Στην εκκαθάριση της φρουτολεκάνης του ψυγείου, ανακαλύπτω τρία μήλα Ζαγορίν, τα τελευταία της παραλαβής από τις αρχές του Μαρτίου (να είναι καλά ο Γιωργάκης από την Ζαγορά, που μας σκέφτεται μερικές φορές το χρόνο).
Τι κάνει κανείς με τρία μήλα;
Μα.... ένα κέϊκ, πασαλειμμένο και με το ανάλογο σοκολατένιο γλάσσο, στα γρήγορα, για να ταράξει τα νερά....
Το έχω ξανακάνει και την σχετική ανάρτηση ξαναγράφω παρακάτω, μετά τις καινούργιες φωτογραφίες
Η διαφορά από την παλιά ανάρτηση είναι η κουβερτούρα, που σήμερα είναι Γιώτης, ενώ παλιά ήταν Παυλίδη
Υ Λ Ι Κ Α για φόρμα Φ24 cm (δεν είναι αυτό το σύμβολο της "διαμέτρου", αλλά το πληκτρολόγιο μου δεν έχει το κατάλληλο)
3 Μήλα σκληρά "Ζαγορίν" Πηλίου
2 Αυγά
50 γραμ. Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
5 κουτ.γλυκού Κακάο σκόνη
1/2 φλ.τσαγ. Καρύδια ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο multi
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκ. Baking Powder
1 φλυτζ.Ελλην.καφέ Χυμό Πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βρέχουμε τα κυβάκια των μήλων με τη Μαυροδάφνη και τα αφήνουμε για 15-20'.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το κακάο, τα αρωματικά και το αλεύρι ανακατωμένο με το baking.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα μήλα, ανακατεύοντας μαλακά για να ενσωματωθούν στο μείγμα, χωρίς να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC
για 40-45', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20'. Άν έχετε αντιστάσεις+αέρα τότε οι βαθμοί μειώνονται στους 160.
Αυτά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε το γλάσσο στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλα τα υλικά σε μπώλ με καπάκι, ειδικό για μικροκύματα, ζέσταμα για 2' και καλό ανακάτεμα.
Πασαλείφουμε το κέϊκ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο, μερικές ώρες έλεγε η μητέρα μου και απαγόρευε να πλησιάσω το ψυγείο.
Τώρα, που κάνω ότι θέλω, το έβγαλα στην μια ώρα και έκοψα το κομμάτι αυτό.
Είναι το ίδιο με το αρχικό, με μόνη διαφορά στον φωτισμό......
δευτέρα, 20 δεκεμβρίου 2010
ΣΟΚΟ-ΚΕΪΚ ΣΟΚΟ-ΜΗΛΟΥ
Σε λίγο θα ακούω "μήλο" και θα στρίβω "αλά Γαλλικά" , που λένε!
Μετά από αυτό το απλό κέϊκ, έμειναν ακόμη τρία, από την δεύτερη παραλαβή Ζαγορίν.
Μέτρησα τα υπάρχοντα υλικά και έστησα ένα απολαυστικό, λόγω σοκολάτας κέϊκ, το πρώτο κομμάτι του εικονίζεται παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α για φόρμα Φ24 cm (δεν είναι αυτό το σύμβολο της "διαμέτρου", αλλά το πληκτρολόγιο μου δεν έχει το κατάλληλο)
3 Μήλα σκληρά "Ζαγορίν" Πηλίου
2 Αυγά
50 γραμ. Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
5 κουτ.γλυκού Κακάο σκόνη
1/2 φλ.τσαγ. Καρύδια ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο multi
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκ. Baking Powder
1 φλυτζ.Ελλην.καφέ Χυμό Πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βρέχουμε τα κυβάκια των μήλων με τη Μαυροδάφνη και τα αφήνουμε για 15-20'.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το κακάο, τα αρωματικά και το αλεύρι ανακατωμένο με το baking.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα μήλα, ανακατεύοντας μαλακά για να ενσωματωθούν στο μείγμα, χωρίς να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC
για 40-45', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20'. Άν έχετε αντιστάσεις+αέρα τότε οι βαθμοί μειώνονται στους 160.
Αυτά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε το γλάσσο στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλα τα υλικά σε μπώλ με καπάκι, ειδικό για μικροκύματα, ζέσταμα για 2' και καλό ανακάτεμα.
Πασαλείφουμε το κέϊκ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο, μερικές ώρες έλεγε η μητέρα μου και απαγόρευε να πλησιάσω το ψυγείο.
Τώρα, που κάνω ότι θέλω, το έβγαλα στην μια ώρα και έκοψα το κομμάτι αυτό.
Είναι το ίδιο με το αρχικό, με μόνη διαφορά στον φωτισμό......
22 σχόλια:
Καλά έκανες και δεν έβαλες
ΠΑΥΛΙΔΗ έχει πουληθεί
σε ξένους.
Η ΙΟΝ είναι Ελληνική, ηΓΙΩΤΗΣ
δεν ξέρω.
Καλή εβδομάδα...
ΚΟΛΑΣΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΙΤΩ ΞΕΡΕΙΣ...ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ...ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΜΕ ...ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΟΥΛΑ Κ ΑΠΟ ΕΔΩ ΦΙΛΙ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
Αυτό το "απογορεύεται να πλησιάσουμε το ψυγείο" πολύ μου άρεσε :-)))
Στο δικό μου σπίτι, μάλλον δεν θα έπιανε ως απαγόρευση!!
@ Frezia :
Ο Παυλίδης πουλήθηκε πολλά χρόνια τώρα, αλλά διατηρεί την ίδια ποιότητα και γεύση.
Κι εγώ, σωβινιστικά σκεπτόμενος, πήρα Γιώτης, γιατί ΙΟΝ δεν βρίσκω συχνά.
Καλή εβδομάδα!!
_____________________
@ ELENI :
Απ'ότι βλέπω, ένα μικρό κομμάτι δεν θα έβλαπτε. Ειδικά όταν είναι σπιτικό με ελεγχόμενα υλικά!
Και πάλι Καλή Εβδομάδα!
_______________________
@ Penelope :
Ναι, γιατί δεν ήθελε να της χαλάσω την καλλιτεχνία, πριν κρυώσει.
Το εφαρμόζω κι εγώ, καμιά φορά!
Καλή Εβδομάδα!!
___________________
Όλο ωραίες ιδέες μου είσαι καπετάνιε μου!!!
@ Λίλα :
Παλιά και επαναλαμβανόμενη συνταγή.
Μόνο που η μητέρα μου την έκανε με Σαμιώτικο γλυκό κρασί.
Η μαυροδάφνη όμως δίνει την διαφορά.
Καλή Εβδομάδα!
_______________
ψέματα δε θα πω...ένα κομμάτι το τσάκιζα τώρα...
δυστυχώς η σοκολάτα...αδυναμία μου!!!!!
Γεια σου Σταύρο μου.
Γλύκα η ...ανάρτησή σου!
Στη ...δική μου; απλά, αντέγραψα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Στη φίλτατη ΦΡΕΖΙΑ,
χαιρετισμούς,
και στην Ράνια μας, Φιλιά!
Πάντα με την αγάπη μου,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
miam miam...
.º°❤
°º✿ Olá, amigo!
A foto é tão linda... convida a saborear...
BOA SEMANA!
¸.•°`
°º✿ Beijinhos.
º° ✿ ✿ Brasil
@ Magia da Inês :
Com grande prazer de dar-lhe algumas peças, mas estamos muito, muito longe .....
Boa semana e ti!
_______________________
Πολύ μ αρεσει η ιδεα σοκολατενιου κεηκ με μηλα!!!
Olá, amigo!
¸¸.º°❤ °º✿
Bom 1º de Maio!
Bom feriado!
Beijinhos.
Brasil.¸¸.º°❤
°º✿
Φρούτα μέσα στο κέικ και σοκολάτα από πάνω... εξασφαλισμένη επιτυχία! Το αντιγράφω.
Φρούτα μέσα στο κέικ και σοκολάτα από πάνω... εξασφαλισμένη επιτυχία! Το αντιγράφω.
@ Elpiniki :
Στα "μικράτα" μου το κόλπο με τα μήλα το έκανε η μητέρα μου, γιατί δεν έτρωγα φρούτα. Μόνο μπανάνες και πεπόνι.
Άλλοτε έβαζε αχλάδι ή ροδάκινο.
Γνωστές απάτες των μαμάδων!!
Καλό Μήνα!!
___________________
@ Magia da Inês :
Bons meses com beijos gregos ....
_________________________
@ Juanita La Quejica :
Γίνεται το ίδιο καλό και με άλλα φρούτα, όπως σφιχτά ροδάκινα, ή αχλάδια.
Πέρσυ το δοκίμασα και με μπανάνες και ξερά βερύκοκκα, μουσκεμένα σε μαυροδάφνη.
Σηκώνει "παιχνίδι".
Ευχαριστώ.....Καλημέρα και καλό μήνα!
_______________________
Γεια σου!
Όλο ωραίες ιδέες-πολυ μου αρεσι...
Καλό Μήνα!
Βουλγαρια-Ζοη
Χρόνια Πολλά, στη Ράνια μας!
Να την χαίρεστε.
Μαζί κι όλες τις μητέρες του κόσμου.
Σας φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
Δημοσίευση σχολίου