Πολύ καιρό είχαμε να κάνουμε μια πιτούλα!
Ψαχτήρι σε ντουλάπια και ψυγείο, συγκέντρωσα τα υλικά και να το αποτέλεσμα, νόστιμο και τραγανό
300 γραμ. Αλεύρι κίτρινο (ανάμεικτο καλαμποκίσιο με σίτου), αντι για κανονικό ή ολικής
1/2 κουτ,σουπ. μπέϊκιν πάουντερ
100 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%, αντί για αγελαδινό πλήρες
1 Αυγό
60-70 γραμ. (ml σωστότερα) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη
Πιπέρι λευκό
Αλάτι, αν δεν βάλουμε τυρί στη ζύμη.
2 κουτ.σουπ. ξύδι άσπρο ή κόκκινο (αυτό είναι το μυστικό για να γίνει τραγανή !!!)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
500 γρ. Σπανάκι (είχα κατεψυγμένο σε φύλλα)
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 ματσάκι (σχεδόν) Άνιθο ψιλοκομμένο
200 γρ. Γιδοτύρι (ή φέτα) στο χοντρό του τρίφτη
2 Αυγά χτυπημένα
Πιπέρι (και λίγο αλάτι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης και τα αφήνουμε, σκεπασμένα με μεμβράνη, στο ψυγείο για μια ώρα.
Ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε στα δυο μπαλλάκια, το ένα λίγο πιο μεγάλο.
Ανοίγουμε το μεγάλο σε φύλλο, λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο, με τρόπο ώστε να ανεβαίνει και στα τοιχώματα.
Απλώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου και τα ενώνουμε με τις άκρες του επάνω, για να σχηματιστεί ο κόθαρος.
Η προετοιμασία της γέμισης
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε το σπανάκι με τον άνιθο και συνεχίζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να σωθούν τα υγρά.
Βγάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε το τυρί, που το έχουμε ανακατέψει με τα αυγά.
Την αφήνουμε να κρυωσει
Πάλι το μάτι με γέλασε και λάδωσα ταψάκι 26x36 εκατοστά, ενώ η ποσότητα της ζύμης είναι για 20x30 εκατ.
Έτσι αναγκάστηκα να ανοίξω τα φύλλα περισσότερο, με αποτέλεσμα να γίνουν λεπτότερα.
Φαίνεται και στις φωτό
Λάδωσα και την επιφάνεια με το πινέλο, την χάραξα σε κομμάτια και ψηθήκαμε μαζί στους 160 οC, με αντιστάσεις και αέρα, για 50'.
Σκεπασμένο το ταψί για τα πρώτα 25'.
Ξέροντας όμως την ιδιορρυθμία του φούρνου, που ψήνει κάπως μονόμπαντα, γύριζα το ταψί κάθε 10'. Γιαυτό είπα ότι ψήθηκα μαζί της....
13 σχόλια:
Ωραία λοιπόν .... στείλε μου τώρα 2 κομματάκια :)
Καλό βράδυ
Οταν βρεις ευκαιρία,θ'ανεβεις μια βόλτα στον Κολινδρό Σαββατο πρωί,όλο το χωριο μοσχομυριζει πιτα,ειναι παραδοση σαββατιάτικη,θα δεις κόσμο στο δρόμο να πηγαινοφερνει πιτες στο φούρνο,πέρνα απέξω από ενα φούρνο κι αν δε σπάσει η μύτη σου απ'τη μοσχοβολιά,έλα να μου πεις:)
@ Asteri :
Φεύγουν αμέσως και ενισχυμένα!
Καλημέρα!
____________
@ VAD :
Τι να μου κάνει η μοσχοβολιά!!!
Κανένα κομματάκι πέφτει???????
Καλή σου μέρα Φίλτατε Βασίλη!!
____________
Καλοφάγωτη :-)
Αγαπημενη σπανακοπιτα!
Κι εχω καιρο να φτιαξω γιατι το καλοκαιρι βαριεμαι... τωρα ομως που δροσιζει κι ειμαστε πιο πολυ στο σπιτι ειναι η καταλληλη εποχη!
@ cummulus :
"Ορίστε, να φάμε", όπως έλεγε και η γιαγιά μου!
________________
@ Ελπινίκη :
Για μια πίτα, όλες οι εποχές καλές είναι.
Μόνο που το καλοκαίρι παίρνω έτοιμα φύλλα και έχω στην κατάψυξη πάντα.
________________
Βάζεις και σκόρδο?
Βαρύ μου φαίνεται στην πίτα!
Αντε χρυσοχέρη μου καλοφάγωτη:))
@ zoyzoy :
Το λίγο σκόρδο μαγειρεύεται και δεν μυρίζει. Δίνει "σώμα" στη γέμιση.
Η μυρωδιά του σπανακιού και του άνιθου κυριαρχούν.
Το ρύζι της λείπει για να γίνει σπανακόρυζο!!!!!!!!
________________
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑΥΡΕ ΜΑΣ!
ΠΗΡΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΠΙΤΤΟΥΛΑ!
ΦΙΛΙΑ Χ 2
Μα φυσικά!Μόνο ενα κομματι;Θα σε μπουκώσουνε στη σπανακόπιτα!
Στο σπανάκι και στις πίτες έχω μια αδυναμία, ειδικά σε εκείνη την γωνίτσα.....
@ [handmade+art] x2 :
Ότι θέλει το Μαράκι μας, η χρυσοχέρα μας!!!
_______________
@ VAD :
Περιμένω με αγωνία να έρθει το Σάββατο!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!
_______________
@ manousina :
Και οι γωνίτσες έχουν γέμιση. Δεν είναι σκέτο ζυμάρι, οπως οι έτοιμες!!
_______________
Τι λεπτό φύλλο; τέλεια είναι κι έχω μια πείνα!!
Καλό Σ/Κ
Δημοσίευση σχολίου