Στα Ισπανικά η λέξη "albondigas" σημαίνει "κεφτεδάκια", όταν όμως λένε "κεφτεδάκια σούπα", τι άλλο εκτός από γιουβαρλάκια εννοούν!!
Η ιδέα φάνηκε ελκυστική και ...... έγινε πράξη.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
700 γραμ. Κιμά μοσχαρίσιο
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουτ.σουπ. φύλλα Σέλινου ψιλοκομμένα
2 φέτες Ψωμί του τοστ, ψίχα
Κρασί λευκό για βρέξιμο του ψωμιού
1 Αυγό
1 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζανάκι του Ελλ. Καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 μικρή Πιπερίτσα ξερή (ή μια πρέζα μπούκοβο)
Αλατοπίπερο
(Σημείωση: Ψωμί, Κρασί, Αυγό, Ελαιόλαδο δεν υπάρχουν στη original συνταγή και αντί για μαϊντανό, έχει κόλιανδρο και αντί για σέλινο έχει σέλερυ. Το περίεργο είναι ότι ΔΕΝ έχει "τσίλι-πέπερ, αλλά εγώ έβαλα της παραγωγής μου!).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΕΦΤΕΔΩΝ
Όλα τα υλικά σε μπωλ, ευγενικό ζύμωμα με απαλές κινήσεις και πλάσιμο, με λαδωμένα χέρια, σε μπαλάκια σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ.
Αντικολλητικό τηγάνι, με μια κουταλιά Ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγάνισμα ελαφρό, μέχρι να ροδίσουν επιφανειακά (θα ψηθούν και στη σούπα).
Οι φάσεις είναι στο παρακάτω κολάζ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ
2 Πατάτες μέτριες σε κυβάκια
3 Καρότα σε χοντρές ροδέλλες
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ψλκμνο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψλκμνο
1 κουτ.σουπ. φύλλα Σέλινου ψλκμνα
1 σκελίδα Σκόρδο ψλκμνη
1 μικρή Πιπερίτσα ξερή (ή μια πρέζα μπούκοβο)
1 φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλατοπίπερο
2 λίτρα Νερό
[Σημείωση: Και σε αυτή τη φάση πιπεριά δεν υπάρχει, αντί για μαϊντανό έχει κόλιανδρο και αντί σέλινου έχει σέλερυ. Επίσης αντί για νερό έχει ζωμό κοτόπουλου(!)]
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΟΥΠΑΣ
Σωτάρουμε τα υλικά στο λάδι, σε χύτρα ταχύτητας, για λίγο.
Ρίχνουμε το νερό, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Βγάζουμε από την φωτιά και την ανοίγουμε σε 5'.
Σε περίπτωση κοινής κατσαρόλας, βράζουμε 30', ή μέχρι να μισομαλακώσουν καρότα-πατάτες.
Ως εδώ έχουμε μια χορτόσουπα.
Εδώ αποφασίζω να την κάνω "βελουτέ", με το μπλέντερ-ράβδο.
Ίσως οι Μεξικάνοι να θέλουν να γεύονται τα λαχανικά σε κομμάτια. Εγώ όχι....
Και αυτές οι φάσεις φαίνονται στο παρακάτω κολάζ
Και τώρα η στιγμή της ένωσης.
Ρίχνουμε τους κεφτέδες στη σούπα, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά πάλι για 10'. Αποσύρουμε και ανοίγουμε σε 5'.
Επειδή όμως Γιουβαρλάκια χωρίς αυγολέμονο δεν με αρέσουν, το φτιάχνω με ένα μόνο αυγό, χυμό από τρία λεμόνια και 2 κουταλιές αλεύρι. Μαγικό φιλί στον αέρα, ανακατεύω, δοκιμάζω και διαπιστώνω ότι το λεμόνι ήταν αυτό που έλειπε από την original συνταγή. Ίσως και χωρίς αυγό να πετύχαινα την ίδια τέλεια γεύση.
Οι πιπερίτσες έδωσαν μια ελαφρά καυτερή επίγευση, ότι πρέπει για την αναζωογόνηση της κυκλοφορίας του αίματος, τώρα τον χειμώνα.
Οι πιπερίτσες αυτές αποδεικνύονται δυναμίτης και με προκαλούν να ξαναφυτέψω και φέτος, αλλά νωρίτερα απ'ότι πέρσυ, στις αρχές Μαρτίου. Εννοείται ότι μέχρι να έχω νέα παραγωγη, δεν θα τελειώσουν ούτε οι ξερές, ούτε οι τουρσί που έχω, αλλά, είπαμε, είμαι της μοιρασιάς......
=====================
Η τελευταία φωτό είναι αντιγραφή από το site "Allrecipes.com"
και η ανάλογη συνταγή είναι ΕΔΩ.
Σε λίγο θα στείλω και μια δική μου, όπως κάνω συνήθως, όταν πέφτω σε συνταγή που πλησιάζει τις δικές μου.
11 σχόλια:
OΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολύ ενδιαφερουσα συνταγη! Την κραταω οπωσδήποτε!
Εννοούν όντως κεφτεδάκια σούπα (υπάρχουν κι αυτά )και όχι γιουβαρλάκια γιατί δεν έχουν ρύζι, αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά το ρύζι.
Όπως και να έχει είναι πεντανόστιμο φαγητό, γεια στα χέρια σου.
@ Λίλα :
.....ΤΟΡΕΡΟΣ!!!
Αλλά και οι τορέρος πάνε σούμπιτο για την ανεργία, μιας και άρχισαν σιγά-σιγά να απαγορεύονται οι ταυρομαχίες. Και καλά κάνουν.....
__________________
@ Elpiniki :
Για τον χειμώνα είναι ότι πρέπει.
Έχω ένα cd-rom με 1500 Μεξικάνικες συνταγές, από το 1997, αλλά μετά την περσυνή ζημιά δεν μπορώ πια να το φορτώσω στο λαπ-τοπ.....
__________________
@ Marί :
Βρήκα διάφορες παραλλαγές και με ρύζι, είτε στη σούπα, είτε στους κεφτέδες, αλλά δεν θα είχαν διαφορά από τα "δικά μας" γιουβαρλάκια.
Εγώ την νοστιμιά την επιβεβαιώνω, όταν η σύζυγος ζητήσει και δεύτερο πιάτο........
__________________
Ωραία παραλλαγή,να
ξεφύγουμε από τα
συνηθισμένα!
Καλό σαββατοκύριακο.
@ Frezia :
Η ποικιλία χρειάζεται για να έχουμε την ψευδαίσθηση της αλλαγής......
_____________________
Να σου πω την αλήθεια μετά από κρασοκατάνυξη δύσκολα διαβάζεις συνταγές και μάλιστα κάπως πολύπλοκες.
Χώρια που το ταίρι μου δεν φεύγει από το αυγολέμονο;)
Μια καληνύχτα ήρθα να πω και ότι δεν αμφισβητώ την επιτυχία των προτάσεών σου.
Φίλοι μου,
Σταύρο και Ράνια,
δεν σας ξέχασα!
...μόνο που έγραφα μια παλιά κωμωδία στην ιστοσελίδα μου!
Έχει και άλλη μία συνέχεια και θα τα πούμε.
Λατρεύω τα γιουβαρλάκια, όπως και νάναι...
Φιλιά κι αγάπη
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
γιαμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
Πολύ ωραία μου φαίνεται η μεξικάνικη εκδοχή για τα γιουβαρλάκια. Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Ν΄αλλάξουμε λίγο και από τα συνηθισμένα. Την προτιμώ κι εγώ στα σίγουρα βελουτέ.
Τελειο το φαγακι!πολυ ωραια συνταγη!μολις το τελειωσα και δοκιμασα μου αρεσε πολυ!και σχετικα γρηγορο!ελπιζω να αρεσει και στο συζυγο που το μαγειρεψα για να το παρει αυριο στη δουλεια...
Δημοσίευση σχολίου