Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ (ή Αποχαιρετισμός στα όπλα...)

Χρόνια το άκουγα, χρόνια το έφτιαχνε η μητέρα μου και χρόνια δεν το έτρωγα (έφευγα, πήγαινα αλλού!).
Να λοιπόν τώρα, την τελευταία ημέρα του τρισκατάρατου 2013, το έφτιαξα και το ευχαριστήθηκα...
Υπήρχε στον καταψύκτη ένα κομμάτι μπούτι χοιρινό, σελινόριζες, σελινοκότσανα, σελινόφυλλα, πήρα και δυο πράσα και το κατασκεύασα, με αυγολέμονο.
Το κρέας λιγοστό, αλλά ποιός δίνει σημασία στη λεπτομέρεια;;
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α για 2-3 μεριδούλες
500 γραμ. Χοιρινό μπούτι
6 κουτ.σουπας Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1/2 Κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
2 Πράσα (το άσπρο μέρος) σε κομμάτια 5 εκατ.
2 φλυτζάνια Σελινόριζα σε μπαστουνάκια & κυβάκια
2 φλυτζ. Σελινοκότσανα σε μπαστουνάκια
1 φλυτζ. Σελινόφυλλα ψιλοκομμένα
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό ξηρό
1 νεροπότηρο Νερό ζεστό
Αλατοπίπερο
2 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 Αυγά
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι
και μια χύτρα ταχύτητος SEB, κατασκευής Απρ. 1975!!
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω στην χύτρα το λάδι και ροδίζω τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές, καλά.
Ρίχνω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σωτάρισμα, για 5'.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το ζεστό νερό.
Κλείνω την χύτρα, χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω για 30'.
Εκτονώνω, ανοίγω και ρίχνω τα λαχανικά και αλατοπιπερώνω.

Ξανακλείνω και σιγοβράζω για 15' ακόμα.
Ανοίγω και φτιάχνω το αυγολέμονο, με το μιξεράκι χειρός.
Σε μπωλ σπάζω τα αυγά, ρίχνω και ένα σφηνάκι νερό.
Ανακατεύω πολύ καλά και ρίχνω σταδιακά το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνω και μια κουταλιά αλεύρι και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Παίρνω με την κουτάλα ζωμό από την χύτρα (έχει αρκετό) και τον ρίχνω στο μπωλ, πάντα ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνω και το σταθερό φιλί στον αέρα και το περιεχόμενο του μπωλ στην χύτρα.
Ανακατεύω κουνώντας κυκλικά και όχι με κουτάλα.

Και τρώμε....
Αυτό ήταν το κλείσιμο του τρισκατάρατου 2013, που να πάει αλλού....
Posted by Picasa

6 σχόλια:

Irene είπε...

αχ βρε Σταυρο, μακαρι ναι ειναι καλυτερο το 2014!
ευχομαι να ειναι πιο υποφερτο για ολους τους ελληνες και επισης και για τους ιταλους που δεν ειναι και στα καλυτερα τους!
Καλη χρονια.

ειρηνη

VAD είπε...

Kαλή Χρονιά,Υγεία,Δημιουργία,Χαρά....όλα διαρκείας :)

Αστοριανή είπε...

HAPPY NEW YEAR!!!!!!!!!

LOVE<
YIWTA_DIMITRIS,
NY

Thalassenia είπε...

Πρώτη φορά άκουσα να μιλούν για πρασοσέλινο δύο κυρίες στο λεοφωρείο της γραμμής 40 Εκκλησιές-Ιστορικό κέντρο (πόσο μου έχει λείψει) αλλά ποτέ δεν το έκανα.
Νομίζω ήρθε η ώρα του και ίσως χωρίς κρέας.

Να φύγει να φύγει, να πάει αλλού..:)
Ας καλοπιάσουμε το καινούριο μήπως και μας φερθεί καλύτερα.
Καλή Χρονιά!!!

Vita είπε...

Γιατί όλοι το λατρέψαμε εκ των υστέρων αυτό το φαγητό;
Καλή χρονιά Δύσπιστε!

kiki είπε...

Καλύτερα με λιγότερο κρέας ;-)