Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΕΠΟΝΙ

 Το πεπόνι είναι κορυφαίο στις προτιμήσεις μου για φρούτα, μαζί με τις μπανάνες.
Όταν είδα στο newsletter του Diet up, συνταγή για μαρμελάδα με πεπόνι, μπήκε το σκουλίκι.
Όπως πάντα, έκανα και τις δικές μου παρεμβάσεις στην original συνταγή, την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ .
Και τώρα στην δική μου κατασκευή:
Υ Λ Ι Κ Α 
850 γραμ. Πεπόνι, μετά το καθάρισμα
150 γραμ. Ζάχαρη άσπρη (η συνταγή λέει 200 γρ.)
3 κουτ.σουπ. Ξύδι λευκό (η συνταγή λέει 70 ml, αλλά μου φάνηκε υπερβολικό)
1 Βανιλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω την ψίχα του πεπονιού σε μικρά κομμάτια σε ένα μπωλ, ρίχνω τη ζάχαρη και το αφήνω για 10 ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Σήμερα μετέφερα το περιεχόμενο του μπωλ σε κατσαρόλα και το φέρνω σε βρασμό. Δεν χρειάστηκε ξάφρισμα και προσθεσα το ξύδι.

Όπως είχαν μαλακώσει τα κομμάτια, τα έλιωσα με το κυρτό μέρος της κουτάλας των μακαρονιών.  Δεν χρησιμοποίησα το μπλέντερ/ράβδο, γιατί θα πολτοποιούσε πολύ.
Χαμηλώνω την φωτιά στο 2 από το μέγιστο 3 και συνεχίζω το σιγοβράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Το σημείο αυτό φαίνεται αν τραβήξουμε το υλικό, με την κουτάλα στην άκρη, να μη επανέρχεται αμέσως. 

Είχα προετοιμάσει αποστειρωμένο βάζο των 750ml, αλλά αυτές οι ποσότητες δεν έβγαλαν παραπάνω από 300 ml, και έτσι το βάζο έμεινε άδειο.........

......μέχρι την επόμενη κατασκευή, που θα γίνει σύντομα, γιατί πέτυχε η γεύση της αρεσκείας μου!
Posted by Picasa

14 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Φέτος φυτέψαμε πεπόνια στον κήπο για πρώτη φορά, πήγε πάρα πολύ καλά η παραγωγή οπότε του χρόνου θα βάλουμε περισσότερες ρίζες!!! Κρατώ λοιπόν τη συνταγή για τότε!!!

Αστοριανή είπε...

Λιχουδιές, Φίλοι μου, Σταύρο και Ράνια!
και η μοσχοβολιά τους έφτασε εδώ!

...θα σου στείλω Αγάπη,
διότι είναι το μόνο που ...βγαίνει αυθόρμητο και γερό και δεν το ...χαλάει ούτε ο τρελλο-καιρός του φετινού καλοκαιριού...
Φιλιά
Υιώτα, ΝΥ

Thalassenia είπε...

Πού να περισσέψουν και για μαρμελάδα, εδώ πέφτει περοπεπονόσπορος και τα εξαφανίζει.

Πρωτότυπη όμως!!!

Margo είπε...

Ακριβώς όπως η Θαλασσένια δεν μένει τίποτα και δεν μου πάει να αγοράσω. Του χρόνου όμως θα επεκταθεί το μποστάνι και θα φροντίσω ;-)

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί, ακούστε με που σας λέω...θα μαγειρέψει και πέτρες.
Ανεξάντλητος είσαι!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Η συνταγή μιλάει για Αργίτικο πεπόνι, οπότε....είσαι στην καρδιά!!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Αυτό το τρελό Καλοκαίρι, όπως λες, που με έχει καθηλώσει σπίτι, όλο τέτοια φτιάχνω, για να περνά και η ώρα.
Φιλιά σε όλους σας!!
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Τώρα, μισό πεπόνι μπορεί να περισσέψει, ετσι για το παιχνίδι!!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Margo :
....και ποιός ξέρει σε τι τιμή, εκεί στο νησί.
Η παραγωγή είναι πάντα προτιμητέα, αλλά εδώ στα τσιμέντα, δεν φυτρ΄νουν τα άτιμα!!!!!!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τhalassokrator :
Μια που δεν έβαλα στο νερό παραπάνω από την παλάμη, με τέτοια ασχολούμαι.
Ίσως να προσπαθήσω την άλλη εβδομάδα, ένα τριήμερο, Θεού και Έρικ θέλοντος....
Θα δούμε!!
___________________

ELENI είπε...

ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ 1 ΒΑΖΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΕΕΕ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΩ ΚΑΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Πόσο κοντά δηλαδή;;;;
_____________________

Unknown είπε...

Πρωτοτυπη η μαρμελαδα πεπονι..και εμενα μου αρεσει στη μαρμελαδα να φαινεται το φρουτο.Το χρωμα καταπληκτικο, οσο για τη γευση δεν μενει παρα να επιχειρησω να την κανω,μια που λατρευω το πεπονι.Καλο βραδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Foteini Thes :
Στις μαρμελάδες πάντα βάζω λιγοτερη ζάχαρη από της συνταγής.
Το ξύδι φάνηκε ανορθόδοξο και μείωσα την ποσότητα.
Πάντα στις μαρμελάδες έβαζα λεμόνι.
Θα δοκιμάσω στο επόμενο και θα δω τι γεύση θα έχει.
Όταν την φτιάξεις, στείλε φωτό στο mail μου, μιας και δεν έχεις blog.

Καλό Βράδυ!!
___________________________