Σήμερα Κυριακή των Βαΐων είναι η δεύτερη μέρα της Σαρακοστής που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών. Κι εμείς δεν ξεφεύγουμε από την Παράδοση και κάνουμε το "ψάρι του βουνού", έστω κι αν είμαστε κοντά στη Θάλασσα.
Σχεδόν πάντα τον μπακαλιάρο τον έκανα τηγανητό. Σπάνια στο φούρνο, επάνω σε στρώμα σπανακιού και πατάτες, συγχρόνως πάντα με τηγανητό.
Τώρα είπα να ξεφύγω, μιας και τηγανητό έκανα του Ευαγγελισμού.
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα βότανα της Προβηγκίας, περιοχής της Γαλλίας που καλύπτει από τις Άλπεις και τις Κάννες, μέχρι την Μασσαλία, δηλ. όλη την Μεσογειακή Γαλλία.
Και να το αποτέλεσμα, με κολακευτικά σχόλια από την "δύσκολη"!
Και πρώτα νομίζω ότι πρέπει να δώσω τα λεγόμενα βότανα της Προβηγκίας (λέμε τώρα!). Τέτοια βότανα υπάρχουν σε κάθε Μεσογειακό σπίτι, που σέβεται τον εαυτό του!Μπορούμε να φτιάξουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα και να την διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο, γυάλινο κατά προτίμηση και να έχουμε σε πρώτη ζήτηση.
Ανάμειξη ξερών βοτάνων και μυρωδικών σε ίσες ποσότητες ή όπως μας κάνει κέφι
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Η συνταγή λέει και εστραγκόν και αλμύρες, αλλά αυτά είναι δύσκολα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν παντού.
Και τώρα στην κατασκευή μου
Υ Λ Ι Κ Α
Στα βότανα έβαλα από μια κουταλιά της σούπας από το καθένα, εκτός από το αλάτι, που έβαλα του γλυκού (το αλάτι είναι "τζίζ" για μένα αυτόν τον καιρό). Η ανάμειξη έγινε με το multi.
Φιλέτο μπακαλιάρου, ξεπετσωμένο, ήταν 1300 γραμμάρια.
Παξιμαδάκια κρίθινα Κρητικά (αντί φρυγανιάς)
Ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου (χθεσινό είχα), περίπου 2 φλ.τσαγ.
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Από την προ-προηγούμενη μέρα αρχίζω το ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου, αλλάζοντας το νερό του 5-6 φορές σε 24-36 ώρες.
Τον είχα κόψει σε μικρότερα κομμάτια, για καλύτερο ξαλμύρισμα.
Το προηγούμενο βράδυ ξεπλένω το ψάρι και στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί.
Βάζω στο multi το ψωμί και τα παξιμαδάκια και τα αλέθω. Ανακατεύω με το μείγμα των βοτάνων.
Απλώνω λίγο λάδι στο καθένα και τα πιέζω στο μείγμα των βοτάνων-φρυγανιάς σε όλες τις επιφάνειες.
Παίρνω πυρέξ, βρέχω αντικολλητικό χαρτί και το απλώνω στον πάτο. Πασπαλίζω και λίγο από το μείγμα.
Στρώνω τα κομμάτια, και το βάζω σκεπασμένο στο ψυγείο, όλη τη νύχτα.
Το άλλο μεσημέρι στάζω μερικές σταγόνες λάδι σε κάθε κομμάτι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 15-20 λεπτά.
Έτοιμο, μυρωδάτο, τρυφερό και νόστιμο!!
Παράλληλα σε άλλο πυρέξ βάζω πατάτες, τις πασπαλίζω με το παραπάνω μείγμα, ραντίζω με ελαιόλαδο και ρίχνω και ένα φλυτζανάκι νερό. Ψήνω στον ίδιο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σαν συνοδευτικό του μπακαλιάρου, ή και σαν κυρίως πιάτο, γίνονται τέλειες.
Συνοδεύτικαν με σαλάτα μαρούλι-άνιθο και βραστά ραδίκια (Θεόπικρα) με λαδολέμονο.
Κρασί λευκό ξερό Blanc de Blancs από το κτήμα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ....
Και του χρόνου, ελπίζω, να είμαστε καλύτερα!!
8 σχόλια:
ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ και καλά!
Νοστιμιές ξεχωριστές!
Όσο για τα ...θεόπικρα
είναι τα καλύτερα...
Πάντα με την αγάπη μου,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
Με τα μπαχαρικά και τα βότανα που το συνοδεύουν θα ξεχασω ότι τρωω μπακαλιάρο, ευτυχως!!!!!
πολύ καλή συνταγή σου εξαιρετική θα πω...να σαι καλά
Αυτό το μείγμα των βοτάνων που έφερες λέμε τώρα από την Προβηγκία μου φαίνεται πολύ εξαιρετικό. Θα δοκιμαστεί και αφού έχουμε το Οκ της "δύσκολης"(*) χωρίς καμιά αναστολή!!!
Καλό Πάσχα σας εύχομαι οικογενειακώς.
(*) δύσκολη μήπως με εκλεπτυσμένα γούστα εννοείς??? Μμμμ!!!! Μάλλον!!!
Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆
Φίλε μου σου εύχομαι ολόψυχα Καλό Πάσχα σε σένα και την υπέροχη όμορφη γυναίκα σου.Χαιρετισμούς από τον Δημήτρη!
FELIZ PÁSCOA!!! SEMPRE!!!
Bom início de semana
com tudo de bom!
Beijinhos.
¸.•°♪♬♫º°。
Χριστός Ανέστη Σταύρο!
Μπήκα στη σελίδα σου από το φ.β...
Οπως σου είπα από τους σελιδοδείχτες είμαι μπλοκαρισμένη, βλέπω την ενδιαφέρουσα συνταγή με τα αποξηραμένα βότανα.
Οταν θα σου φέρω τον αρακά που σου έταξα θέλεις και διάφορα βότανα να τα αποξηράνεις?
Δημοσίευση σχολίου