skip to main |
skip to sidebar
ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Μια παλιά συνταγή, σε διάφορες εκτελέσεις, που έγραψα ΕΔΩ (κλικ) , αλλά και στον "Οδηγό Επιβίωσης" (κλικ) και δεν ξαναγράφω λεπτομέρειες.
Τα υλικά ακριβώς τα ίδια, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος εντελώς ακραίος, σε σύγκριση με την χύτρα ταχύτητας, που χρησιμοποιώ συνήθως.
Σήμερα έριξα από την αρχή όλα τα υλικά, εκτός ξύδι και αλάτι, στην μικρή μας γάστρα και την έβαλα στον φούρνο, χωρίς προθέρμανση, στους 200 βαθμούς.
Μετά από 2 ώρες, την άνοιξα, πρόσθεσα αλάτι και το ξύδι, έσβησα τον φούρνο και την άφησα μέσα για ακόμη 1 ώρα, μέχρι το σερβίρισμα.
Η Πρόεδρος της Μον.Κρι.Επ. αναφώνησε "Γειά στα χέρια σου. Ότι πρέπει για σήμερα" (σ.σ. σήμερα η θερμοκρασία έπεσε απότομα κατά 3-4 βαθμούς από χθες και φυσάει και ένας βαρδάρης 5-6 μποφώρ στον Θερμαϊκό)...
Δεν λέμε ακόμα "Καλό φθινόπωρο" γιατί "όσο ο πωπός μας είναι πιο άσπρος από την πλάτη, είναι ακόμη Καλοκαίρι", όπως λέει και παλιόφιλος ιστιοπλόος!!!
Για συνοδευτικά ελιές Καλαμών, πιπερίτσες τουρσί, μια μικρή αγγουροντομάτα με το πιο άνοστο αγγούρι του κόσμου και λίγο ρέγγα καπνιστή...
ΥΓ: Για διευκρίνιση λέω ότι η Πρόεδρος ανήκει στην ΜΟΝομελή ΚΡΙτική ΕΠιτροπή, και σέβομαι την γνώμη της!!!!
11 σχόλια:
...Ακόμη "γελάω"
ειδικά με την "αφεντικίνα σου"...
Σταύρο μου,
-που σου έστειλα ΕΥΧΕΣ στο... Φ/Μ,... κάπως άρχισα να το θυμ΄μαι πάλι...-
απόλαυσα το χαρούμενο της ...ύπαρξής σου,
και
ΠΩΣ πηγε ο Διαγωνισμός των...καραβιών (!!!)
Εγώ, εδώ, δεν μαθαίνω τίποτα...
Να είστε καλά και με φθινοπωρινές λιακάδες,
Υιώτα
"αστοριανή",
ΝΥ
Αγαπημένες οι φακές!
Έξτρα δελεαστική η πρόταση στη γάστρα και οι φωτογραφίες αποζημιώνουν την περιγραφή!
ΠΡΕΠΕΙ να προμηθευτώ μια τέτοια γάστρα.
Η δική μου που είναι πιο φαρδυά δεν νομίζω να κάνει..
@ Αστοριανή :
Τις ευχές τις πήρα και ευχαρίστησα γενικώς.
Στην Regatta πατώσαμε πανηγυρικά με μια 12η θέση στους 18... Ρεζίλι, αλλά δεν βοήθησε ο καιρός... Έτσι είναι αυτά.
Φιλιά από όλους μας σε όλους σας!!
@ Στέλλας Κουζινομπερδέματα :
Αυτή η μικρή γαστρούλα, περσινό απόκτημα, είναι η μικρότερη της συλλογής των τριών.
Είναι μόνο 3 λίτρα και φθάνει για 2-4 άτομα.
Τώρα που πέρασαν ώρες διαπίστωσα ότι οι φακές έγιναν πιο εύπεπτες, χωρίς να αλλάξω κάτι στα υλικά.
Ό,τι μαγειρευετε στη γαστρα γινεται λουκουμάκι!!!!!
Καλό μας ξημέρωμα :)
@ Ariadni St.:
Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που έχω τρία μεγέθη, από μεγάλη πλακέ μέχρι αυτή την μικρούλα.
Αν περάσω από Σίφνο θα πάρω και ένα γνήσιο "τσικάλι" για τις ρεβυθάδες!!
Πολύ ωραία εκδοχή της σούπας με φακές! Ούτως ή άλλως η γάστρα νοστιμίζει τα φαγητά και με τόσο πλούσια υλικά δικαίως εισέπραξες το "γειά στα χέρια σου"
@ Vita :
Αυτή η επιτροπή είναι πολύ αυστηρή, παρ' ότι είναι μονομελής(!!).
Μου κάνεις τη διάθεση,με τον τρόπο που μας δίνεις οδηγίες να μαγειρέψουμε,χα.....
Ωστε ακόμα είναι καλοκαίρι κι ας
φυσά ο βαρδάρης!
Για το αγγουράκι έχεις δίκιο, ένα πήρα από το μανάβη όταν τελείωσαν τα δικά μου και το πέταξα!
Καλό φθινόπωρο,κι ας είμαστε δίχρωμοι!
@ Frezia :
Ευτυχώς έχουμε τον Βαρδάρη, που καθαρίζει την ατμόσφαιρα και την θάλασσα (παίρνει όλα τα σκουπίδια και τα πάει στην Καλαμαριά και την Περαία).
Στη γάστρα το ξεχνάς το φαγητό. Αν έχεις και χρονοδιακόπτη, ακόμη καλύτερα (σε μας δεν δουλεύει πια).
Νταξ σαγαπάω απλά.
Μου τρεξε σαλάκι έτσι;
Δημοσίευση σχολίου