Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΣΟΛΟΜΟΣ ΦΕΤΑ ΠΛΑΚΙ



Στη Σκόπελο (και άλλα νησιά, Λήμνο, Σύμη π.χ.) αυτού του είδους την κατασκευή την λένε στιφάδο με ροφό, τόνο ή ξιφία, αλλά που να τα βρεις αυτά.... Σολομός βρέθηκε και έγινε.....
Υ Λ Ι Κ Α
3 φέτες Σολομό (περίπου 700 γραμ.)
1 Κρεμμύδι μέτριο κομμένο φετάκια
4 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
3 σκελίδες Σκόρδο σε φετάκια 
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ,σουπ. Κάπαρη
800 γραμ. Ντομάτες ξεφλουδισμένες
και ξεσποριασμένες, κομμένες
καρεδάκια
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό (κατά 
προτίμηση από αυτό που θα πιούμε!)
1/2 ματσάκι Μαϊντανό μέτρια κομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια με το σκόρδο, για 5 λεπτά. Σβήνω με το κρασί και αλατοπιπερώνω. Σε μερικά λεπτά ρίχνω την ντομάτα και την πιπεριά, σκεπάζω και χαμηλώνω την φωτιά. Σιγοβράζω για 15-20 λεπτά. 
Λίγο πριν το τέλος ρίχνω την κάπαρη
Ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι πυρέξ, βάζω από πάνω τις φέτες του σολομού, αφού προηγούμενα τις πλένω, στεγνώνω και αλατίζω ελαφρά. Με ένα κουτάλι βάζω επάνω στις φέτες μια μικρή ποσότητα από το μείγμα των κρεμμυδιών.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά. Πασπαλίζω με τον μαϊντανό, σβήνω τον φούρνο και αφήνω μέσα το ταψάκι για 10 λεπτά ακόμα.



Η ποσότητα της σάλτσας είναι αρκετή, αλλά τρώγεται και σκέτη, με φρεσκοψημένο ψωμάκι (βουτιές και τέτοια ευτράπελα).....

Δεν υπάρχουν σχόλια: