Με το καλό να έρθει και το 2015 και ας ΜΗΝ είναι χειρότερο από τα περασμένα.
Η παράδοση του σπιτιού μας απαιτεί δικές μας Βασιλόπιτες και μάλιστα με την παλιά μας συνταγή (ομάδα που νικάει δεν την αλλάζεις).....
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ (με την ζύμη του τσουρεκιού)
ΥΛΙΚΑ
1+ 1/2 κιλ. αλεύρι Άνθος σκληρό (για τσουρέκι)
45 γραμ. μαγιά ξερή (5 φακελλάκια Mac magic των 9 γραμ. το καθένα ή 6 φακελλάκια Γιώτης των 8 γραμ. παρά λίγο)
1 κούπα γάλα light χλιαρό (ή εβαπορέ light αραιωμένο μισό-μισό)
1 κούπα νερό χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο άνετα)
2 κούπες ζάχαρη άσπρη
2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.σουπ. μαχλέπι σκόνη (αλεσμένο)
1 κουτ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (για να μη κολλήσει στο γουδί)
7+2 αυγά σε κανονική θερμοκρασία
200 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
(Μέσα στα υλικά υπάρχει και ένα μικρό μυστικό, αλιευμένο από τον Τερκενλή στις αρχές της δεκαετίας του '60, αλλά δεν ξέρω πιο είναι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και χτυπάμε με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός, ώστε να διαλυθεί καλά και την αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, παλι με τους αυγοδάρτες.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα με τα ζυμωτήρια του μίξερ (γάντζους),μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και μαλακιά ζύμη.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και την διατηρούμε σε ζεστό περιβάλλον.
Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (ιδανικό 30 βαθμοί). Την θερμοκρασία την πετυχαίνω τοποθετώντας την λεκάνη της ζύμης, με τα σκεπάσματα της, επάνω στην κουζίνα και ανάβω τον φούρνο στους 100 βαθμούς, με μισάνοιχτη την πόρτα.
Η ζύμη πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο της τουλάχιστον.
Τότε ζυμώνοντας (χαϊδεύοντας) την "ρίχνουμε". Τότε μπαίνει ευλογημένο χέρι, την γυρίζουμε πάνω κάτω πολλές φορές γυρίζοντας λίγο-λίγο την λεκάνη (για να κάνει τις "ίνες που χαρακτηρίζουν τα τσουρέκια).
Οι ποσότητες με 1500 γραμ. αλεύρι, δίνουν 4 πίτες διαμέτρου 20-25 εκατοστών και ένα μικρό πιτάκι, έτσι για να γίνει και η δοκιμή.
Πρίν το φούρνισμα, αλείφουμε την επιφάνεια τους με τους χτυπημένους κρόκους των δύο αυγών και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 οC στις αντιστάσεις ή 130 οC αντιστάσεις+αέρα, για 40 λεπτά.
Αν έχουμε αντιστάσεις+αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο ταψιά συγχρόνως, αντιστρέφοντας τα πάνω-κάτω στα 20 λεπτά, ώστε να πάρουν ίσες θερμοκρασίες.
Η γιαγιά μου "σταύρωνε" την ζύμη πριν το σκέπασμα με το μάλλινο, έλεγε και κάποιες προσευχές, έτσι για "μαγεία". Εγώ δεν τα έκανα αυτά, παραφούσκωσε όμως γιατί πρόσεξα τις θερμοκρασίες των υλικών σχολαστικά.
Φυσικά έχουμε βάλει την λίρα, τυλιγμένη σε χαρτί ψησίματος, στο κάτω μέρος, πριν το ψήσιμο, αλλά και μετά δεν πειράζει αν το κάνουμε στα μουλωχτά!!!!
Οι Βασιλόπιτες έγιναν χθες, μέχρι το μεσημέρι, αλλά μου φάνηκαν γυμνές. Και έτσι.....
Σήμερα το πρωΐ (αξημέρωτα που λένε) αποφάσισα να βάλω και γράμματα με γλάσσο, για πρώτη φορά.
Υ Λ Ι Κ Α για το γλάσσο
2 ασπράδια αυγού
2+ φλ.τσ. Ζάχαρη άχνη
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η του γλάσσου
Τα ασπράδια σε μπωλ, χτύπημα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χεριού. Συγχρόνως προσθέτουμε "σταγδην" τον χυμό και τμηματικά την άχνη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει λειο.
Γεμίζουμε ένα κορνέ και γράφουμε ότι θέλουμε, ή κάνουμε σχεδιάκια. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλοντος για καμιά ώρα, για να στερεοποιηθεί και έτοιμες οι Βασιλόπιτες.
Το περίσσευμα του γλάσσου το έβαλα σε ταψάκι με λαδόκολλα και το έψησα αργά στο φούρνο, στους 100 βαθμούς με αέρα, για μια ώρα και κάτι. Βέβαια οι αναλογίες δεν ήταν κατάλληλες για μπεζάδες (μαρεγκάκια) και άπλωσαν λίγο (εσωτερική κατανάλωση).
Το ράγισμα της μύτης του υφασμάτινου κορνέ ήταν και το τελειωτικό πρόβλημα και το κίνητρο να αγοράσω ένα καινούργιο.
Έλα όμως που έγινε πριν τελειώσει η δουλειά!!! Τότε ξέθαψα ένα αρχαίο μικρό πλαστικό με έμβολο σαν τρόμπα και νάτες, έτοιμες
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ, -ΟΥΣΕΣ !!!!!
14 σχόλια:
Χαρά στην υπομονή σου,εμείς το τσουρέκι το έχουμε για πασχαλιάτικο γλυκό,την πρωτοχρονιά κάνουμε τριφτή που λέμε,ο καθένας με τα γούστα και τις συνήθειες του!
Παρόλα αυτά φαίνεται πολύ πετυχημένη κρατώ τη συνταγή για το πάσχα.
Καλή χρονιά όλοι καλά να είμαστε κι εσύ καλύτερα να μας γράφεις συνταγές!
Ευχές μακρινές για μια υπέροχη χρονια. Βασιλόπιτα δεν φτιάχνω γιατί η οικογένεια μου δεν την τρώει, την βρίσκει στεγνή, αλλα μεγάλωσα με την παράδοση της τυχερης λίρας. Κατόπιν του κοψίματος γινόταν παξιμάδια του καφέ γιατί ούτε στο πατρικό άρεσε αλλα η παράδοση μου παραμένει παράδοση με ένα κέικ που τους αρέσει. Και του χρόνου με υγεία και όλα τα καλύτερα.
Τελεια Σταυρο! Και του χρονου, πρωτα ο Θεος. Πολλες ευχες για τον Νεο Χρονο, με υγεια και αφθονια!
Εγω ξεκινησα για βασιλοπιτα και κατεληξα σε γιαουρτοπιτα σοροπιασμενη καθοτι η βασιλοπιτα στον συζυγο φαινεται πολυ στεγνη!!!!
ειρηνη
@ Frezia :
Την τριφτή η γιαγιά την είχε σαν Σμυρνέϊκη και έχω και την σχετική συνταγή, αλλά την έκανα μόνο μια φορά και η σύζυγος ενθουσιάστηκε, αλλά δεν αντέχω να κάνω και τις δυο.
Εύχομαι Καλή Χρονιά, καλύτερη από τις περασμένες!!
@ Evie :
Αυτό με τα παξιμαδάκια μου θυμίζει την μητέρα μου. Έτσι έκανε τα περισσεύματα!
Εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία πάνω απ' όλα!!
@ grEAT :
Έχει κάποιο δίκιο ο σύζυγος, αλλά αν την βουτήξεις σε γάλα ή σε καφέ απογειώνεται (πως νομίζεις πήρα τα κιλά μου!!)
Εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία και γεμάτα τα ψυγεία!!
χρόνια πολλά δημιουργικά όμορφα χαμογελαστά
@ love2love :
Καλή Χρονιά με Ευτυχία και Υγεία!!
χρονια πολλα και καλη χρονια.και εγω τσουρεκι εκανα και ευτυχως εγινε πολυ ωραια.η αλλη με συνταγη ντ.νικολαου δυστυχως χαλια.θα σσας παρακαλεσω ομως να μας δωσετε την συνταγη της σμυρνεικης.θεσσαλλονικια και απογονος μικρασιατων και να μην την ξερω ντρεπομαι.
@ litsa t. :
Την τριφτή την έκανα πολύ παλιά, στην προ-blog εποχή και τώρα ένα μια μικρή ανασκαφή για να βρω την συνταγή.
Οι ποσότητες είναι για τρεις μικρές πίτες για ταψάκι διαμέτρου 20-25 εκατοστών (σε πιο μεγάλο ταψί γίνεται εύθραυστη)
1200 γραμ αλεύρι Ανθός Γιώτη Ζαχαροπλαστικής με τα κόκκινα γράμματα
10 γραμ Baking Powder ανακατεμένα με το αλεύρι
5 γραμ σόδα φαγητού κιαυτή ανακατεμένη με το αλεύρι
2 φλ.τσαγ. βούτυρο πρόβειο
1/2 φλ.τσ. βούτυρο αγελάδος
500 γραμ Ζάχαρη άχνη
100 γραμ. γάλα χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο μέσα αρκετή ώρα)
2 αυγά
1 βανίλια
150 γραμ γιαούρτι στραγγιστό
2 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό τους
Χτυπάμε τα βούτυρα με την άχνη σε θερμ. περιβάλλοντος, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το ξύσμα τον χυμό και την βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά και το μείγμα με το αλεύρι, δουλεύοντας με τα ζυμωτήρια, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την διαιρούμε στα τρία και την βάζουμε στα ταψάκια (εδώ μπαίνει και το νόμισμα).
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά.
Ο παππούς κάθε χρόνο έφερνε από το Άγιο Όρος διάφορα ξύλινα εργαλεία και σφραγίδες για ζύμες. Είχε και μια σφραγίδα με την μορφή του Αγίου Βασιλείου και σφράγιζε την επιφάνεια και έβγαινε ανάγλυφη, αλλά και χωρίς την σφραγίδα νόστιμη είναι!!
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!
@ litsa t
Ξέχασα να γράψω ότι πριν τον φούρνο αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
Επίσης τα ταψάκια πρέπει να είναι βουτυρωμένα.
Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και πολλές χαρούμενες στιγμές!
σας ευχαριστω .θα την δοκιμασω και θα γραψω εντυπωσεις.η σκληρη ζυμη που λετε μου θυμισε την βασιλοπιττα της γιαγιας μου.και παλι χρονια πολλα.
Χρόνια Πολλά
"νόστιμε" Φίλε μας!!!
Να είστε ευτυχισμένοι και με υγεία, με την Ράνια μας.
Όλο λέω να φτιάξω κι εγώ την πίτα,
μα να, φέτος πήγαμε στο Στάφφορντ στην Βιρτζίνια,
περάσαμε θαυμάσια, ο καιρός σχεδόν Μαγιάτικος... μια ώρα έξω, επισκευτήκαμε το πεντακάθαρο, καταστόλιστο Νάσιοναλ Χάρμπορ (Εθνικό Λιμένα)...Γυάλινα τα περισσότερα κτίρια και ξενοδοχεία... απίστευτη η διακόσμηση, με εντυπωσιακή παιδική χαρά και πελώριο τροχό, με χιλιάδες πολύχρωμα λαμπάκια... το χρήμα εδώ, δεν κρύβεται... μαγεία για μικρούς και μεγάλους...
κι επιστρέψαμε
στο ...μακρονήσι μας... για την Πρωτοχρονιά. Ήρθαν και τα παιδιά... Δόξα τω Θεώ
όλα καλά,
εκτός από το μπλογκ μου, που εύχομαι να το φτιάξει την Τρίτη, ο μηχανικός...
Σας φιλώ, πάντα με την Αγάπη,
Υιώτα
:αστοριανή: ΝΥ
Δημοσίευση σχολίου