Κάτι παρόμοιο έφτιαχνε η Γιαγιά Δήμητρα και τις τσάκιζα, ανερυθρίαστα, που λένε και οι μορφωμένοι!!
Σήμερα προσπάθησα να θυμηθώ τη γεύση αυτών που καταβρόχθιζα, δεν είχα όμως φύλλο κανταΐφι.
Σκέφτηκα ότι μάλλον θα έκανε την ίδια δουλειά ο φιδές, που είναι σαν έτοιμη φωλιά, μιας και κάτι παρόμοιο έκανε, σε τηγανιτό, στην εκπομπή της Ψυχούλη, που είδα προς το τέλος.
Και τελικά έγινε αυτό
Πάμε λοιπόν να δούμε πως έγινε
Υ Λ Ι Κ Α
1 πακέτο Φιδέ (έχει 6 "φωλιές")
6 κουτ.γλυκού Μινέρβα Μπένεκολ με ελαιόλαδο λυωμένο
6 μισές ψίχες Καρυδιών
6 κουτ.γλυκού τριμμένα καβουρντισμένα Αμύγδαλα και Καρύδια στο multi
1 κουταλάκι Ζάχαρη άχνη
Κανελλογαρύφαλο σε σκόνη για πασπάλισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 νεροπότηρο Ζάχαρη άσπρη
1 νεροπότηρο Νερό
Χυμό ενός Λεμονιού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζω τις φωλιές και, με το δάκτυλο, πατάω στο κέντρο να γίνει τρύπα, όπου βάζω μισό καρύδι (καρυδόψιχα εννοώ).
Βρέχω την κάθε φωλιά με το λυωμένο βούτυρο.
Ανακατεύω τα ψιλοτριμμένα αμυγδαλοκάρυδα με την άχνη και βάζω από ένα κουταλάκι στην τρύπα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 οC και ψήνω για 20', μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Έχω ήδη βράσει το σιρόπι 8-10', κρύωσε και αρχίζω να ρίχνω στις φωλιές, με την κουτάλα.
Σιγά-σιγά στην αρχή, στο κέντρο, για να παρασύρω την άχνη και να ξεπλυθούν τα ξηροκάρπια.
Με πρώτη ματιά το σιρόπι φαίνεται πολύ και το ταψάκι μοιάζει με σούπα!
Την επόμενη μέρα όμως........
.....το σιρόπι έχει απορροφηθεί σχεδόν, η φωλιά μαλάκωσε και η κορυφή έμεινε τραγανή.
Μετά από όλα αυτά, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα, γαρύφαλο, ή ότι άλλο κατεβάσει το υπογλυκαιμικό μυαλό μας!!!
Ομολογώ ότι σήμερα (πρωί-πρωί) ήταν απίθανο!
Οι "Φωλίτσες", αν και λίγες, αφιερώνονται στην φίλη Marilise, που γιορτάζει σήμερα!!!
Και, φυσικά, και σε όλες τις Κατερίνες!
13 σχόλια:
Δεν σε πιστεύω!!! Θέλω κι εγώωωωωω. Πεθαίνω για σιρόπια! Καλημέρα!!
για μένα τόκανες ..... εξαιρετικόοοοο
όπως πάντα
@ Λίλα :
Αχ! Αυτά τα σιροπιαστά.....με τρελαίνουν κι εμένα (και πολλούς!!)
________________
@ marilise :
Αφιερώθηκε αμέσως!!
Χρόνια Πολλά και από εδώ!!
________________
Πολύ καλη ιδεα και σιγουρα με εβαλε σε πειρασμο να το δοκιμασω!
φίλε μου με συγκίνησες είσαι ασυβναγώνιστος
Εξαιρετική η χρήση των Μαλλιών των Αγγέλων (έτσι ήταν γνωστός ο φιδές παλαιότερα), με μικρή όμως ένσταση αγαπητέ Δύσπιστε... να κάψεις φούρνο για τόσο μικρή ποσότητα :-))
Κάντο διπλή δόση την επόμενη φορά!
Μας γλύκανες για τα καλά Καπετάνιε!!!
Πάρα πολύ καλό αν και στην αρχή που το είδα σκέφτηκα οτι ίσως ήταν ξερό αλλά μάλλον έκανα λάθος.Επειδή ο φιδές μου αρέσει πολύ(σαν σούπα)δε λείπει ποτέ απο το ντουλάπι μου οπότε θα το κάνω και γλυκό(εκτός απο σούπα),καλό βράδυ.
@ Elpiniki :
Την επόμενη μέρα γίνεται καλύτερο.
Αν βιάζεσαι, μπορείς να βράσεις τον φιδέ 1-2 λεπτά και μετά φούρνο.
_____________
@ marilise :
Έτσι μένει στην αιωνιότητα
_____________
@ Penelope :
Θυμάμαι τα μαλλιά Αγγέλου ήταν λεπτότερος φιδές.
Ισως ανάλογα με την μάρκα. Αυτός ήταν Μέλισσα.
Οι δοκιμές γίνονται με μικρή ποσότητα, οπότε δεν μπορείς να αποφύγεις την κατανάλωση του φούρνου.
______________
@ manousina :
Εγώ δεν είχα την υπομονή να περιμένω μια μέρα και δοκίμασα αμέσως, πριν μαλακώσει με το σιρόπι.
______________
@ Ροδανθη :
Όπως είπα και πιο πάνω, στην Ελπινίκη, μπορείς να βυθίσεις τις φωλιές σε βραστό νερό και να μείνουν 1-2'.
______________
Ετσι,μπραβο,βάλε σορόπια,να κρατάμε τα ζάχαρα ψηλά,μη μας πιάσει καμιά ζαλη από τη στέρηση:))
Καλό Σαββατοκύριακο...
@ VAD :
Ωραία είναι τα σορόπια, αλλά να έχουμε και στο νου μας και το "διαβητικό κώμα".
Μη μας φέρνουν την ινσουλίνη με το βυτίο!!!!!!!!!
Καλό Σου/Κου (Σ/Κ) Φίλτατε Βασίλη!
______________
Με μαλλιά αγγέλου; Αυτό κι αν είναι πρωτότυπο!
@ Kiki :
Η πρωτοτυπία θα ήταν αν έβρισκα "μαλλιά διαβόλου" (μάλλον στο κουρείο της βουλής βρίσκεις εύκολα!!!!).
___________________
Δημοσίευση σχολίου