Είναι γνωστή η προτίμηση μου στα αποστάγματα του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, πιο γνωστού ως "ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ" και πάντα υπάρχει στο σπίτι το σχετικό τσίπουρο, άλλοτε με γλυκάνισο και άλλοτε χωρίς.
Σήμερα είχα με γλυκάνισο και.... μπράβο μου!!
Το έφερα σε επαφή με την "Τρουμπετίνα" της Μέλισσας και.....
.... είχα το παρακάτω αποτέλεσμα, πολύ εύγευστο, αλλά καθόλου πρωτότυπο, αφού ακολούθησα την συνταγή για "Πέννες αλά Βότκα". Θα την δούμε παρακάτω.
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Ζυμαρικά (κοντά με ρίγες)
1 κουτί Ντοματίνια κονκασέ (400 γραμ.)
1/3 φλ.τσαγ. Νερό
3+3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 κουταλιές Κρεμμύδι άσπρο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο, κομμένες στα 3 ή πατημένες
150 ml Τσίπουρο με γλυκάνισο
300 ml Γάλα εβαπορέ light, αδιάλυτο
1 κουταλιά Αλεύρι (έβαλα κίτρινο)
1 φλυτζάνι Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσαγ. Νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
Αλάτι και Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεκίνησα με την σάλτσα. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω τις 3 κουταλιές λάδι και ρίχνω το σκόρδο. Σωτάρω μέχρι να ροδίσει και το βγάζω.
Ρίχνω το κρεμμύδι και σωτάρω μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνω την ντομάτα, το νερό και αλατοπιπερώνω. Σιγοβράζω σκεπασμένο για 10 λεπτά και ρίχνω το τσίπουρο. Συνεχίζω το σιγοβράσιμο για 5' ακόμη και ξεσκεπάζω.
Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει, ρίχνω το γάλα με διαλυμένο μέσα του το αλεύρι. Ανακατεύω για λίγο και αποσύρω από την φωτιά.
Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 3-4 λεπτά λιγότερο από όσο γράφει το πακέτο. Στα συγκεκριμένα έγραφε 13-15' και τα έβρασα 11 λεπτά. Τα κρυώνω με μισό λίτρο κρύο νερό και σουρώνω. Τα επιστρέφω στην κατσαρόλα και περιχύνω με τις άλλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
Εδώ, κανονικά, τα ρίχνουμε στη σάλτσα, αλλά εγώ έριξα τη σάλτσα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω καλά και πασπαλίζω με τον μαϊντανό.
Στην περίπτωση που η σάλτσα μας έγινε πολύ πυκνή (από το αλεύρι εξαρτάται) την αραιώνουμε με το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των μακαρονιών. Έβαλα περίπου μισό φλυτζάνι.
16 σχόλια:
Αν βάλω τσίπουρο αγνό αποστάξεως συμπέθερου..ελπίζω ν κάνει!
Θα το ονομάσω:
"Οταν ο Βαγγέλης συνάντησε την Τρουμπετίνα!" θα έχει και μυστήριο!
Πάντως η σάλτσα φαίνεται νοστιμότατη!
Καλή μας όρεξη!
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Μακάρι να είχα κι εγώ συμπέθερους με τσίπουρο και θα σε έλεγα ονόματα....
Να είσαι πάντα καλά, Αντιγονάκι μου!!
___________________________
Αυτή τη σάλτσα μπορούμε να τη φτιάξουμε και με ούζο; Αυτό έχω στο σπίτι τώρα! Πάντως απ΄ό,τι διαβάζω φαίνεται πικάντικη! Φαντάζομαι ότι θα πηγαίνει και με άλλα ζυμαρικά.
Ωραία παραλλαγή Δύσπιστε!
Καλό βράδυ!
@ Selcouth :
Φυσικά κάνει και το ούζο.
Για το "πικάντικο" της ιστορίας, δεν έγραψα ότι έβαλα και τρεις πιπερίτσες κόκκινες, κομμένες, να βράσουν με την ντομάτα, για να μη παρασύρω όσους δεν θέλουν καυτερά!!
Όπως επίσης άλλαξα την κρέμα γάλακτος, με το γάλα και το αλευράκι.
Το αποτέλεσμα ίδιο, χωρίς τα περιττά λιπαρά.
Καλό βράδυ!!
Σήμερα λοιπόν στο ταβερνάκι που τρώγαμε ήρθε ο Γιώργης από τα Ζωνιανά και πουλούσε γνήσια -λέει- γραβιέρα από το χωριό του και τσικουδιά. Λες να παραξηγηθεί η τρουμπετίνα αν ρίξω από αυτό?
Καλή και η αντιπρόταση της κρέμας γάλακτος.
Πάντως την συνταγή σου θα την ζήλευαν και οι καλύτεροι Ιταλοί σεφ.
@ Thalassenia :
Φυσικά και δεν θα παρεξηγηθεί. Μάλλον θα το ευχαριστηθεί, ειδικά αν αυτός ο Γιώργης έχει κάνει και καμιά "άλλου είδους ανάμειξη" με άλλο προϊόν του χωριού του........
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!
____________________
Βλέπω τον τιτλο και σκεφτομαι τι λεει τωρα ο μερακλής,ειναι δυνατον να πιεις το τσιπουρο με ζυμαρικά για μεζέ;Η λεπτομερής αναγνωση αποκατεστησε την ταξη,σημειωνεται η προταση,θα τεθει υπόψιν της καλής μαγειρισσας της οικογένειας...
Καλό Σαββατοκύριακο...
@ VAD :
Κανονικά η συνταγή, στην φιλοσοφία της, είναι Ιταλοαμερικάνικη και είναι Πέννες αλά βότκα, πολύ δημοφιλής στην πιτσαρία Οβελίξ στην Βουρβουρού.
Εγώ την έφερα κοντά μας, αλλά δεν είχα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
Βέβαια με το γλυκάνισο έγινε πιο "Μακεδονική" και μας αποζημίωσε.
Είναι εύκολη και γρήγορη. Σε μισή ώρα τρως, απλά για τους μερακλήδες θέλει μια πρέζα καυτερό μπούκοβο.
Εγώ έκανα το λάθος να τρίψω με το χέρι κόκκινες πιπερίτσες και μετά έφερα το χέρι στο στόμα με τσιγάρο. Τότε κατάλαβα το λάθος, από το κάψιμο!!!!
Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ
_____________________
Οτι πρέπει για να αξιοποιηθεί το τσύπουρο που μας έφεραν δώρο, αλλά από δικά μας σταφύλια.
Από δευτέρα,πιάνω...δουλειά!
Καλή Κυριακή!
@ Frezia :
Τα τελευταία χρόνια εγώ δεν έχω τέτοια πεσκέσια και παίρνω τσίπουρο "παντελονάτο", δηλ. αγοραστό!
Καλή Κυριακή!
________________
...να που έδωσες έμπνευση στην Αντιγόνη μας!!!
Σταύρο μου,
η κρέμα με γάλα-αλευράκι
και
όχι καυτερές πιπερίτσες,...
μου πάει καλύτερα...
Φιλιά στην Ράνια μας,
Υιώτα
@ Αστοριανή :
Το Αντιγονάκι μας δεν έχει ανάγκη από ξένες εμπνεύσεις. Έχει τις δικές της και μπράβο της!!
Αυτό το κόλπο με το αλεύρι (η κορν-φλάουερ) το χρησιμοποιούσε η μητέρα μου, στα χρόνια που για να βρει κρέμα γάλακτος έπρεπε να κατέβει στο κέντρο, σε εξειδικευμένα μαγαζιά.
Είναι και με χαμηλά λιπαρά!!
Καλή εβδομάδα και Φιλιά σε όλους σας!!!!
Νομίζω άργησα, τα ζυμαρικά με βότκα τα λατρεύω......αύριο θα επανέλθω με ντοκουμέντα!!!!
@ Lila Xagorari :
Δεν έχω βότκα. Προτιμώ καμιά τσικουδιά ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, αλλά είχα μόνο "με".
Συνεχίζω το ψαχτήρι για την Παραμονή, αλλά θα τα πούμε και αύριο!!
________________________
Ειχα καιρο να ερθω απο εδω απο το σπιτικο σου.Περασα για ν'αφησω τις ευχες μου.Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!
¸.•°♡⊱彡
Hummmmmmmm.... tudo e bom!!!
Receitas divinas!
Que o menino Jesus continue abençoando a vida de todos nós.
Beijinhos.
Brasil ✿ °•.¸
(⁀‵⁀,) ✫✫✫
.`⋎´✫✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫✫
.•°*”˜˜”*°•.✫✫✫ MERRY CHRISTMAS!
Δημοσίευση σχολίου