Ένας τίτλος ".....με σκορδαλιά ντομάτας" με τράβηξε. Και επειδή είχε να κάνει και με μελιτζάνες, τσίμπησα.
Ο λόγος για το newsletter του Diet up (κλικ ΕΔΩ), μόνο σαν πάγια τακτική, την άλλαξα σε μερικά έως πολλά σημεία και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
2 Μελιτζάνες φλάσκες (είχα άσπρες)
1 κουτί Ντομάτες Κονκασέ (πολτοπoιημένο στο multi)
3 κουτ. γλυκού Σκορδόλαδο
2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι και Πιπέρι άσπρο
Ρίγανη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες, με το πατατοξεφλουδιστήρι(!). Τις κόβω κάθετα σε πάχος 2 εκατοστών. Τις βράζω σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζω στο σουρωτήρι, μέχρι να κρυώσουν.
Λαδώνω καλά το ανάλογο πυρίμαχο ταψάκι, αλευρώνω τις μελιτζάνες και καλύπτω πλήρως (σχεδόν) το ταψί.
Ριχνω από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ο C, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ πολτοποιώ το κονκασέ, μαζί με το σκορδόλαδο και αλατοπίπερο. Επειδή βγαίνει νερουλό, ρίχνω και δυο κουταλιές αλεύρι (από αυτό που έμεινε από το αλεύρωμα).
Όταν γίνουν οι μελιτζάνες, τις περιχύνω με την σάλτσα και την απλώνω να πάει παντού.
Ξαναβάζω το ταψάκι στο φούρνο, στους ίδιους βαθμούς και ψήνω για περίπου 20', μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Λίγο πριν το τέλος, πασπαλίζω και με ρίγανη.
Θεωρώ ότι το αλεύρι στη σάλτσα είναι απαραίτητο, για να πήξει στον χρόνο που πρέπει και να δώσει και μια "ψωμώδη" γεύση.
Το λάδι της συνταγής μου φάνηκε πολύ, το προσάρμοσα στην ποσότητα και το μείωσα στο μισό φλυτζάνι.
Οι μισοβραζμένες μελιζάνες δεν απορροφούν πολύ λάδι, αλλά είναι απαραίτητο για το αλεύρι της σάλτσας.
Σαν φαγητό ή ορεκτικό είναι πολύ νόστιμο και υγειινό.
=======================
Update 14/09/2012
Σήμερα, του Σταυρού, στο σπίτι μας πάντα νηστεύαμε.
Με την ευκαιρία αυτή, έγινε μια παραλλαγή αυτής της συνταγής.
Αντί μελιτζάνες, έκανα πατάτες "σαν" τηγανητές, πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, που τις έλουσα, αφού έγιναν, με αυτή τη σάλτσα ντομάτας.
Υπέροχο μεσημεριανό!!!!!
=======================
Update 14/09/2012
Σήμερα, του Σταυρού, στο σπίτι μας πάντα νηστεύαμε.
Με την ευκαιρία αυτή, έγινε μια παραλλαγή αυτής της συνταγής.
Αντί μελιτζάνες, έκανα πατάτες "σαν" τηγανητές, πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, που τις έλουσα, αφού έγιναν, με αυτή τη σάλτσα ντομάτας.
Υπέροχο μεσημεριανό!!!!!
18 σχόλια:
Από ...μελιτζάνες έρχομαι.
Αλλη εκδοχή!
Τη δική σου τη βρίσκω περισσότερο στα μέτρα μου λόγω ΧΟΛ! Κατάλαβες.
Η προηγούμενη είναι για τους νέους..
Για το αλεύρι θα συμφωνήσω. Την έχω "πατήσει" άλλωστε!
Καλή μας όρεξη!
Ο άντρας μου αγαπάει μελιτζάνες και σκόρδο, θα τις φτιάξω σύντομα με μελιτζάνες του κήπου μου!!!
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Με κάτι τέτοιες "απάτες" την νίκησα την ΧΟΛ.....
Άλλωστε και το site αυτό, δίνει πάντα διαιτητικές συνταγές.
Καλό Μεσημέρι!
_____________________
@ Λίλα :
Αν πας στην συνταγή, δίνει σκελίδες σκόρδο, που ψήνεται. Εγώ έβαλα σκορδόλαδο, που είναι ήδη ψημμένο και ψήνεται και δεύτερη φορά.
Έτσι μπορείς να αντέξεις άνετα!!!!!!
Καλό Μεσημέρι!!
ΥΓ: Τυχεροί όσοι/-ες έχετε κήπους!!!!!!!
______________________
Κ ΕΧΩ ΜΙΑ ...ΠΕΙΝΑ......ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΦΥΣΙΚΑ
@ ELENI :
Προλαβαίνεις πάντα!!
The bar is "open" all day long!!!
ΥΓ: Έχει και σκόρδο, που δεν μυρίζει!!
_________________
Πολύ ωραία συνταγή, εγώ το πρώτο μέρος το φτιάχνω από μικρή, συνταγή της μαμας, αλλά μετά το αλεύρωμα τις τηγανίζουμε και όντως δεν ρουφούν λάδι. Οι δικές σου όμως είναι υγιεινότερες στο φούρνο, θα τις φτιάξω οπωσδήποτε!!
Φιλια πολλά
Μιαμ...!!! Θα τις φτιάξω κι αυτές σύντομα! Οι μελιτζάνες ως γνωστόν είναι από τις αδυναμίες μου κι αυτή η σάλτσα ντομάτας μου φαίνεται ότι θα κάνει τη διαφορά!
Καλό μεσημέρι Δύσπιστε!
Είναι σίγουρο ότι είναι νόστιμο φαγάκι!...μελιτζάνες και σκόρδο ...τέλεια!
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!...θα δοκιμαστεί σίγουρα!
Καλό βράδυ!
@ Marί :
Το επαναλαμβάνω αύριο και θα το παντρέψω με πατάτες σαν τηγανητές.
Νηστεία γαρ!!!
Καλό βράδυ!!
_________________
@ Selcouth :
Εμείς οι γνωστοί "μελιζανόπληκτοι", όλο και ψάχνουμε κάτι το διαφορετικό.
Πολλές δοκιμές καταλήγουν θετικά.
Καλό Βράδυ!!
__________________
@ Χρυσούλα :
Καλώς ήρθες στο φτωχικό μου.
Έχεις δίκιο απόλυτα!
Μελιτζάνες, σκόρδο και ντομάτα = ο τέλειος καλοκαιρινός συνδυασμός!!
Καλό βράδυ!
____________________
Χρονια πολλα αγαπημένη μου φίλε απο καρδιάς
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΑ, ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!!!
οΙ ΜΕΛΙΤΖΆΝΕς ΤΟΥ ΚΉΠΟΥ ΜΟΥ, ΤΊΠΟΤΑ, ΚΙ Ας ΤΙς ΈΒΑΛΑ ΦΈΤΟς ΣΕ ΓΛΆΣΤΡΕς!
μΑ ΜΕ ΤΙς ΑΓΟΡΑΣΤΈς, ΘΑ ΔΟΚΙΜΆΣΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΉ ΣΟΥ...
φΙΛΆΚΙΑ, ΚΙ ευχες!!!
κΑΛΉ ΝΎΧΤΑ-κΑΛΉ μΈΡΑ!!!!
Υιώτα,
αστοριανή, ΝΥ
@ marilise :
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ.
ΝΑ 'ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!
______________________
@ Αστοριανή :
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!
ΥΓ: Πολλές φορές τα λαχανικά "2ης γενιάς, αν προέρχονται από αυτούς τους μονοετείς σπόρους, δεν έχουν την απόδοση που πρέπει. Αυτό γίνεται για να αγοράζεις σπόρους από την Monsanto, που θέλει να ελέγξει την οικιακή παραγωγή (βλέπε παγκοσμιοποίηση).
Ελπίζω να πεθάνω πριν την αντικρύσω ολοκληρωμένη......
______________________
ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΣΤΑΥΡΕ..ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΑ...ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΑ!ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΣΟΥ ΕΓΡΑΦΑ...ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ!ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ...ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ...ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ!
@ Maria :
Ευχαριστώ για τις ευχές, Χρυσοχέρα μου, όπου και αν βρίσκονται...
_______________________
Δημοσίευση σχολίου