Εμείς εδώ δεν το κάναμε ποτέ και, κατά καιρούς, έτρωγα στα Γρεβενά (είχα ανακαλύψει ένα καταπληκτικό "μαγεριό") ταξιδεύοντας, ή εδώ στο Mom's, στην Βογατσικού.
Την Παρασκευή πέφτω επάνω σε φρεσκότατα αντίδια από την Ν.Ραιδεστό. Παίρνω μόνο ένα κιλό, χωρίς να ξέρω τι θα τα κάνω.
Η φαεινή ιδέα κατέβηκε τη νύχτα (η καλύτερη ώρα για ιδέες!)Και το σκηνικό στήθηκε το Σάββατο το πρωί, αναβάλλοντας άλλες δουλειές για σήμερα.
Και έγινε αυτό
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Μοσχάρι νουά
1 κιλό Αντίδια
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1 μικρό Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι και Πιπέρι
2 Αυγά
Χυμό από 2 Λεμόνια
1 κουτ.σουπ. κοφτή Κορν Φλάουερ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω τις ρίζες και πλένω καλά τα αντίδια.
Τα ζεματάω σε μπόλικο βραστό νερό, για 5'.
Τα βγάζω με την τρυπητή κουτάλα στο στραγγιστήρι.
Κρατώ 1 λίτρο από το νερό που έβρασαν και το σουρώνω από τουλπάνι (δεν είχα πρόχειρο και το πέρασα από φίλτρο του καφέ, με υπομονή).
Στη χύτρα ταχύτητας ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω τα κρεμμύδια. Σε τρία λεπτά ρίχνω και τον άνιθο και σωτάρω 2' ακόμη.
Βάζω και το κρέας και συνεχίζω ανακατεύοντας μέχρι να ασπρίσει η επιφάνεια του.
Ρίχνω το ΜΙΣΟ λίτρο από το νερό που κράτησα (είναι ζεστό ακόμη) και καλύπτεται το κρέας.
Κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 30'.
Εκτονώνω την χύτρα και βάζω τα αντίδια. Συμπληρώνω από το υπόλοιπο νερό (το θέλω ζουμερό, για να αξιοποιήσω και το ψωμί που ήδη γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή). Αλατοπιπερώνω. Ξανακλείνω και βράζω 3', από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Ετοιμάζω και το αυγολέμονο με τον απλό τρόπο, ρίχνω το νισεστέ διαλυμένο σε λίγο νερό και παίρνω με προσοχή ζουμί από το φαγητό και ρίχνω λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν είναι έτοιμο το αυγολέμονο το αδειάζω στην κατσαρόλα , ρίχνοντας και το σχετικό μαγικό φιλί στον αέρα.....
Ανακατεύω κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
Έτοιμο!!!!
Έτσι ξεφεύγεις από το κλασσικό μαρούλι.
Βέβαια καλύτερο θα γίνει με άγρια ραδίκια, αλλά παρ'όλο που κινούμαι σε ραδικοβριθή περιοχή, ορκίστηκα να μη ξαναμαζέψω!
Ακόμη καλύτερο γίνεται και με σταμναγκάθι, που είναι πιο σκληρό, αλλά εδώ βρίσκεις μόνο στον Κοσμά (ντελικατέσεν) και με 10+ Ευρώ το κιλό!
16 σχόλια:
εγω τρελλαινομαι για φρικασε. με τα αντιδια φαινεται ενδιαφερον.
με σταμναγκαθι να λειπει. 10 ευρω το κιλο... πως διακαιολογειται?
@ grEAT :
Με την ελαφρά πικράδα των αντιδιών και το ξυνό του αυγολέμονου, γίνεται μια σιελόρροια που σε προκαλεί για βουτιές στο ζουμί.....
Το σταμναγκάθι έρχεται από την Κρήτη και είναι είδος σε ανεπάρκεια. Γιαυτό βρίσκει ευκαιρία το "ντελικατέσεν".
Πριν μερικά χρόνια ανακάλυψα σε ερημικό λιμανάκι στη Σκιάθο και μάζεψα πολύ. Σε δυο μέρες γυρίσαμε, το ζεμάτισα και είχα στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. Δεν ξαναπήγα όμως με το σκάφος εκεί.
Ίσως το .... καλοκαίρι!
__________________
Χα! Χαράς τη υπομονή σου να τα περάσεις από το φίλτρο!!!!
Λοιπόν τα αντίδια τα φτιάχνω "ορφανά" για τους γνωστούς λόγους...
Γίνονται νοστιμότατα για τα δικά μου παλαβά δεδομένα...
Να έχεις μια χαρούμενη Κυριακή!
Είναι της εποχής οι γεύσεις..
χοιρινό με σέλινο έφτιαξα χθές..
απίθανο έγινε..
και το δικό σου το φρικασέ, το βλέπω και είναι ζηλευτό!!
καλή Κυριακή φίλε μου ..
Δύσπιστε...( μανούλα ) τι μοσχοβολάει???? κ α λ η μ έ ρ α!!!!
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Αντιγονάκι μου, τόσα χρόνια οι διάφοροι φίλοι και κυρίως φίλες φρόντισαν να εξασκήσω την υπομονή μου.
Η πρώτη φορά που έκανα αντίδια με άλλο τρόπο, εκτός από βραστά με λαδολέμονο σαλάτα.
Καλή Εβδομάδα!!
_____________
@ Ευρύνοος :
Είναι στο πρόγραμμα και αυτό.
Σειρά τώρα έχει χοιρινό με λάχανο.
Να'σαι καλά! Καλή Εβδομάδα!!
_____________
@ mia :
Τέτοια κραυγή δεν μπορώ να βγάλω πια!
Καμιά φορά φωνάζω, αλλά για να το ακούσω εγώ!
Καλή Εβδομαδα!!
_____________
Φαγητάρα!!!!
το έκανα εκτύπωση.
Καλή υπόλοιπη Κυριακή Captain.
Δύσπιστε καλησπέρα τέλειο το φαγητό σου απο τ΄αγαπημένα του άντρα μου,εγω βάζω χόρτα που μαζεύουμε εμείς και μαρούλια μαζί.Να είσαι καλά με τις ωραίες συνταγές σου.Καλό βράδυ
Πολύ λαχταριστό! Μας αρέσει πολύ το φρικασέ αλλά με αντίδια δεν το έχω φάει!
@ Τhalassokrator :
Στεριανό φαγητό, αλλά .... Χειμώνας. Τι να κάνουμε;;
Καλή Εβδομάδα Καπετάνιε!!!!
________________
@ Ροδανθη :
Εγώ ξέρω να ξεχωρίζω μόνο τα ραδίκια, αλλά το τελευταίο κιλό που μάζεψα, το 2007, μου κόστισε 2500 €, οπότε δεν το ξανακάνω!!
Καλή Εβδομάδα!!
________________
@ mia maria :
Για να ξεφύγω λίγο από τα κλασσικά, έκανα την δοκιμή και πέτυχε!
Θα το ξανακάνω.
Καλή Εβδομάδα!!!!!
________________
Άριστο,άριστο,σηκώνει και το κρασάκι του,ένα ποτηράκι μόνο,ε;:)
Καλή βδομάδα...
θεός αυτό το φαγητό!! κι έχω μια πείνα εδώ στη δουλειά!!μου τρέχουν τα σάλια!!!
Καλή βδομάδα
@ VAD :
Γιατί ένα ποτηράκι μόνο;;;
Για να μη μας κάνουν αλκοτέστ;;
Ε, και!!
Καλή Εβδομάδα!!
_____________
@ Marί :
Μαράκι μου, αν σου τρέχουν τα σάλια, τότε να μη δεις την επόμενη....
Καλή Εβδομάδα!!
______________
Καλημέρα. Έχω ετοιμάσει τα αντίδια και λέω να βάλω και σταμναγκάθι. Η ερώτησή μου ελιναι για το αυγολέμονο που λες το έκανες με τον απλό τρόπο. Δηλαδή; Δεν το'χω και τόσο πολύ με το αυγολέμονο. Προχθές μου έκοψε σε ψαρόσουπα γιατί η συνταγή έλεγε 'να πάρει μια δυο βράσεις'!!
Ευχαριστώ για όποια hints :)
@ Sylva MC :
Ο απλός τρόπος για το αυγολέμονο είναι:
Σε μπωλ 2 αυγά (μ,ε το ασπράδι), ένα σφημάκι νερό, ανακάτεμα με μίξερ χειρός, προσθέτω σταδιακά χυμό 2 λεμονιών ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Προσθέτω 1 ή 2 κουταλιές αλεύρι ή κορν-φλάουερ (νισεστέ), ανακατεύοντας και μερικές κουτάλες από τον ζωμό, για να ανεβάσω την θερμοκρασία του μείγματος.
Δίνω και το μαγικό φιλί στον αέρα και ρίχνω το μείγμα στο φαΐ και ανακατεύω κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
Αν πρόκειται για σούπα ανακατεύω με κουτάλα.
Επιτυχία απόλυτη. Δεν μου έχει κόψει ΠΟΤΕ.
Είμαι σίγουρος ότι θα το πετυχαίνεις πάντα....
@ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Ευχαριστώ πολύ, βγήκε πάρα πολύ νόστιμο! :)
Δημοσίευση σχολίου