Κάθε χρόνο, δυο-τρεις φορές, ένα τέτοιο πιάτο, το "χτυπάω".
Και πάντα, ενώ έχω σαν πρότυπο τις χειρόγραφες σημειώσεις, πάντα τις παραβιάζω, προς το τέλος.
Οι σημειώσεις "λένε" για χταπόδι κοκκινιστό, αλλά το μετατρέπω για ζυμαρικά, όπως θα δούμε στο τέλος.
Έτσι έγινε και σήμερα και καταλήξαμε στο πιάτο αυτό
Υ Λ Ι Κ Α (διαθέσιμα σήμερα)
1 Χταπόδι κατεψυγμένο μικρό (~600 γραμμάρια)
2 Κρεμμύδια μικρά (1 κόκκινο + 1 άσπρο) ψιλοκομμένα
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γραμ. Κονκασέ (1 κουτί) χυλό στο multi
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο ξηρό
1 φλ.τσαγ. από το νερό του χταποδιού
Πιπέρι
500 γραμμ. Μακαρονάκι κοφτό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όπως όλα τα κατεψυγμένα θαλασσινά, αφού ξεπαγώσουν στη συντήρηση από την προηγούμενη μέρα, τα αφήνω τουλάχιστον μια ώρα σε ξυδόνερο (4 φλ. νερό με 1 φλ. ξύδι άσπρο).
Το συγκεκριμένο το έκοψα κομμάτια αφού το έπλυνα και μετά το άφησα στο ξυδόνερο.
Μετά από μια ώρα το ξεπλένω καλά στο σουρωτήρι και το βράζω στη χύτρα ταχύτητας, με νερό ίσα να το σκεπάζει, για 20' από το σφύριγμα της βαλβίδας. Στραγγίζω, σουρώνω και κρατάω το νερό που έβρασε. Πλένω τη χύτρα ή χρησιμοποιώ την δεύτερη για να σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, στο ελαιόλαδο.
Ρίχνω το χταπόδι, λίγο πιπέρι και σωτάρω 3-4' ακόμη.
Προσθέτω το χυλό ντομάτας, το μαϊντανό, το κρασί και 1 φλυτζ. από το νερό που έβρασε, κλείνω τη χύτρα και σιγοβράζω για 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Σύνολο θέλει 35' βράσιμο σε χύτρα. Σε απλή κατσαρόλα οι χρόνοι τριπλασιάζονται, για να γίνει όσο πρέπει μαλακό.
Τα υγρά είναι πολλά και αν πρόκειται να μείνει με σάλτσα μόνο, τότε τα μειώνουμε από την αρχή, ή βράζουμε με ανοικτή την κατσαρόλα, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Εγώ συμπλήρωσα το υπόλοιπο νερό του χταποδιού με νερό και βράζω το μακαρονάκι για 4' (8' λέει το πακέτο).
Σουρώνω και το ρίχνω στη νερουλή σάλτσα, για να βράσει άλλα 4'. Έχω όμως stand-by και νερό που βράζει, μη τυχόν ρουφήξει τη σάλτσα, πριν να τελειώσει ο χρόνος των 4 λεπτών. Σήμερα δεν χρειάστηκε. 'Ηρθε ακριβώς....
Αυτή η διαδικασία δίνει 6 μερίδες και μάλλον θα έπρεπε να πάρω χταπόδι γύρω στο κιλό έως ενάμισυ (όπως έλεγαν οι σημειώσεις της μητέρας μου).
7 σχόλια:
LOIPON ΑΦΗΣΑ ΠΡΙΝ ΣΧΟΛΙΟ ..ΧΑΘΗΚΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?? ΟΕΟΟΟΟ ΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ ΞΑΝΑ ΑΓΑΠΑΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ..ΚΡΙΜΑ ΝΑΞΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΦΕΡΝΑ ΤΑΠΕΡ....
ELENI είπε...
το αγαπαωωωωωωωωωωω αυτο το φαγακι...να ηξερα θα επαιρνα ταπερακι μαζι μου καθως εφευγα απο την παραλιακη να εκανα μια σταση ...χα χα φιλι ...ειμαι μακαρονου ..αν κ αυτο τον καιρο μονο σαλατουλεσ....
@@ ELENI :
Το πρώτο σχόλιο το βρήκα στα mail και το έφερα.
Εμείς δεν έχουμε ταπεράκια;;
Και για σαλάτα φρεσκοβρασμένα ραδίκια, λίγο πικρά...
__________________
Κλασικό και πολύ αγαπημένο πιάτο!!!
@ Pansofix :
Συμφωνώ! Ειδικά σε περιόδους Νηστείας το βρίσκεις παντού και γίνεται και με πιο εύκολο τρόπο από τον δικό μου.
Καλό βράδυ!!
______________________
Θα το έτρωγα ευχαρίστως...καλησπέρα Δύσπιστε
Καλησπέρα Δύσπιστε τέλειο το φαγάκι σου κι εγω θαλασσινό έχω σήμερα.Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!!
Δημοσίευση σχολίου