Κάθε χειμώνα γίνονται δυο-τρεις φορές λαχανοντολμάδες.
Το προχθεσινό αποτέλεσμα
Τα Υ Λ Ι Κ Α είναι λίγο-πολύ γνωστά, με λίγες παραλλαγές, προσωπικές, αλλά γράφω την δική μου εκδοχή
1 Λάχανο 1 - 1,5 κιλό (το δικό μου ήταν 1,250)
500-600 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (νουά)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Γλασέ ή Καρολίνα
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 + 1 φλυζανάκι του Ελληνικου καφέ Ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
Για το αυγολέμονο
2 Αυγά
2 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 κουταλιές κοφτές Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι νερό
Αρκετό ζουμί από τους ντολμάδες
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ένα φλυτζανάκι λάδι και το λάχανο βέβαια, σε ένα μπωλ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο, για μια ώρα τουλάχιστον.
Στο διάστημα αυτό προετοιμάζουμε το λάχανο.
Πλένουμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα.
Με κοφτερό και μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι κάνοντας μια τετράπλευρη πυραμίδα, προς τα μέσα.
Βάζουμε νερό (πολλοί το αλατίζουν, εγώ όχι) στην μεγαλύτερη κατσαρόλα μας και το φέρνουμε σε βρασμό.
Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα του κοτσανιού προς τα κάτω και τα βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να ξεκολλούν τα εξωτερικά φύλλα.
Το βγάζουμε με δύο κουτάλες, με προσοχή για να μη χαλάμε φύλλα και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό (να πιάνεται με το χέρι).
Ο κυμάς μας είναι έτοιμος και τυλίγουμε τους ντολμάδες όπως τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα, λίγο πιο χοντρά, λόγω φύλλων.
Αν δούμε κάποιο νεύρο φύλλου, πιο άκαμπτο, το κόβουμε.
Όσα φύλλα σχίζονται και όσα περισσεύουν, δεν τα πετάμε και τα στρώνουμε στον πάτο της καταρόλας.
Βάζουμε τους ντολμάδες κυκλικά στην κατσαρόλα και τα καπακώνουμε με ένα ρηχό πιάτο.
Ρίχνουμε το δεύτερο φλυτζανάκι λάδι και γεμίζουμε με νερό, μέχρι να καλυφθεί το πιάτο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 45-50' (χύτρα ταχύτητας 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας και την ανοίγουμε σε 10').
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε μπωλ το σφηνάκι νερού και τα αυγά. Κτυπάμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι και μετά το αλεύρι, κτυπώντας συνέχεια.
Με κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπωλ, κτυπώντας συνέχεια, μέχρι να ανεβάσουμε την θερμοκρασία του μείγματος.
Τότε ρίχνουμε το μαγικό φιλί στον αέρα και ρίχνουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα, κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού και, αν έχουμε χρόνο, την αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση, για να πήξει.
Οι ποσότητες είναι για 4 μερίδες.
Αν δεν έχουμε αρκετό ζουμί, προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, πριν το αυγολέμονο.
Έτσι κι αλλιώς το ζουμί χρειάζεται και για τις σχετικές βουτιές με το φρεσκοψημμένο ψωμάκι, που μόλις ξεφουρνίστηκε!!!!
Όλη αυτή η διαδικασία θεωρείται μπελάς, αλλά το αποτέλεσμα.....
.....αποζημιώνει
Επειδή το λάχανο ήταν μεγάλο, πριν το ζεμάτισμα, αντί να βγάλω το κοτσάνι, έβγαλα μια αρκετά μεγάλη πυραμίδα.
Την καθάρισα, ψιλοέκοψα τα μαλακά των φύλλων και τα έτριψα με λίγο αλάτι.
Καθάρισα και έτριψα στο χοντρό του ρεντέ και ένα καρότο.
Για την μαγιονέζα χωρίς αυγό, παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α για την Μαγιονέζα χωρίς αυγό
3/4 φλ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light (4%)1 κουπάκι Γιαούρτι στραγγιστό (~200 γραμμ.)
1 κουτ,γλυκ. μουσταρδα (έβαλα Dijon, καυτερή)
2 κουτ.γλυκ. ξύδι (έβαλα λευκό)
1 κουτ.γλυκ. χυμος λεμονιού
1/2 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκ. Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όλα τα υλικά στο multi και χτύπημα για 3-4'.
Μόλις πήξει, έτοιμη για όλα!
15 σχόλια:
Δύσπιστε...όταν βλέπω τις φωτογραφίες στις αναρτήσεις σου....θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια...σαν να βλέπω το τραπέζι του πατρικού μου σπιτιου και μου έχει βάλει φαγητό στο πιάτο η μανούλα....στο λέω ειλικρινά αυτό...τώρα σου λέω βλέπω τους ντολ΄μαδες και....καλό μήνα νάχουμε φίλε....μαγείρευε εσύ και εγώ χορταίνω την ψυχή μου...
Καλά είσαι σκέτη απόλαυση λέμε!
Τους λατρεύω τους λαχανοντολμάδες αλλά με παιδεύουν περισσότερο απ'τα ντολμαδάκια λόγω φύλλων.
Έχεις κανένα κόλπο να βγαίνουν τα φύλα όσο πρέπει χωρίς να χαλάει το λάχανο??
Οσο για τη σαλάτα την έμαθα όταν δούλευα σε γνωστό fast food γίνεται με λάχανο ψιλοκομένο καρότο και αγγουράκι τουρσίζ ουλιέν κομμένα μαγιονέζα ξύδι και ζάχαρη είναι αυτό που του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.
Καλό μήνα από αύριο με θαλασσινά!
@ mia :
Θεωρώ αυτή σου την κουβέντα σαν το καλύτερο δώρο και την κορυφαία επιβράβευση για την ύπαρξη αυτού το blog!!!!
Ευχαριστώ......
________________
@ zoyzoy :
Ζητάς την λεπτομέρεια που δεν έχω στο κείμενο.
Όταν ζεματάς το λάχανο, πρώτα αρχίζουν να ξεκολλούν τα εξωτερικά φύλλα.
Αν το αφήσεις μέχρι να ξεκολλήσουν όλα, τότε τα έξω που είναι και τα καλύτερα, γίνονται βραστά και χαλάνε.
Το κόλπο είναι να βγάζεις το λάχανο όταν αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα έξω, να τα βγαζεις με προσοχή και να ξαναβάζεις το υπόλοιπο πάλι, να συνεχίσει να βράζει.
Και πάλι τα ίδια.
Δεν ξέρω άλλο τρόπο....
Καλή Εδομάδα!!
____________________
ΝΑ μην με ευχαριστείς...λέω πραγματικά αυτό που αισθάνομαι....
Λατρεμένο φαγητό του Δημήτρη μου , αν και του το έμαθα όταν ήρθε στην Ελλάδα τους αγαπά τόσο πολύ ώστε τους μαγειρεύει ακόμα και..καλοκαίρι!
Ένα πολύ αγαπημένο φαγητό, τέλεια η περιγραφή της εκτέλεσης της συνταγής, λαχταριστές οι φωτογραφίες και φυσικά πεντανόστιμο το φαντάζομαι το αποτέλεσμα!
Ακόμη και η σαλάτα σαν το κερασάκι στην τούρτα μοιάζει.
Άπαιχτος φίλε Δύσπιστε!
Τι να λέμε...
Ωραιοι οι λαχανοντολμαδες, αλλα για να πω την αμαρτια μου, τη σαλατιτσα ζηλεψα!
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΜΟΥ..
LENAAAAAAAAAAAAAAAA
πολύ καλό το blog μου αρέσει, περιμένω την παρουσία σας στο blog μου http://skrtu.blogspot.com
Να είχα τώρα ένα πιάτο!! μπράβο
Καλό βράδυ
λαχανοντολμάδες δεν έχω φτιάξει ποτέ μου...μήπως ήρθε η στιγμη;
Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό οι λαχανοντολμάδες. Θα δοκιμάσω την μαγιονέζα σου.
Ωραιότατοι οι ντολμάδες εχθες το έφαγα αυτό το φαγητό αλλά μου άρεσε περισσότερο η μαγιονέζα σίγουρα θα την κρατήσω για να την φτιάξω,καλό βράδυ.
Δημοσίευση σχολίου