Αυτά τα Μεξικάνικα Γιουβαρλάκια/κεφτεδάκια, με ορισμένες δικές μου επεμβάσεις, τα έκανα πέρσυ (κλικ ΕΔΩ).
Σε περίοδο Νηστείας όμως ο κιμάς δεν παίζει.
Το κίνητρο ήταν ένας Νηστίσιμος Τραχανάς, σε Ποντιακή έκδοση, από το Κιλκίς, χωρίς ξυνόγαλο και γάλα, αλλά με λεμόνι ζυμωμένος.
Και έγινε η μετατροπή της συνταγής σε νηστίσιμη, με προσθήκη μανιταριών και χωρίς αυγολέμονο
Πρώτα αρχίζω με τα κεφτεδάκια
ΤΑ Υ Λ Ι Κ Α αναλυτικά
300 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες κατεψυγμένα
1 φλ.τσαγ. Τραχανά ξινό, νηστίσιμο
1+1/4 φλ.τσαγ. Νερό βραστό
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο
1 κουτ.σουπ. φύλλα Σέλινου
2 φέτες Ψωμί, ψίχα
1/4 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό
1 κουτ.σουπ. Μαϊντανό
1/2 φλυτζανάκι Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Πιπερίτσες καυτερές (ή μπούκοβο)
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η κεφτέδων
Βάζω τον τραχανά στο μπωλ, όπου θα ζυμωθούν τα υλικά και τον περιχύνω με το ζεστό νερό. Ανακατεύω και το αφήνω στη άκρη, για να κρυώσει και να απορροφηθεί το νερό. περίπου μια ώρα.
Ξεπαγώνω τα μανιτάρια σε τρυπητό, για να στραγγίσει το πολύ νερό που βγάζουν. Η αρχική σκέψη ήταν να τα σωτάρω με μια κουταλιά λάδι, αλλά είδα ότι έβγαλαν πολύ νερό και μίκρυνε ο όγκος τους και δεν χρειάστηκε.
Βάζω τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα κάνω χυλό.
Όταν κρυώσει ο τραχανάς, ρίχνω το περιεχόμενο του μπλέντερ και τα μανιτάρια και ζυμώνω απαλά. Σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο για άλλη μια ώρα.
Πλάθω τα κεφτεδάκια με λαδωμένα χέρια και τα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι, από όλες τις πλευρές. Τα πρώτα τα έκανα λίγο πλακουτσωτά. Τα υπόλοιπα σφαιρικά, για καλύτερο ψήσιμο.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω ψήσιμο στον φούρνο, στους 220 βαθμούς με αέρα. Πιστεύω να γίνουν καλύτερα, μιας και θα ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Στο μεσοδιάστημα προετοιμάζω την σούπα, που είναι μια σχεδόν τυπική χορτόσουπα
Υ Λ Ι Κ Α για την σούπα
2 Πατάτες μέτριες σε κυβάκια
3 καρότα σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουτ.σουπ. φύλλα Σέλινου
2 κουτ,σουπ. φύλλα Μαϊντανού
2 σκελίδες Σκόρδο
2 Πιπερίτσες καυτερές (ή μια πρέζα Μπούκοβο)
1 φλυτζανάκι Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Χυμό 2 λεμονιών
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η σούπας
Ζεσταίνω το λάδι στη χύτρα ταχύτητας και σωτάρω για μερικά λεπτά τα λαχανικά (εκτός χυμό λεμονιού και αλεύρι).
Ρίχνω το νερό, κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 10', από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας. Αποσύρω από το μάτι και εκτονώνω σε 5'.
Σε βαζάκι διαλύω καλά το αλεύρι στον χυμό του λεμονιού (συμπληρώνω και με λίγο νερό) και το ρίχνω στα λαχανικά.
Με το μπλέντερ-ράβδο κάνω την σούπα "βελουτέ" και ρίχνω τα κεφτεδάκια. Κλείνω ξανά την χύτρα και σιγοβράζω πάλι για 10' από το σφύριγμα της βαλβίδας. Αποσύρω και εκτονώνω σε 5'.
Έτοιμα για σερβίρισμα
Είδα ότι δεν χρειάζεται τόσο βράσιμο με τους κεφτέδες, μιας και δεν έχουν κρέας και ήταν ήδη ψημένοι. Ένα 5λεπτο βράσιμο με ανοικτή την χύτρα θα ήταν αρκετό για την ενσωμάτωση....
Στο τελικό αποτέλεσμα, έριξα στο δικό μου πιάτο και τον χυμό από μισό λεμόνι. Μου αρέσουν τα ξινά....
Σημείωση: Είναι σπάνιο να βρει κανείς νηστίσιμο Τραχανά. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να βάλεις πλιγούρι, μουσκεμένο σε δυο φλυτζάνια καυτό νερό.
12 σχόλια:
Είναι από τις "φυλαγμένες" συνταγές που την πρώτη φορά δεν θέλεις να ξέρεις τι έγινε!
Είναι καταπληκτικά νόστιμη και με τον τραχανά για όσους δεν νηστεύουν καλύτερη μου φάνηκε.
Καλή σου μέρα!
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Μη νομίζεις ότι αυτός ο τραχανάς είναι άνοστος, επειδή δεν έχει γάλα.
Είναι άψογος και σκέτος... Ποντιακή κατασκευή από το Κιλκίς.
Για πλιγούρια, χαρούπια, καλαμποκάλευρα και άλλα τέτοια "κατοχικά" υπήρχε πάντα μια απέχθεια στο σπίτι μας και η μητέρα μου μαζί με την γιαγιά μου, ούτε να τα ακούσουν δεν ήθελαν. Και έμεινε η ¨κληρονομιά" και σε μένα.
Η σημερινή κατασκευή είναι και υγειινή, σαν μια χορτόσουπα...
Καλή σου Μέρα, Αντιγονάκι μας!!
_______________________
Δεν σε πιστεύω από Ποντιακή σούπα το γύρισες σε Μεξικάνικο??χα!χα!
Εγώ να το δοκιμάσω,ο καπετάνιος όμως θα μου το κάνει μάσκα προσώπου!
Τα ανοιξιάτικα φιλιά μου!
@ zoyzoy :
Η φαντασία δεν λείπει...
Στον καπετάνιο να του δώσεις τα γιουβαρλάκια στραγγισμένα, σκέτα.
Όσο για την μάσκα προσώπου, με τόσα λαχανικά, μάλλον για καλό φαίνεται!!
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!
__________________
... ήμουν ΕΔΩ χτες, θαύμασα τον Νέστο,
χάζεψα...
μέχρι που ξεχάστηκα
και δεν σου έγραψα...
Φιλάκια
Υιώτα
Ωραία ιδέα για τους νηστεύοντες Δύσπιστε! Καλή σου μέρα!
@ Αστοριανή :
Την εικόνα στον υπέρτιτλο την αλλάζω συχνά, γιαυτό "Ο προλαβών τον Κύριον είδε"....
Καλή Κυριακή και φιλιά σε όλους σας!
______________
@ Vita :
Είμαι της σχολής που λέει ότι η Νηστεία δεν πρέπει να σημαίνει στέρηση και πειραματίζομαι.
Καλή Κυριακή!!
__________________
εξαιρετικό.....θα το αντιγράψω ...να σαικαλά μου άρεσε πολύ.....
@ homemade :
Έφερα μια Μεξικάνικη συνταγή σε Ελληνικό έδαφος. Τίποτα περισσότερο...
Η μόνη προσοχή που χρειάζεται είναι η πυκνότητα των κεφτέδων, να πλάθονται και να μη διαλύσουν.
Ευχαριστώ Παναγιώτη.
Καλή Εβδομάδα!!
______________________
Αγαπημένοι μου,
στέλνω την σκέψη μου
για μια ενωρίς Καλημέρα...
Κοίταζα την φωτογραφία του Ερικ, στην μετώπη...
μου θύμισε την Πέννυ, της Τζόυ μας...
Η μικρή,τρομερά ανήσυχη... την πήραν πέρυσι, για ένα ράντζο στο Τέξας...
Η άλλη, η δική μου, με τις κούκλες της... πήγαν στην Βιρτζίνια...
Ευτυχώς τα λέμε,
μα κι αυτό πονάει.
Σας φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
@ Αστοριανή :
Αξέχαστος παραμένει. Πέρασε μαζί μας όλες τις καλές και κακές στιγμές.
Πολλά τα χρόνια και δεν ξεχνιούνται.
Δεν μου κάνει καρδιά να γράψω στο blog.
Φιλιά σε όλους σας
Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!!
____________________
Δημοσίευση σχολίου