Πέρασε ο Φεβρουάριος, άρχισε η Σαρακοστή και σάμαλι δεν είχα κάνει.
Σήμερα το πρωί ξεκίνησα την δική μου, βελτιωμένη από πέρσυ, συνταγή (κλικ ΕΔΩ), σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσω και το Golden Syrup (τουρκιστί "αλτίνι" και Ελληνιστί "χρυσό σιρόπι").
Τον τρόπο παρασκευής του θα τον βρήτε στο φιλικό blog grEAT (κλικ).
Όταν όμως είχα ανακατέψει όλα μου τα υλικά, στο μπωλ, έκανα διάλειμμα και μικρό "ζάπινγκ". Βρίσκω σάμαλι με προσθήκη κακάο, στο επίσης φιλικό blog "Μικρή Κουζίνα"(κλικ).
Μια που είχα περιθώριο, ανακάτεψα και κακάο και νάτο, έτοιμο
Είναι η περσυνή και εμφανίζεται πατώντας και ΕΔΩ
Σερβίρισμα σε πυρεξάκι και σε ατομικά φορμάκια, έτοιμο για φούρνο
Και μετά, ποζάρουν με μελαχροινή φωτογένεια
Με ένα κομματάκι για άμεση απαλλοτρίωση
Και το σχετικό "πεσκέσι" έτοιμο για αποστολή
21 σχόλια:
Με εχετε ξεσηκώσει με το σοκολατο σάμαλι, πρέπει να το φτιάξω σίγουρα!!! Πολύ ωραίο σου βγήκε!
@ Εφη :
Βέβαια με την βανίλια, την μαστίχα, την κανέλα στο σιρόπι και το κακάο, έχει ένα καταπληκτικό μπέρδεμα γεύσεων.
__________________
μμμμμμ 1 κομματι/???///?/
Καλησπέρα, τι ωραίο!!!Τέλειο έγινε, μπράβο!
επειδή διάβασα σχόλιό σας για το χρυσό σιρόπι και τη γιαγιά σας (και βρίσκοντας εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι μια πολίτισσα έκανε τέτοια παρασκευή που θεωρούσα μάλλον αμερικάνικη), να προσθέσω ότι altιn στα τουρκικά είναι ο χρυσός (πιθανόν να το πληροφορηθήκατε εντωμεταξύ). καλή συνέχεια στις αναρτήσεις σας. Ε.
@ ELENI :
Σου'χω φυλαγμένα μερικά!
_________________
@ ΕΛΕΝΗ :
Με το κακάο ξέφυγε από το παραδοσιακό!
___________________
@ Ανώνυμος :
Η γιαγιά έφτιαχνε τέτοιο παχύρευστο σιρόπι όταν της τελείωνε το μέλι.
Η ζάχαρη κυκλοφορούσε με τα τσουβάλια στο σπίτι μας.
Ευχαριστώ για το πέρασμα!
____________________
Γιατί? Γιατί? Πραγματικά τι εικόνες είναι αυτές? Αυτο το σοκολατένιο σάμαλι μου μιλάει...
για εμενα το πεσκεσι???? :)
μακαρι!!!!
σε ευχαριστω πολυ για το λινκ.
ειρηνη
Πολύ ωραίο! Τα μικρά σαμαλάκια είναι και πολύ εμφανίσιμα για πάρτυ!
Κάτι παρόμοιο...
http://apouro.blogspot.com/2008/08/blog-post_23.html
Καλημέρα....
@ Pansofix :
Στο σοκολατένιο "τσίμπησα" και ήρθε και στην ώρα και έγινε!
___________________
@ grEAT :
Τα 1800 χλμ. που μας χωρίζουν, είναι απαγορευτικά για το "πεσκέσι".
Το χρυσό σιρόπι πάντως αξιοποιήθηκε στο δεύτερο σιρόπιασμα.
______________________
@ mia maria :
Τα σιροπιαστά στα πάρτυ δίνουν μια αίγλη, μετά όμως κολλάνε τα πάντα τριγύρω.
Αν αντέχεις το καθάρισμα....
ΥΓ: για τις φωτογραφίες
Η πρώτη φωτό είναι μέρος μεγαλύτερης.
Αν πατήσεις την τέταρτη, για μεγέθυνση, θα δεις φλού την περιφέρεια. Επίτηδες την έβγαλα έτσι.
@ VAD :
Το είδα! Μοιάζει και πρέπει να είναι κανονικό σάμαλι, περισσότερο ψημμένο.
Ετυμολογικά, αν διαιρέσεις την λέξη "σαμ σικιρι", λέει ΣΑΜαλι και ΣΕΚΕΡ, που είναι η ζάχαρη. Λέμε τώρα!!
Καλή σου Μέρα, Φίλτατε Βασίλη!!
_____________________
ΥΓ: Ήρθε και μια φωτό Κολινδρινής πίτας, χωρίς λεπτομέρειες.
Θα στείλει η Frezia, όταν βρει καιρό!!
Καλά, βγήκε τέλειο! Είδες πόσο πολύ σιρόπι ρουφάει; Την ίδια συνταγή κάνουμε Σταύρο (στο κλασικό), αλλά δεν θυμάμαι πού την έχω βρει! Και να σου πω την αλήθεια, βάζω μια κούπα ζάχαρη και μία κούπα νερό επιπλέον, γιατί την επόμενη μέρα στέγνωνε! Φωτό, άψογες το σοκολατένιο!
@ kiki :
Με το σιρόπιασμα σε δύο στάδια, που ξεσήκωσα από μάστορα στη Βέροια για το ρεβανί, δεν στεγνώνει γρήγορα.
Το δεύτερο στάδιο είναι πιο πυκνό και κάνει κρούστα σκληρότερη.
Στις φωτό προσπαθώ με ένα μπουζουκάκι ψηφιακό, στα τελευταία 5 χρόνια.
______________________
Από εμφάνιση είναι ζηλευτό!
Με προκαλεί να το φτιάξω.
Καλησπέρα Δύσπιστε!
@ Margo :
Με το άκουσμα της λέξης "σαμαλι", φαντάζεται κανείς "δύσκολο".
Λάθος! Είναι από τα ευκολότερα γλυκά ταψιού.
Αξίζει να το επιχειρήσεις.
Άσε που με λίγο σαντιγύ ή παγωτό, μπορεί να εντυπωσιάσει και τυς καλεσμένους....
Καλημέρα από την βροχερή Θεσσαλονίκη!
_____________________________
Estava com saudade... passei para uma visitinha.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil.
¸.•°`♥✿⊱╮
°`♥✿
Δημοσίευση σχολίου