Όταν πέρσυ τον Ιούλιο έγραψα σε σχόλιο της πολύ καλής e-φίλης Βασιλικής, ότι "Εγώ θα δοκιμάσω, την επόμενη φορά, να ψήσω τις μελιτζάνες στο φούρνο, ελαφρά λαδωμένες, μετά το ξεπίκρισμα",
και επειδή είμαι συνεπής....το έκανα φέτος, λίγο πριν τον χειμώνα!!
Πιο κάτω είναι η περσυνή ανάρτηση
κυριακή, 11 ιουλίου 2010
ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ (ΕΛΑΦΡΥ !!)......ξανά, πρώτη φορά φέτος !!
Η συνταγή που ακολουθεί είναι αντιγραφή από τις 21 Μαΐου 2009 και, όπως έγραφαν οι μεταφράσεις των Αρχαίων στο σχολείο, "Βελτιωμένη και Επηυξημένη"
Εμπλουτίστηκε με φρέσκες φωτογραφίες και οι προσθήκες είναι με πράσινα γράμματα......
Εμπλουτίστηκε με φρέσκες φωτογραφίες και οι προσθήκες είναι με πράσινα γράμματα......
ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ (ΕΛΑΦΡΥ !!)
Μετά από την απαίτηση των χιλιάδων αναγνωστών του blogακίου αυτού, ήρθε η ώρα να γράψω την συνταγή του "ανάλαφρου" Ιμάμ, που μόνο στα υλικά μοιάζει με της γιαγιάς μου.
Η εκτέλεση είναι προσαρμοσμένη σε υγειινό τρόπο μαγειρέματος και γιαυτό το ονομάζω "ελαφρύ".
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
4 μελιτζάνες μακρυές (Λαγκαδιανές ή και Τσακώνικες για τους Νότιους) (πέντε)
4 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλλες (εγώ τα ψιλοκόβω)
4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ροδέλλες (πέντε)
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 τομάτες ώριμες, ή μισό κουτί κονκασέ, πολτοποιημένες (ένα κουτί κονκασέ)
4 πιπεριές κέρατο σε κομματάκια (δεν είχαμε)
300 γραμ. φέτα ή γιδοτύρι ή μυζήθρα ξερή, κομμένο σε μπαστουνάκια ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη (ξερή μυζήθρα μόνο)
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε τελείως τις μελιτζάνες και τις σχίζουμε στο κέντρο κατά μήκος. Αλατίζουμε καλά σε ένα τρυπητό. Τις αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να ξεπικρίσουν.
Τις ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε, με ένα μαχαιράκι, το μερος που κάποτε ήταν οι σπόροι, ανοίγοντας έτσι ένα κανάλι. Το υλικό που αφαιρέσαμε το πολτοποιούμε μαζί με την τομάτα (στο multi).
Τις ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε, με ένα μαχαιράκι, το μερος που κάποτε ήταν οι σπόροι, ανοίγοντας έτσι ένα κανάλι. Το υλικό που αφαιρέσαμε το πολτοποιούμε μαζί με την τομάτα (στο multi).
Βρέχουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας (ή τηγανιού) με λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη τομάτα και την ψύχα της μελιτζάνας, το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, ρίχνουμε στο κανάλι της καθεμιάς μια κουταλιά ελαιόλαδο και το γεμίζουμε με την γέμιση (2-3 κουταλιές).
Από πάνω στρώνουμε κομματάκια πιπεριάς και από ένα μπαστουνάκι τυρί. (είπα πιο πάνω! Δεν είχαμε πιπεριά και μπαστουνάκι δεν έβαλα!
Αν θέλουμε επάνω από το τυρί βάζουμε ροδέλλα τομάτας (έξτρα υλικό) για να μή ξεραθεί το τυρί στον φούρνο. (Όπως φαίνεται και στις φρέσκες φωτό, έβαλα τομάτα και ρίγανη, από πάνω).
Βάζουμε στο ταψί 1-2 φλυτζάνια νερό και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180-200 οC για 45-50 λεπτά.
Το περσυνό αποτέλεσμα και...........
Το περσυνό αποτέλεσμα και...........
Το "ελαφρύ" της ιστορίας γίνεται με το ξεφλούδισμα της μελιτζάνας, το λίγο ελαιόλαδο και το "βράσιμο" της μελιτζάνας στον φούρνο.
Αν θέλουμε τον Ιμάμη να μπαϊλτίσει και να αρχίσει τις σόδες και τις Σουρωτές, τότε τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μπόλικο λάδι, έτσι που να ρουφήξουν και να γίνουν δύσπεπτες.
Η συνταγή αυτή μπορεί να πλασαριστεί και σαν vegeterian, χωρίς ενοχές και τύψεις.
Και αν παραλείψουμε το τυρί, γίνεται και νηστίσιμη !!
Και αν παραλείψουμε το τυρί, γίνεται και νηστίσιμη !!
-----------------------------------------
Και ερχόμαστε στο 2011, με την τελική φωτό πρώτη
Όσο χρόνο οι μελιτζάνες, ελαφρά λαδωμένες, ήταν στο φούρνο, ετοίμασα την γέμιση, χωρίς να πολτοποιήσω την ψίχα που έβγαλα, αλλά την έκοψα κομματάκια, για να φαίνεται και τι τρώμε
και από πολύ κοντά
Παράλληλα έκανα για πρώτη φορά φέτος χειμωνιάτικη βραστή σαλάτα, κουνουπίδι, με dressing λεμονιού, αρκετά πηχτό, όταν κρυώσει
Με την ίδια τεχνική της μπεσαμέλ, έγινε σε μεγάλο μπρίκι, στο μικρό μάτι.
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κουταλάκια του γλυκού Κορν-φλάουερ (νισεστέ)
Χυμό από 2 λεμόνια
Ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω το νισεστέ. Ανακατεύω γρήγορα για να μη σβωλιάσει και σταδιακά ρίχνω τον χυμό, πάντα ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Δεν το αφήνω να πήξει πολύ στο μάτι, γιατί πήζει περισσότερο όταν κρυώνει.
Με λίγα λόγια, ένα λαδολέμονο, πηγμένο με νισεστέ.
Το ίδιο αποτέλεσμα γίνεται και με αλεύρι κοινό.
6 σχόλια:
Πρεπει να ηταν πολυ νοστημο, αλλα θα περιμενουμε του χρονου ξανα!
Οι μελιτζανούλες όπως και να μαγειρευτούν είναι πεντανόστιμες!! Δεν είχε περάσει (κακώς) από το μυαλό μου ότι ξεφλουδίζοντας τες γίνονται ιμάμ...μαθαίνω όμως, έτσι?
Λαχταριστό φαγάκι και αυτό το ντρέσιγκ στο κουνουπίδι...με θανάτωσε!
Καλή εβδομάδα!
Μπα, μπά, αὐτό τό ὡραῖο φαγητό πρέπει νά τό λές: Μελιτζάνες γυμνές ἥ μελιτζάνες τόπλες ἤ κάτι τέτοιο. :-) (τό βιβλίο πού λές τό ἔχω καί ΄γω)
Μακάρι να μπαΐλνιζε μόνο ο ιμάμης φέτος! Όλοι μπαΐλνισμένοι είμαστε...
Αξεπέραστο φαγάκι!
Πάντα τις ψήνω και είναι πολύ ωραίες ...δεν τις έχω ξεφλουδίσει ..θα το δοκιμάσω... το πηκτο λεμονάκι καλό μου φαίνεται ...καλησπέρα και καλή όρεξη
Ωραίες οι μελιτζάνες δεν το συζητώ...να ήσουν και κοντά να μας τις φτιάξεις!!!!...
Δημοσίευση σχολίου