εφη :
Το κατεψυγμένο του Μπαρμπα-Στάθη που βρίσκεις στα Σ/Μ, είναι ψιλοκομμένο σε κάποιο μεγάλο multi, αλλά στεγνό (άπλυτο) και δεν φαίνεται ότι είναι μαλακό.
Για το μάραθο, προφανώς ισχύει το ίδιο.
Θα δοκιμάσω με μαϊντανό....
__________________
@ kiki :
Το αλατάκι σου το φυλάγω για τέτοιες περιπτώσεις και σε μικρές ποσότητες.
__________________
Μπάβο Σταύρε με τις αλμυρές σου νοστιμιές.
Δημοσίευση σχολίου