Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΚΕΪΚ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ....


....μάλλον της ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ της Κορινθιακής
ή όπως αλλοιώς λένε αυτά τα σταφύλια χωρίς κουκούτσια.
Πάντως όχι "σταφίδα". Εγώ σταφίδα εννοώ μόνο τα αφυδατωμένα!
Έγινε ένα κέϊκ, όμοιο με το Clafoutis Plus, με τα κεράσια, τον Ιούνιο.
Το αποτελεσμα, γαργαλιστικό
Υ Λ Ι Κ Α για πυρέξ ή ταψάκι διαμέτρου 24 εκατ.
350 γραμ. Ρόγες Σταφυλιού χωρις κουκούτσι
85 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
3 κουτ.σουπ. Ζάχαρη μαύρη
250 γραμ. Φαρίνα (αλεύρι αυτοφούσκωτο)
2 συσκευασίες Βανίλια
2 Αυγά
1 φλυτζανάκι λικέρ Τεντούρα (ή ότι άλλο)
200 ml Γάλα
1 κουτ.σουπ. μαργαρίνη (Μινερβα Μπένεκολ με ελαιόλαδο)
Για το Γλάσσο
150-175 γραμ. Κουβερτούρα
4 κουτ.σουπ. Γάλα
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Μπένεκολ για μαγείρεμα 
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Με το μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την άσπρη ζάχαρη, καλά.
Ρίχνουμε τα υγρά και σταδιακά το αλεύρι.
Γίνεται ένας παχύρευστος χυλός
Βουτυρώνουμε το πυρέξ με την μία κουταλιά μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη.
Στρώνουμε τις ρόγες και από πάνω ρίχνουμε τον χυλό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις + αέρα, στους 150-160 οC, για 45'.
Στα πρώτα 25' έχουμε το πυρέξ σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Το αποτέλεσμα θα είναι έτσι
Η λάμα του μαχαιριού της δοκιμής, πρέπει να βγαίνει στεγνή.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το τουμπάρουμε σε μια πιατέλλα
Έκανα το γλάσσο στα μικροκύματα.
Όλα τα υλικά σε ειδικό σκεύος (ή γυάλινο), στο ζέσταμα, για 2'
Καλό ανακάτεμα και πασάλειμμα 
Αφήνουμε τρεις ώρες στο ψυγείο, αφού διακοσμήσουμε την επιφάνεια, για να φάει το μάτι πρώτα.

9 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Ξελιγωτικό δείχνει....αχ αυτή η απόσταση...έξω θα ήμουν τώρα να χτυπάω κουδούνια κρατώντας αμυγδαλωτά!!!

ElenaG είπε...

Έλα Παναγίτσα μου ποτε πρόλαβες!!! μεσάνυχτα και κάτι σου γράφαμε για τις μελιτζάνες!!!!
Η αλήθεια να λέγεται μετά το ιμαμ μια σοκολατένια σουλτάνα ότι πρέπει!!!...
καλημερα!!!

mari beika είπε...

Είδες; μόλις είδα γλυκό μπήκα!! και τι γλυκό? τέλειο!! έχω κι εγώ μια συνταγή κέικ με σταφύλια, αλλά δεν έχω καταφέρει να την φτιάξω ακόμη.
Πάντως το δικό σου είναι πολύ καλύτερο γιατί έχει και σοκολάτα!!δεν το συζητώ.
Φιλιά, καλημέρα.

Elpiniki είπε...

Το γλασο απο πανω ειναι ολα τα λεφτα!
Δεν μπορω αλλο, κλεινω τη σελιδα...

KONSTANTINA είπε...

Ωραία συνταγή! Καλημέρα :)

georgiaxara είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΔΥΣΠΙΣΤΕ!! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ... ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ!!

zoyzoy είπε...

Μμμ ..αυτή η σοκό από πάνω με προτρέπει να το δοκιμάσω πριν φύγουν τα σταφύλια:))

Να'σαι καλά με τα γλυκά σου!

Φιλιά θαλασσινά!

Αστοριανή είπε...

...Σταύρο μας,
"γλυκέ" φίλε,
σε...μετέφερα,
φιλιά στην Ράνια μας,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Δεν παντρεύομαι, δεν βαφτίζω, τα τσακίζω όμως όπου τα βρω!!
______________

@ ElenaG :
Έτοιμη σε αναμονή την είχα.
Έχεις δίκιο η "σουλτάνα" ταιριάζει!
______________

@ Mari :
Αυτό το γλάσσο θέλει ψυγείο, αλλά δεν ξεραίνεται. Μόνο πήζει και κόβεται με μαχαίρι, χωρίς να σπάζει.
Δες την πρώτη και την τελεταία φωτό.
Η μια είναι ζεστό ακόμη (λόγω βιασύνης) και μετά κρύο (3-4 ώρες μετά).
Και τρώγεται και σκέτο με το κουτάλι, αν περισσέψει.....
______________

@ Ελπινίκη :
Μετά από πολλές δοκιμές, από τον καιρό της μητέρας μου, κατέληξα σε αυτή τη συνταγή γλάσσου, που όταν είναι στο ψυγείο, κόβεται σωστά και δεν κολλάει σε τυχόν σκέπασμα με μεμβράνη.
_______________

@ KONSTANTINA :
Είναι κάτι σαν το Clafoutis, χωρίς κεράσια.
Και οι ρόγες των σταφυλιών, έμειναν στον πάτο, λόγω μεγάλου ειδικού βάρους, ενώ τα κεράσια που τους λείπει το κουκούτσι, σε λίγο ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Γιαυτό το τουμπάρισα πριν το γλάσσο.
____________

@ georgiaxara :
Ευκαιρία είναι πριν τελειώσουν τα σταφύλια.
Την άλλη φορά θα το δοκιμάσω με βατόμουρα κατεψυγμένα.
Σε παιχνίδι να βρισκόμαστε......
____________

@ zoyzoy :
Προσπαθώ να γλυκάνω την ζωή μας λίγο, αλλά δεν το βλέπω. Κάθε μέρα όλο και κάτι γίνεται και πικραίνει!
____________

@ Αστοριανή :
Γιώτα μου, μόνο για σένα, έβαλα αριστερά στο side-bar δείκτη για εκτύπωση και αποθήκευση σαν PDF.
Έτσι μπορείς να αρχειοθετείς εύκολα.
Πολλά φιλιά σε όλους!!
____________