Αντί να κάνω Γκιουβέτσι τις γαρίδες, προτίμησα κάτι απλούστερο.
Με κοφτό μακαρονάκι.
Και έγινε αυτό
Στην πραγματικότητα έκανα "Γαρίδες Σαχανάκι" , έβρασα το μακαρονάκι και τα ανακάτωσα, όπως με την σάλτσα κυμά.
Δεν είχα κέφι για την κανονική συνταγη.
Το σαχανάκι έγινε με λίγες προσθήκες
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. γαρίδες μετά το καθάρισμα (χωρίς κεφάλια-ουρές)
δεν πετάμε κεφάλια και ουρές.
1 κρεμμύδι μέτριο, μέτρια κομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπεριά μικρή αλλά πολύ καφτερή
2-3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
400 γραμμ. τοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi
3-4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας το ραχιαίο εντεράκι με μια φουρκέτα και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, κρυώνουν και κόβουμε κεφάλια και ουρές που τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα για να συνεχιστεί ο βρασμός. Καθαρίζουμε και το σώμα από τα "λέπια" και τα ποδαράκια, που δεν είναι λέπια αλλά σκελετός. Προσέχουμε μήπως αφήσαμε υπολείμματα από το εντεράκι.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, ρίχνοντας το σκόρδο προς το τέλος.
Προσθέτουμε τα τοματάκια να πάρουν μια βράση και σβύνουμε με το κρασί.
Τότε ρίχνουμε την πιπεριά,αλάτι,ζάχαρη,μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά, για να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθετουμε και λίγο νερό.
Μετά ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Τα μακαρόνια τα βράζουμε στο νερό που έβρασαν οι γαρίδες και τα κεφάλια, αφού το σουρώσουμε, προσθέτοντας λίγο λάδι και αλάτι.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια , ρίχνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
500 γραμμ. γαρίδες μετά το καθάρισμα (χωρίς κεφάλια-ουρές)
δεν πετάμε κεφάλια και ουρές.
1 κρεμμύδι μέτριο, μέτρια κομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπεριά μικρή αλλά πολύ καφτερή
2-3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
400 γραμμ. τοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi
3-4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας το ραχιαίο εντεράκι με μια φουρκέτα και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, κρυώνουν και κόβουμε κεφάλια και ουρές που τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα για να συνεχιστεί ο βρασμός. Καθαρίζουμε και το σώμα από τα "λέπια" και τα ποδαράκια, που δεν είναι λέπια αλλά σκελετός. Προσέχουμε μήπως αφήσαμε υπολείμματα από το εντεράκι.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, ρίχνοντας το σκόρδο προς το τέλος.
Προσθέτουμε τα τοματάκια να πάρουν μια βράση και σβύνουμε με το κρασί.
Τότε ρίχνουμε την πιπεριά,αλάτι,ζάχαρη,μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά, για να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθετουμε και λίγο νερό.
Μετά ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Τα μακαρόνια τα βράζουμε στο νερό που έβρασαν οι γαρίδες και τα κεφάλια, αφού το σουρώσουμε, προσθέτοντας λίγο λάδι και αλάτι.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια , ρίχνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Αυτό είναι όλο, αλλά μπόρεσα να πλύνω και τα κατσαρολικά, μιας και το δεξί χέρι βελτιώνεται (μετά από 20 μέρες).
Μετά το σερβίρισμα, αν δεν νηστεύουμε, πασπαλίζουμε με τυρί της αρεσκείας μας
18 σχόλια:
Ότι πρέπει...αλλα θα αφαιρέσω τη καυτερή πιπεριά!!!
Είναι καλύτερα να ψήνουμε τα μακαρόνια χώρια;
μια χαρα μου φαινεται.
απορια. γιατι λες σαχανακι?
ποτε δεν ετυχε να το ξανακουσω.
@ ElenaG :
Όταν λέω πιπεριά εννοώ κάτι πολύ μικρές (2-3 εκατοστά) που τρύγησα από την φυτεία μου στο μπαλκόνι και είναι καυτερές πολύ.
Στο βράσιμο όμως των ζυμαρικών χρησιμοποιώ το νερό που έβρασαν οι γαρίδες και ενσωματώνεται η νοστιμιά.
___________________
@ grEAT :
Το σαχανάκι είναι σαν τηγάνι με δυο χερουλάκια. Συνήθως είναι μικρό, σε ατομικό μέγεθος.
Αν εννοείς το "χ", έτσι είναι το σωστό, μιας και η λέξη προέρχεται από την Αραβική "σαχάν".
Οι περισσότεροι το λένε "σαΓανάκι" με "γ" που είναι λάθος!!
Το σκεύος για την Ισπανική "paelia" είναι σαν μεγάλο σαχανάκι!
_________________
ναι, το χ εννοουσα.
απορια λυμενη!
σε ευχαριστω.
Οι γαριδούλες με ότι ζυμαρικό και να βάλεις από τα μικρούλια σκέτη νοστιμιά είναι! Και εγώ χωρίς την καυτερή. Ελπίζω να είσαι καλύτερα με το χέρι!
Πολύ νόστιμο φαγητό έφτιαξες, οι γαρίδες βγάζουν πολύ γευστικό ζουμί και μου αρέσει πολύ.
Καλημέρα φιλιά πολλά
@ Εφη :
Συνήθως τις κάνω σαν σάλτσα σε σπαγγέτι ή πέννες.
Ανάκατες με κοφτό τις έκανα πρώτη φορά και μας άρεσε.
Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη
______________
@ Marί :
Κάθε φορά που ο ψαροπώλης της γειτονιάς έχει ζωντανές, παίρνει τηλ. και τρέχω.
Καλή σου μέρα, Μαράκι!!!
______________
Αγαπημενο φαγητακ, οι γαριδες μ αρεσουν πολυ και φαινονται πολυ νοστημες..
αχ, μου τα χάλασε το μακαρονάκι. δεν το τρώγω.... ιδίως με ψαρικά.
αλλά μιας και είπες σαχανάκι... δε κοιτάς μπας, κι έχεις μια συνταγη γαριδοσαχανάκι με άσπρη όμως κρέμα? (που δεν γνωρίζω τι είχε μέσα- άντε ελαφρώς υποκίτρινη) κάπου το έφαγα και ήταν καταπληκτικό!
ωραία, σας αφήνω τα μακαρόνια και παίρνω γαρίδες νοστιμες !
την καλησπέρα μου!
@ Elpiniki :
Είναι νόστιμες οι άτιμες, σε όλες τις εκδόσεις.
Κάποτε μας είπαν ότι έχουν την περισσότερη χοληστερόλη από όλα τα ψαρικά. Τώρα με νεώτερες έρευνες τις απομυθοποιούν.
Μάλλον "συμφέροντα" παίζονται με τέτοιες έρευνες και...δυσπιστώ!!!
___________________
@ Sweet cherry - Zouzouna :
Τις γαρίδες σαχανάκι τις ξέρω με κόκκινη σάτσα (ντομάτα όπως εδώ) και με αυτή την υποκίτρινη.
Αντί ντομάτας, διαλύεις μουστάρδα (καυτερή θα έβαζα εγω) σε ένα βαζάκι με λίγο νερό και μια κουταλίτσα κορν φλάουερ ή αλεύρι.
Τα υπόλοιπα ίδια.
Με τους ίδιους τρόπους γίνονται και τα μύδια(ψίχα).
Και τα δυο σαχανάκια σηκώνουν βουτιές με φρέσκο ψωμάκι και τόνους ούζο!!!!
Καλό μεσημέρι!!
___________________
Αν
Μille merci! και το τουρσι για το ούζο...που δεν θα σας το πιώ...!
δεν τόχα σκεφτεί έτσι.. θα δοκιμάσω!
και βέβαια φρέσκο ψωμί ! χωρίς ψωμομπούκι.. που πάμε!
Την άλλη φορά δε μου κρατάς μια μερίδα σαχανάκι με κόκκινη σάλτσα;κι ασε τη ΖΟΥΖΟΥΝΑ να την ψάχνει με άπσρη σάλτσα,νερόπλυμα σκέτο:)
@ VAD :
Ένα τέτοιο νερόπλυμα με μύδια μας έφεραν στο Μαρμαρά το καλοκαίρι, δήθεν η σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας.
Επειδή έχω το θάρρος και το ελεύθερο εκεί, πήγα στη κουζίνα και της είπα να φτιάξει ακόμα ένα, μπροστά μου.
Στο κατάλληλο σημείο της είπα τι να κάνει για να μην είναι νερόπλυμα!
Ήταν τόσο απλό που άνοιξε τα ματάκια της, σαν γαρίδα......
Να'σαι καλά Φίλτατε Βασίλη!
Καλό Απόγευμα!
Ενισταμαι εντονως. Προσπαθησα χθες να αφησω σχολιο και δεν μπορουσα, ως αποζημιωση για την ψυχικη οδυνη θελω δυο μεριδες γαριδουλες!
@ Λίλα :
Μάλλον δεν είναι δικό μου φταίξιμο.
Πολλές φορές δεν μπορεί να φορτώσει κάποιες σελίδες, ακόμη και την δική μου, για λίγο. Μετά συνέρχεται.
Μόνο η φόρτωση φωτό από το Picasa στο blog έχει πρόβλημα παγκοσμίως, εδώ και 45 μέρες.
Τα δυο, ίσως και τρία, πιάτα, διαθέσιμα....
Καλό Απόγευμα!
______________
Σταύρο μου,
...τούτο τον καιρό... έκανα καινοτομίες:...
μακαρονάκι κοφτό με γαρίδες
σε...πίστα
και μαρούλια καλοβρασμένα (η...ράχη να λείπει, βέβαια...)
σε..."σπανακόπιτα=μαρουλόπιτα!!!"
Στα βιαστικά, και τα δύο ήταν νοστιμότατα!
Φιλάκια, Φίλοι μου,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
Α,βεβαιως,"σπεσιαλιτέ" χαλκιδικιώτικη αυτη η παπαριά,ασε που τη σαλτσάτη ούτε την έχουν ακούσει...Κάποτε στο δευτερο πόδι του ειπα καποιου εποχιακού ταβερνιάρη να μου φκιάξει το γαυρο σαλτσάτο και με ρωτουσε πώς γινεται!!!Ρε,του λέω,όπως το σαχανάκι!Α,μου απαντά,με άσπρη σάλτσα!!!:)))
Δημοσίευση σχολίου