Έτσι και για μένα, είδα πράγματα που τα έβλεπα στην TV, χρόνια τώρα.
Πήγα στην Λαϊκή, σχετικά κοντά μας (περίπου 800 μέτρα)!!
Χωρίς να θέλω κάτι το συγκεκριμένο. Μόνο να χαζέψω.
Δεν μπόρεσα όμως να αντισταθώ στις στρόγγυλες άσπρες μελιτζάνες και πήρα κάμποσες.
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα ροδάκινα που είχε ο τελευταίος πάγκος, τα ακριβότερα, αλλά η μυρωδιά τους χτύπησε την μύτη από απόσταση. Και πήρα κάμποσα.
Άσε τους φρεσκοκομμένους μαϊντανούς και τα σκόρδα (είδα Νέα Βύσσα, Έβρου και τσίμπησα). Και κάτι άλλο, σπουδαίο, που θα δείτε προς το τέλος (αγωνία??).
Αρκετές από τις μελιτζάνες....
Αρκετές από τις μελιτζάνες....
......έγιναν Γρηκ Μουζάκα, στο μεγάλο ταψί (τρώγαμε τρεις μέρες).....
......οι μαϊντανοί πλύθηκαν φύλλο-φύλλο, ψιλοκόπηκαν και σε τάπερ, στην κατάψυξη.
Το ίδιο και τα σκόρδα.
Τα κράνα όμως (αυτό είναι το κάτι άλλο) πλύθηκαν, στέγνωσαν και σε στρώσεις εναλλάξ με ζάχαρη, για να γίνουν λικέρ....
.....με μπράντυ 7*, σε δυο μήνες. Για την ώρα λιάζονται στο μπαλκόνι, με το βάζο κλειστό (εδώ έχω μια αμφιβολία γιατί δεν θυμάμαι καλά. Νομίζω ότι η μητέρα μου κάλυπτε το άνοιγα του βάζου με τούλι και το άφηνε ανοικτό).
Και σήμερα, μια καθυστερημένη πάλι, Φανουρόπιτα, που μόλις γύρισε ένα μικρό της τμήμα από τον Αη-Φανούρη.
Και του χρόνου, με Υγεία για όλους, Φίλους και Οχτρούς!!
16 σχόλια:
Όλα μ΄άρεσαν!Χωρις σειρά προταιρεότητας.Διότι ο μουσακάς είναι το απόλυτο φαγητό -κι ας το τρώς τρείς ημέρες!-,τον μαϊντανό τον προετοιμάζω με παρόμοιο τρόπο,για τις δύσκολες μέρες που η βιασύνη δεν λογαριάζει τίποτε,το λικέρ με κράνα το λατρεύω-μου θυμίζει το κελάρι μιας θείας μου όπου πήγαινα κρυφά και δοκίμαζα αυτό το απαγορευμένο ποτό για τα μικρά παιδάκια,και τέλος η φανταστική φανουρόπιτα,την οποία κάνω σχεδόν κάθε εβδομάδα γιατί αρέσει..βάζω μπόλικο κακάο,γιατί δεν μου αρέσει το ασπρουλιάρικο χρώμα που συνήθως έχει!Γίνεται πεντανόστιμη.Το σκούρο χρώμα της δικής σου πως προήλθε?Φαινεται καταπληκτική,γιατί πρώτα κερδίζει στο μάτι!!Τα ποδάκινα τι απέγιναν?Καταναλώθηκαν ή πρόκειται να γίνουν μαρμελάδα?Καλό βράδυ με ήσυχη τη συνείδηση ότι τίποτε δεν πετάχτηκε,γιατί σήμερα αξιζουν διπλά!
@ Foteini Thes :
Την φανουρόπιτα την κάνω κάθε χρόνο ίδια, με 9 υλικά, όπως ΕΔΩ(κλικ)
Η μόνη διαφορά σήμερα είναι που έβαλα καβουρντισμένο αμύγδαλο, τριμμένο στο multi, αντί καρύδι.
Το χρώμα οφείλεται στο αργό ψήσιμο. Σήμερα την έκανα σε πυρέξ και την σκέπασα με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 15'.
Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
Τα ροδάκινα καταναλώνονται σιγά σιγά (τελειώνουν), αλλά Παρασκευή θα λείπω και δεν θα ξαναπάω.
Καλό Βράδυ!!
___________________
Νομίζω το βάζο δεν το κλείνουν αλλά το σκεπάζουν με τούλι για τις σκόνες και τα ζωύφια.
Έκανα κάποτε λικέρ με βύσσινα.
Πάντως είστε χρυσοχέρης. Μπράβο σας!
ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Κ ΓΡΗΓΟΡΑ .......
@ zizugataki :
Έχω μια τέτοια εικόνα στο νου μου, αλλά βύσσινα ήταν. Για τα κράνα δεν θυμάμαι.
Ίσως στεγνώνουν και σταφιδιάζουν στο αέρα.
Μάλλον αργόσχολος είμαι και περνώ την ώρα μου...
Καλό Βράδυ!!
____________
@ ELENI :
Έφθασεεεεεε!!!!!
____________________
Ολα τα ζηλεψα, αλλα το μουσακα καπως παραπανω.. ειναι απο τις αδυναμιες μου και φετος νομιζω δεν εφαγα αρκετο!!!
Καλημερα!!
@ Elpiniki :
Καμιά φορά ζητούσα μουσακά και "έξω" για αυτοεπιβεβαίωση, αλλά με κορόϊδευε η παρέα και το έκοψα.
Αρκούμαι στις δικές μου κατασκευές!
Καλή σου Μέρα!!
______________________
Άργησες αλλά μας θάμπωσες ξανά με τα απανωτά χτυπήματα!!!
ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
@ Λίλα :
Όχι Φθινόπωρο ακόμη.
Έχω μπροστά μου θάλασσες και δυο τριήμερα αγώνες ιστιοπλοΐας και διακοπές που δεν έκανα και άλλα πολλά.
Στην Ελλάδα είμαστε....ακόμη!!!!
Καλό Απόγευμα με φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!!!!!
_____________________
εξαιρετικά....
πας κόντρα στο ρεύμα.... στις λαικές ..
πλούσια τα ελέη...
@ akrat :
Απ'ότι είδα πήρα το ματσάκι τον μαϊντανό 0,50€ και στο Σ/Μ έχει 0,26 και στον μανάβη της γειτονιάς 0,35.
Το ίδιο και τα ροδάκινα. Απλά δεν ήταν ταλαιπωρημένα από φόρτωνε/ξεφόρτωνε.
Θα ξαναπάω όμως όταν μπορέσω...
Καλό Ξημέρωμα!!
_________________
Για τις μελιτζάνες δεν λέω ποτέ όχι! Μπορώ να έχω μια παρακαλώ; Τις λιγουρεύτηκα!
Άσπρες στρογγυλές δεν έχω δοκιμάσει, έχουν διαφορά στη γεύση;
Καλό μεσημέρι Δύσπιστε!
@ Selcouth :
Από γεύση, λίγο πιο άτονες από τις τσακώνικες.
Πρώτη φορά είδα και πήρα και, απ' ότι είπε ο Λαϊκατζής, οι τελευταίες. Το χωράφι το όργωσαν μετά.
Καλό Απόγευμα!!
________________
Το λικέρ θέλει κλειστό βάζο.
Αλλά πρέπει να έχει κενό ανάμεσα στην επιφάνεια των υλικών και το καπάκι του βάζου...
Υστερα απο αρκετη απουσια καλοκαιριου περνώ απο τους φιλους να μαθω νεα τους και να ευχηθω για το νεο μηνα.Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν -καλη εβδομαδα με υγεια πανω απ όλα και καλο φθινοπωρο!
Ολα ειναι εκπληκτικα εδω μεσα!!!!!!!!!!Να εισαι καλα.
Δημοσίευση σχολίου