Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Καλοκαιρινό φαγητό που το κάναμε συχνά στο σπίτι μας και
τώρα τελευταία το είχαμε ξεχάσει. Μου το θύμισε τις προάλλες
η ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ και βρήκα πολλές ομοιότητες με τον δικό μας τρόπο. Μόνο που χρησιμοποιούμε λιγότερα μυρωδικά.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
600 γραμ. μοσχάρι, νουά ή κιλότο
5 μελιτζάνες μακρουλές (Λαγκαδιανές τις λέμε εδώ)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
400 γραμ. τομάτες κόκκινες, αλεσμένες στο multi
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο, + και για το πασάλλειμα
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη ή 1 κύβο "σκούρα"
Αλάτι
Πιπέρι λευκό
Μαϊντανό για το σερβίρισμα
2 κουτ.σουπ. ξύδι άσπρο ή κόκκινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με την προετοιμασία των μελιτζάνων.
Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια και ξεφλουδίζουμε 4 λωρίδες κατά μήκος. Κόβουμε κάθετα κομμάτια, περίπου 2 δάκτυλα πάχος και επειδή υπάρχουν δάκτυλα,δακτυλάκια και δακτυλάρες, περίπου 4 εκατοστά πάχος.
Τα αλλείφουμε με λάδι και τα βάζουμε στην σχάρα του γκριλ, με ταψί και λαδόκολλα από κάτω. Έτσι, για να αποφύγουμε το πλύσιμο του ταψιού και του φούρνου.
Όπως φαίνεται στην φωτό που ακολουθεί.....
Ψήνουμε με το γκρίλ στους 250 οC, στην μεσαία σκάλα, για περίπου μισή ώρα. Χρησιμοποίησα γκρίλ και αέρα που τις πιάνει γύρω-γύρω. Όταν δούμε ότι αρχίζει να ροδοκοκκινίζουν, τις γυρνάμε από την άλλη μεριά.
Ψημένες γίνονται έτσι.........
.......και πρέπει να τρυπιούνται με μαχαίρι, εύκολα.

Στο κρέας τώρα. Ζεσταίνουμε στη χύτρα ταχύτητος το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι για να σωταριστεί μερικά λεπτά. Βάζουμε τις μερίδες του κρέατος να σωταριστούν μαζί, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πηρούνα για το γύρισμα.
Στο μούλτι αλέθουμε τις τομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και την ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μείγμα όπως είναι παχύρευστο στο κρέας και ξεπλένουμε το μούλτι με λίγο νερό, που το ρίχνουμε και αυτό στο κρέας.
Όταν πάρει βράση, κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45-50 λεπτά, ανάλογα με το κρέας που έχουμε.
Βγάζουμε την χύτρα από την φωτιά και την ανοίγουμε σε 5'. Δοκιμάζουμε το κρέας, μήπως θέλει λίγο ακόμη.
Αν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το ξύδι και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα, ούτε ξύλινη, γιατί θα διαλυθούν οι μελιτζάνες.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί.
Σερβίρουμε τρίβοντας πιπέρι και πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Και φαίνεται έτσι.............

2 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Καλέ τι μανία σ'επιασε και έφτιαξες τόσα φαγητά?
Ούτε η καλύτερη μαγείρισσα!
Το ψωμάκι τελικά δεν το'φτιαξα σήμερα δεν είχα το αλεύρι.Αρκέστηκα σ'ενα σικάλεως που΄χα και το κατάλληλο αλεύρι.Ομως κάποια στιγμή θα το κάνω και λέω να το επιχειρήσω στο πρόγραμμα του cake του αρτοπαρασκευαστή.
Καλό απόγευμα!!

Ανώνυμος είπε...

η μελιτζανα μ αρεσει πολυ!!δεν ξερω να τη μαγειρευω αλλα οσες φορες εφτιαχνε η μαμα μου τρελαινομουν