Επειδή στη ζωή όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν γρήγορα, έτσι και το περσυνό κέτσαπ τελείωσε, πριν μέρες.
Υπάρχει βέβαια στο σπίτι και ένα "αγοραστό", αλλά άλλο είναι το "δικό μας".
Οι ποσότητες παρακάτω, έδωσαν, μετά το "πήξιμο" περίπου 250 γραμμάρια.
Υ Λ Ι Κ Α
400 γραμ, Ντοματάκια κονκασέ (1 κουτί)
2 κ.σ. Ξύδι άσπρο
2 κ.γλ. Ζάχαρη καστανή
1 κ.γλ. Σκόρδο σε σκόνη
1 κ.σ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κ.γλ. Μπαχάρι σκόνη
1/4 κ.γλ. Κύμινο
1/2 κ.γλ. Αλάτι
1 κ.γλ. Μελάσσα με μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γλ. Κανέλλα σκόνη
1/4 κ.γλ. Γαρύφαλλο σκόνη
1 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πολτοποίησα το κονκασέ στο multi, αραιώνοντας με το νερό.
Το ρίχνω σε κατσαρολάκι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζω, αρχικά σκεπασμένο, για 15' και ξεσκέπαστο άλλα 30', μέχρι η σάλτσα να πήξει στο επιθυμητό.
Επειδή θα χρησιμοποιούσα ένα πλυμμένο μπουκαλάκι από κέτσαπ ΚΥΚΝΟΣ, δεν την έπηξα πολύ, για να μπορεί να τρέχει από την βαλβίδα
Αυτή η "αντιστακτική" βαλβίδα είναι πολύ πρακτική και αποφεύγεις την ξεραμένη σταγόνα από παλιότερο σερβίρισμα.
Βέβαια, όταν φτιάχνω με ντοματάκια από το Λαγκαδά, στο τέλος του Καλοκαιριού, το στοκάρω σε αποστειρωμένα βάζα, με λίγο λάδι στην επιφάνεια. Και όταν ανοίγω βάζο, μεταγγίζω μια ποσότητα στο μπουκαλάκι και τα διατηρώ στο ψυγείο. Συνήθως φτάνουν για 4-5 μήνες. Μετά είτε έτοιμο, είτε δικό μας, με τον παραπάνω τρόπο.
14 σχόλια:
ΚΑΛΗΜΕΡΙΣΙΟΥΣ Κ ΑΠΟ ΕΔΩ ....NO COMMENT ..ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΙΤΟΥΛΑ ΦΙΛΙ!
@ ELENI :
Καλημέρα Λενάκι!!
Αυτά είναι "κονσέρβες", που λένε.
Αυτό τον καιρό δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες κατασκευές. Μόνο τα απαραίτητα για τα καθημερινά και αυτά πολύ πρόχειρα.....
___________________
Πολύ χρήσιμη αυτή η κέτσαπ, να είσαι καλά που μας την δίνεις.
Φιλιά, χαιρετισμούς.
Πολύ ωραία συνταγή, μπράβο!
Κι εμένα η σπιτική έχει τελειώσει
δόσε εδώ κι εκεί...
Καλό μήνα με θαλάσσιες βόλτες!
@ Marί :
Μια λύση ανάγκης, σε λιγότερο από μια ώρα.
Παράλληλα βράζεις και τίποτε ζυμαρικά... και νάτο το μεσημεριανό!
Φιλιά αλατισμένα (σε λίγο)!
_________________
@ ΕΛΕΝΗ :
Στο κέτσαπ που κάνω τον Οκτώβριο, μιμούμαι την γεύση που είχε το κέτσαπ της Ομοσπονδίας Γ.Σ.Θεσσαλονίκης, που έκλεισε κάτι χρόνια πριν.
Σ'αυτό πλησίασα τη γεύση του Κύκνος, που είναι πιο γλυκό και μυρωδάτο.
Τα μπαχαρικά επιτρέπουν παιχνίδι στα είδη και στις ποσότητες.
Σε ευχαριστώ, Καλό Απόγευμα!
__________________
@ Frezia :
Μπορώ να υπολογίσω την δική μας κατανάλωση και τα πεσκέσια, αλλά πόσα ντοματάκια να κουβαλήσω από το Λαγκαδά και πόσες μέρες να κάτσω να βράζω;;;
Άσε που δεν έχω και πολύ χώρο για αποθήκη.
Περίπου από το Πάσχα κάνω αυτό το σχέδιο ανάγκης.
Αυτό το μήνα δεν έχει θαλασσινές βόλτες. Έχει κάποιες δουλειές προετοιμασίας. Καλά να είμαστε!!
Καλό Απόγευμα!!
_________________
Εγώ δεν βάζω μπαχαρικά,
μόνο μυρωδικά,βασιλικό,
αμπαρόριζα,πιπεριά πικάντικη!
ΚΑλως σε βρηκα! Μου ανοιξες την ορεξη και μονο απτις φωτογραφιες....
Παω να φαω κατιτις γιατι περασε και η ωρα!
Καλο μηναα!!!
Aν με βάλεις να φτιάξω και κέτσαπ εφέτος.... θα μαρτυρήσω.
Η περσινή σάλτσα θα μου φτάσει για δυο μήνες ακόμα, μετά θα έχουμε τις φρέσκιες ντομάτες και η ζωή μας κύκλους κάνει με την επόμενη παραγωγή.
Να είσαι καλά.
@ Frezia :
Τα μπαχαρικά προσθέτουν στη γεύση.
Πιπερίτσα-δυναμίτη απέφυγα να βάλω, γιατί δεν το τρώω μόνος. Έχω να κάνω και με "άτονα" άτομα!!
____________________
@ vailie :
Καλώς ήρθες!!
Τώρα που έφαγες το κάτι τις, μπορώ να Καλημερίσω.....
______________________
@ Thalassenia :
Κάποτε, πριν χρόνια, έκανα και σάλτσα και κέτσαπ, με μια βδομάδα δουλειά και είπα να μη το ξανακάνω. Η μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχουμε είναι 8 λίτρα και στο τέλος βγάζει περίπου 3 βάζα των 750 ml. Με δύο βρασίματα βγάζω 6 βάζα. Βγάλε 2-3 πεσκέσια, τα υπόλοιπα μας φθάνουν για 6 μήνες....
Η γιαγιά μου έφτιαχνε πελτέ τομάτας, σε καζάνι, στην αυλή. Εμείς, ούτε καζάνι έχουμε, ούτε αυλή, ούτε κέφι για τέτοια, ειδικά με αυτή την κατάσταση!!
Καλή σου μέρα, με φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!
___________________
Δημοσίευση σχολίου