Μετά το στήσιμο στο πυρέξ περίσσεψε μείγμα σπανακιού και μπεσαμέλ
και επειδή αξιοποιούμε τα περισσεύματα, έφτιαξα ένα μικρό σουφλεδάκι, σε καπάκι από μικρό πυρέξ....
ΤΑ Υ Λ Ι Κ Α που είχα διαθέσιμα
250 γραμ. Πέννες ριγωτές, βρασμένες al dente
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
600 γραμ. Σπανάκι σε φύλλα φρέσκο
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (ποσότητες στην εκτέλεση)
800 ml Γάλα light
200 γραμ. Γιδοτύρι τρίμματα με το χέρι
100 γραμ. Παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό
4 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλα1/2 κουτ.γλ. Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Παξιμαδάκια κρίθινα Κρητικά, ψιλοτριμμένα στο multi
Αλάτι και μείγμα 5 πιπεριών
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι, μερικά λεπτά.
Ρίχνω το σκόρδο και σε λίγο ρίχνω και το σπανάκι.
Συνεχίζω το σωτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του σπανακιού (το ήθελα να "κρατάει" λίγο, αφού ακολουθεί και φούρνος).
Κατεβάζω από το μάτι και τρίβω το γιδοτύρι με το χέρι και αλατοπιπερώνω.
Φτιάχνω και την μπεσαμέλ, σε μικρό κατσαρολάκι, με 4 κουταλιές λάδι και το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι αηδίας, με το μιξερ χειρός. Ρίχνω σταδιακά και το γάλα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνω αλάτοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Παίρνω πυρέξ 20Χ30, αλείφω πάτο και πλαϊνά με λάδι και πασπαλίζω με τη φρυγανιά.
Στρώνω τις μισές πέννες, από πάνω στρώνω το μείγμα του σπανακιού, αφού το ανακατέψω με 5 κουταλιές μπεσαμέλ.
Σκορπάω στην γέμιση και λίγο παρμεζάνα.
Στρώνω τις υπόλοιπες πέννες και σκεπάζω ΚΑΛΑ με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Καλύπτω την επιφάνεια με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Από την αρχή κατάλαβα ότι τα υλικά μου, εκτός από τις πέννες, θα ήταν πολλά. Και πράγματι περίσσεψε και μπεσαμέλ και γεμίδι. Ότι πρέπει για ένα σουφλεδάκι, που το πασπάλισα και με παρμεζάνα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα και αντιστάσεις, στους 160 βαθμούς, το μεν σουφλεδάκι για 30', το δε παστίτσιο για 45'.
Όση ώρα δουλεύει ο φούρνος, βγάζω και τον "Μάριο"*** από το κουτί του
***Για όποιον έχει απορία, Μάριο λέω την ΛΑΝΤΖΑ που ακολουθεί τέτοιες ενέργειες, για να γλυτώσω από τις γκρίνιες......
4 σχόλια:
Παίρνω το μικρό σουφλεδάκι, μου φτάνει και θα επιστρέψω το πυρεξοκαπάκι χωρίς να χρειαστεί να ξαναβγεί ο Μάριος. Θα το πλύνει η Μαρία χα χα χα Για στα χέρια σου!!!!!
Ενδιαφέρον να αξιοποιούμαι το σπανάκι ξεφεύγοντας από το σπανακόρυζο.
Καλό απόγευμα!
Ωραία ιδέα.......αυτό που ζήλεψα είναι η λάντζα..............θέλω κι εγώ να βρίσκω καθαρό νεροχύτη αλλά δεν!!!!!
Καλώς ...επέστρεψες, εδώ!!!
Αυτό το Φ/Μ
καλο, μα..........
και πώς συνέχισες το σουφλέ;;;;;;;;
ΔΕΝ έχω φτιάξει ποτέ!
Φιλιά στη Ράνια μας,
Υιώτα
Δημοσίευση σχολίου