Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ PROVENCAL

Δύσκολα μαγειρεύεις για ένα άτομο, μία μερίδα μόνο, αλλά στην ανάγκη όλα γίνονται.
Να και το αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α για μια μερίδα, με την σειρά χρήσης
Μισό στήθος κοτόπουλου, φιλεταρισμένο
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά βότανα τύπου Προβενσάλ (λεπτομέρειες βλ. στο τέλος)
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 κουταλιά Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλάκι μαργαρίνη με βούτυρο 25%
1 φλυτζανάκι ρύζι νυχάκι
3 φλυτζανάκια ζωμό κότας
1/2 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο σε λεπτές ροδέλλες
1 κουταλάκι αλεύρι
1 φλυτζανάκι ζωμό κότας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω το φιλέτο και το φιλετάρω, πασπαλίζω με το αλατοπίπερο και τα βότανα. Ρίχνω και το κρασί και σκεπάζω το βαθύ πιάτο. Το αφήνω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.
Σε κατσαρολάκι βράζω τα 3 φλυτζανάκια ζωμό και ρίχνω το ρύζι. Σιγοβράζω για 15 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, ιδίως προς το τέλος. Αποσύρω από το μάτι και σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και την μαργαρίνη. Όταν αρχίσει να αφρίζει βάζω το φιλέτο, χαμηλώνω την φωτιά στο μισό και ψήνω για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Το βγάζω σε πιάτο και το διατηρώ ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω την ντομάτα και την πιπεριά και τα σωτάρω στο λιπαντικό που έμεινε, μέχρι να μαλακώσουν.  Ρίχνω την μαρινάδα με το κρασί, που έμεινε στο πιάτο του φιλέτου, να πάρει βράση.  Διαλύω το αλέυρι στο ένα φλυτζανάκι ζωμό και το ρίχνω στο τηγάνι.  Το αφήνω να βράσει, μέχρι να πήξει στο επιθυμητό.
Σερβίρω και απολαμβάνω στήθος ψημμένο όπως της μαμάς και με τις ίδιες γεύσεις, τις αξέχαστες.
Παράλληλα μια σαλατίτσα με ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες (από εδώ πήρα τα παραπάνω κυβάκια), αγγούρι, ελιές Καλαμών, κάπαρη, γιδοτύρι, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς ξύδι.
Τα βότανα "Προβενσάλ", δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε γύρω από την Μεσόγειο, με μικρές παραλλαγές, τα έχω σε βαζάκι, φτιαγμένα στο multi και τα χρησιμοποιώ όταν χρειάζεται.
Ανάμειξη ξερών βοτάνων και μυρωδικών σε ίσες ποσότητες ή όπως μας κάνει κέφι
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Η συνταγή λέει και εστραγκόν και αλμύρες, αλλά αυτά είναι δύσκολα.

3 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Φίλε μου όλα όσα δείχνεις είναι τα αγαπημένα μου!Λατρεύω το κοτόπουλο!

Lila Xagorari είπε...

Nα μην είμαστε κοντά να βάλεις εσύ το φαγητό κι εγώ την παρέα και το κρασάκι!!!!!!

Frezia είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή αλλά το κοτόζουμο από που θα το πάρουμε?
Καλό βράδυ!