Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΦΟΥΝΤΕΣ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΥΡΙΑ

Όταν λέω "φούντες" εννοώ από κουνουπίδι και όχι τις "αλλες" που πήγε το μυαλό σου!!
Το κουνουπίδι είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό, μαζί με το μπρόκολο και το λάχανο. Και ο λόγος είναι όταν το βράζεις μυρίζει όλο το σπίτι για πολλές ώρες.
Εκτός αν το κάνεις στον ατμό στην χύτρα ταχύτητας.
Έτσι κάνω πάντα, αλλά σήμερα έκανα μόνο το μισό.
Τα υπόλοιπα μισά μπουκετάκια, τα ζύγισα, τα αλάτισα και τα έβαλα στα μικροκύματα, για δυο λεπτά, ίσα για να μαλακώσουν και να μη τα βράσω 2-3 λεπτά και μυρίσει το σπίτι.

Προορισμός τους να γίνουν σουφλέ με τυριά, αλλά και ω'γκρατέν θα το έλεγες.
ΤΑ  Υ Λ Ι Κ Α  ΜΑΣ για φορμάκι μιας χρήσης 10x25 εκατοστά
1 μικρό Κρεμμύδι
5 καρφάκια Γαρύφαλο
1 φύλλο Δάφνης
1 σκελίδα Σκόρδο
500 ml Γάλα φρέσκο ελαφρύ
200 γραμ. Φούντες Κουνουπιδιού
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι κίτρινο
50-60 γραμ. Γιδοτύρι ή Φέτα
50 γραμ. Εμμενταλ
50 γραμ. Παρμεζάνα

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όπως είπα και πιο πάνω, έβαλα τις φουντίτσες στο φούρνο μικροκυμάτων, για 2 λεπτά, στην ένδειξη "Λαχανικά", αλατισμένες.
Καθαρίζω το κρεμμύδι και καρφώνω τα γαρύφαλα.
Μαζί με την δάφνη και το σκόρδο τα βράζω στο γάλα και τα πετάω (ότι ήταν να βγάλουν, το έβγαλαν)
Στραγγίζω το γάλα για τυχόν υπολείμματα.  Πλένω το κατσαρολάκι (δεν είχα διαθέσιμο άλλο τόσο μικρό) και ζεσταίνω το λάδι με το αλεύρι, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.  Τότε ρίχνω το γάλα, ανακατεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει. Τρίβω μέσα 50-60 γραμ. Γιδοτύρι.
Μια υποτυπώδης μπεσαμέλ, δηλαδή...
Βάζω το κουνουπίδι στο φορμάκι, το καλύπτω με την κρέμα και πασπαλίζω με τα υπόλοιπα τυριά (την παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη και το έμμενταλ σε κομματάκια).
Φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Φωτό σερβιρισμένο θα βάλω αύριο, γιατί ζεστό το κομμάτι δε έχει φωτογένεια!!

7 σχόλια:

Ariadni St. είπε...

Αρωματικο και ωραίο!
Αναμενουμε τα αυριανα λοιπον !
Καλό μεσημερι :)

Lila Xagorari είπε...

Προς στιγμήν με τις φούντες θορυβήθηκα αλλά με επανέφερες στο σωστό δρόμο της υπέροχης συνταγής σου!!!!!!!! <3

Elliniko Xreos sti Gastronomia είπε...

Χαχα πολύ εμπνευσμένος τίτλος και πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου!

marimar είπε...

Άκου φούντες χα χα είχε πολύ πλάκα ο τίτλος της ανάρτησης. Πολύ φωτογενές το φαγητό σου!!!!! Και με αγαπημένο μου λαχανικό!!!!

Frezia είπε...

Ωραία συνταγή!!!
"Δουλειές με φούντες" δηλαδή,
μόλις μεγαλώσουν τα κουνουπίδια θα το κάνω!
Καληνύχτα!!!

Αστοριανή είπε...

... βρεσε μου κάτι να χαλάσει την όσφρηση του Δημητρίου μου...!
Σταύρο μου, όλα τα λαχανικά τα αγαπώ, μαζί και τον ...Δημήτρη,
μα δεν αντέχεται.
- πάρε μπρόκολα από τους ...Κινεζο-κορεάτες! μου λέει...!
... Σας φιλώ,
Υιώτα
Αστοριανή, ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ariadni St.
@ Lila Xagorari
@ Create Taste
@ marimar
@ Frezia

Εμείς στο σπίτι μας αυτά τα λουλούδια του κουνουπιδιού τα λέγαμε "φούντες".
Τώρα αν διάφοροι θεργιακλήδες φούντες λένε κάτι άλλο, πρόβλημα τους!!

Μπορείς να τα πεις και μπουκετάκια, μιας και πρόκειται για λουλουδάκια!!

Σας ευχαριστώ.......Καλημέρα σας!!