Τα σουτζουκάκια σε στυλ "Σμυρνέϊκα" κυκλοφορούν σε άπειρους συνδυασμούς. Κάθε μάγειρ -ας ή -ισσα βάζει και την δική του εκδοχή. Κοινός τόπος όλων αυτών είναι το κύμινο. Και το δικό μου το κύμινο ήταν πολυκαιρισμένο (ευτυχώς τελειώνει το βαζάκι) και, ως εκ τούτου, λίγο άτονο...
Σήμερα, πρώτη μέρα, τα συνόδευσα με ρύζι άσπρο τ. Αμερικής, όπως λένε το parboiled.
Και να το αποτέλεσμα....
Πάμε να δούμε τον τρόποΥ Λ Ι Κ Α για τα σουτζουκάκια
500 γραμ. Κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος, από νουά
1 φλ.τσαγ. Φρυγανιά τριμμένη (κρίθινα Κρητικά παξιμαδάκια, αλεσμένα στο multi)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό
1 Κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 κουτ.γλ. Κύμινο
1/2 κουτ.σουπ. Πάπρικα γλυκειά
1/2 κουτ.σουπ. Μουστάρδα Dijon
Αλατοπίπερο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
400 γραμ. Ντομάτα κονκασέ (ένα κουτί)
1 φλ.τσαγ. Κρασί ξερό κόκκινο
1 φλ.τσαγ. ζεστό Νερό
1/2 κουτ.γλ. Κανέλλα
1 κουτ.γλ. Κύμινο
1-2 κουτ.σουπ. Ντοματοπελτέ
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (έβαλα δικό μου καυτερό με πιπερίτσες)
2 σκελίδες Σκορδο
1 κουτ.γλ. Ζάχαρη άσπρη
Αλατοπιπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Αλέθω τα παξιμαδάκια στο πολυμιξεράκι. Αδειάζω το περιεχόμενο στο μπωλ, όπου έχω τον κιμά και βάζω το λάδι, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα, και το αλατοπίπερο στο multi και τα κάνω χυλό.
Αδειάζω τον χυλό από το multi στο μπωλ με τον κιμά και την φρυγανιά και ζυμώνω πολύ καλά.
Σκεπάζω την επιφάνεια με μεμβράνη και στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζω το μπωλ, ζυμώνω λίγο ακόμη και απλώνω το μείγμα του κιμά σε αντικολλητικό χαρτί, το τετραγωνίζω και το κόβω στα σουτζουκάκια, λεπτά και μακρυά
Τα ψήνω στο σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και τα αφήνω στην άκρη (ή εναλλακτικά τα ψήνω στον φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα)
Η σάλτσα γίνεται πολύ εύκολα. Τα υλικά της, εκτός νερό και κρασί, στο multi γίνονται χυλός. Σε βαθύ τηγάνι μόλις πάρει βράση, ρίχνω το κρασί και βράζω για 15 λεπτά. Στην πορεία αραιώνω με το ζεστό νερό και πριν να πήξει τελείως, ρίχνω τα σουτζουκάκια
Αφήνω να βράσουν μερικά λεπτά ακόμη και.... έτοιμα!
Αν σπάσει κανένα είναι μια καλή ευκαιρία για δοκιμή...
Το συνοδευτικό για τώρα ήταν ρύζι. Αύριο πατάτες σαν τηγανητές, ή πουρέ, ή σπαγγέτο, ή ότι άλλο κάνω κέφι εκείνη την ώρα!!
6 σχόλια:
Χμμμμ Φαίνονται εξαιρετικά. Ειδικά η πουτανιά που έκανες με τον κιμά και τα έκοψες σε ίσα μέρη είναι άψογη! Θα τα φτιάξω αλλά δεν θα βάλω κύμινο. το σιχαίνομαι ρε φίλε σου λέω....!!
@ J Koul :
Κι εγώ δεν είμαι τόσο φίλος του κύμινου και αυτός είναι ο λόγος που 30 γραμμάρια τα τραβάω 20 χρόνια και δεν τελειώνουν..
Το κόλπο με το κόψιμο το κάνω συχνά όταν θέλω σουτζουκάκια και θα το δεις και πατώντας ΕΔΩ
Θεσπέσια φαίνονται!
Βάζεις και κρεμύδι κάτι που αποφεύγω στα σουτζουκάκια!
Ωραίο και το κολπάκι αντί ζυμώματος!
τελεια! τα λατρευουμε στο σπιτι. βεβαια με πατατες τηγανιτες ειναι το πεπρωμενο τους... αλλα και με πιλαφι μια χαρα!
Αμάν,αδερφέ,αγαπημένο πιάτο! :)
Μου άνοιξες την όρεξη!
http://fetoula.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου