Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ και φέτος, αλλά.......


Πήρα την απόφαση για Ντολμαδάκια Γιαλαντζί όταν "έπεσα" επάνω στα αμπελόφυλλα που προτιμώ.
Τα υπόλοιπα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και μάλιστα όταν είσαι μόνος, χωρίς βοήθεια.
Και όμως, το αποτέλεσμα αυτό έγινε σε 3ω 30' και ήταν έτοιμα για το μεσημεριανό.
Η μεγάλη διαφορά από τα περσυνά είναι στο dressing.
Σήμερα έκανα την σάλτσα της προηγούμενης ανάρτησης.
Και ξαναγράφω τα περσυνά, που έχουν και λεπτομέρειες

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ή ΤΖΑΤΖΙΚΙ

Ντολμαδάκια με ρύζι, που τα λένε Γιαλαντζί, έφτιαξα για πρώτη φορά.
Την τεχνική του τυλίγματος την ήξερα ,γιατι κάνουμε συχνά με κυμά. Η διαφορά είναι στη γέμιση (και στα συνοδευτικά).
Παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω τον τροπο τυλίγματος, χωρίς καμιά βοήθεια έξωθεν. Η συμβία, μόλις άκουσε ντολμαδάκια, την κοπάνησε...
Το αποτέλεσμα ομολογώ ότι με ικανοποίησε, και είχαν (έχουν) και την γεύση της "μαμάς".
Τόσα χρόνια τρώγαμε "ΖΑΝΑΕ", "PELICAN" και ότι άλλο βρίσκαμε, φτιαγμένο με αμπελόφυλλα Τουρκίας, σαν χαρτόνι (Στην Ελλάδα ποιός θα μαζέψει φύλλα; είπε ένας πελάτης μου, μέτοχος στην "ΠΕΛΕΚΑΝ").

Το τελικό φαίνεται εδώ


Τα αμπελόφυλλα είναι Ελληνικά, από οικοτεχνία, στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής και ήταν σαν "τσιγαρόχαρτα" λεπτά, σε άλμη


Υ Λ Ι Κ Α
60 Αμπελόφυλλα σε άλμη (η φρέσκα στην εποχή τους)
300 γραμ. Ρύζι Καρολίνα, πλυμένο
1 δεματάκι κρεμμυδάκια φρέσκα , κομμένα στο multi μαζί με το
1/2 δεματάκι Άνιθο και τον χυμό του ενός λεμονιού από τα
3 Λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλυτζ.τσαγ. Ελαιολαδο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό τα φύλλα και τα βάζουμε στραγγισμένα σε ένα πιάτο.
Αν έχουμε φρέσκα, τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3-5'
Σε ένα μπωλ βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο (δηλ. το περιεχόμενο του multi), αλάτι, πιπέρι και το 1/4 του λαδιού. Ίσως και λίγο ακόμη.
Ανακατεύουμε με κουτάλι για να ομογεννοποιηθούν


Σε ίσιο πιάτο απλώνουμε το φύλλο, με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
Αν έχει κοτσανάκι, το κόβουμε και την πλευρά αυτή την φέρνουμε προς τα εμάς.....

....βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε και...
.....αρχίζουμε το τύλιγμα, από την πλευρά μας πρώτα......

........μετά κλείνουμε τα πλαϊνά και..........

.....τυλίγουμε προς τα πάνω, μέχρι το τέλος.........

Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σχισμένα φύλλα ή και καλά, αν δεν μας σχίστηκε κανένα ..........


..... και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά, σε ομόκεντρους κύκλους.


Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο λεμόνι και νερό, μέχρι να αρχίσει να σκεπάζεται το πιάτο, πριν τον πάτο του.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 40-45'.
Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, τότε βράζουμε 15' , αλλά μόλις η βαλβίδα αρχίσει να σφθυρίζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Τρώγονται κατα προτίμηση κρύα, με λεμόνι ή, αν έχουμε κέφι, φιάχνουμε μια σαλτσούλα λεμονιού, με τον εξής τρόπο:

Σε κατσαρολάκι βάζουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι η κορν-φλάουρ, το χυμό ενός ή δύο λεμονιών και ένα φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ λάδι.
Τα χτυπάμε με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός, μέχρι να εξαφανιστούν όλοι οι σβώλοι.

Ως εδώ είναι όλα νηστήσιμα.....

Σε άλλες περιόδους, μη Νηστείας, σερβίρουμε με Γιαούρτι ή Τζατζίκι.

Εγώ έφτιαξα τζατζικι με την Πολίτικη συνταγή, δηλαδή Γιαούρτι στραγγιστό, άνιθο και λάδι, στο μπλέντερ και μετά πρόσθεσα αγγουράκι ξεφλουδισμένο, ψιλοκομμενο και ξεσποριασμένο.

Μετά από την παρατήρηση που ήρθε από την Zoyzoy, συμπληρώνω ότι έβαλα και τρεις σκελίδες σκορδο πολύ ψιλοκομμένο.
Και είχαμε το παρακάτω αποτέλεσμα


Καλή μας όρεξη!
Μια ακόμη διαφορά είναι στις ποσότητες των υλικών, που αυξήθηκαν και το ρύζι ήταν 500 γραμ. Ανάλογα ήταν και τα υπόλοιπα.
Τα φύλλα τελείωσαν όλα, έγιναν 70 κομμάτια και, ευτυχώς είχα στην κατάψυξη μερικά από την προηγούμενη φορά και μπόρεσα να βάλω στον πάτο της χύτρας.
Επειδή όμως δεν έμεινε αρκετό ζουμί (έβαλα το νερό μετρημένο) και θέλω να κάνω και σάλτσα λεμονιού, έριξα στην κατσαρόλα 3 φλυτζάνια νερό, αφού έβγαλα τα ντολμαδάκια, και το έβρασα μαζί με τα φύλλα του πάτου, που είχαν αρκετό λάδι και όλη την νοστιμιά.
Η σάλτσα λεμονιού, που είναι νηστίσιμη, θα γίνει από βδομάδα.
Το ζουμί καταψύχθηκε.
Για αύριο προγραμματίστηκε το τελευταίο κρέας, που θα γίνει στην καινούργια γάστρα και ήδη μαρινάρεται..........

8 σχόλια:

thalassamov είπε...

Υπέροχα τα ντολμαδάκια σου!

αμπελόφυλλα τουρκίας βρίσκω δυστυχώς μόνο εδώ που είμαι.
Στην Ελλάδα (δεν βγάζω την Κύπρο από την Ελλάδα)δεν καταδεχόμασταν τα χωράφια και τ΄αμπέλια στο χωριό, δεν μαζεύαμε χόρτα,δεν καταδεχόμασταν την κατσαρόλα, κι έτσι πλουτίζαμε τους γείτονες, πλουτίζαμε τα εστιατόρεια και τα καφέ.
Αρχίσαμε να βάζουμε μυαλό, έστω κι αναγκαστικά.

moments collector είπε...

καλό τριήμεροοοοο....

Thalassenia είπε...

Μεγάλος μάστορας είσαι στο τύλιγμα.
Σου είπα το μυστικό με τα μπουκαλάκια. Τον άλλο μήνα αρχίζει η συγκομιδή, επιμένω.

Καλό τριήμερο.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassamov:
Πάντα έτσι γίνεται!
Όταν τα έχουμε τα πόδια μας, δεν τα εκτιμούμε.
Μόνο όταν τα χάσουμε, λέμε "αχ!"
Καλό τριήμερο!
_______________
@ Nandia:
Καλά να περάσετε και καλή Σαρακοστή.
_______________
@ Thalassenia:
Χωρίς κανένα νέο σου, έσκασα!!!
Το κόλπο με τα μπουκαλάκα το θυμάμαι, αλλά ποιός και από που να πάει να μαζέψει;
Θα ψήσω την Αναστασία να οργανώσει εξόρμηση στο κτήμα της Μαριάννας, στην Νέα Γωνιά, μιας και έχω ανοικτή πρόσκληση από τον Σάκη, τον γυιό της.
______________

Ανώνυμος είπε...

Δεν παίζεσαι με τίποτα!!!

Thalassenia είπε...

Χαχαχα, σε θυμήθηκα.
Σε σούπερ μάρκετ της γειτονιάς δίνουν γιαλαντζή ντολμαδάκια δώρο.
Να μου λείπουν οι κονσέρβες, προτιμώ να έρθω Θεσσαλονίκη:)))
ή...να ανοίξω τα μπουκαλάκια.
- φαγώθηκα, ακόμα έχω τι να κάνω; -

χαιρετώ σας

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassokrator:
Προσπαθώ με πενιχρά μέσα να δώσω κάποια ποικιλία, στην τόσο άχαρη (και άφραγκη) ζωή, που μας επέβαλλαν να ζήσουμε.
Άλλοτε το πετυχαίνω, άλλοτε όχι!

Captain, Καλή Σαρακοστή!!!
______________
@ Thalassenia:
Είδες κατάντια;
Μέχρι και τζάμπα τα μοιράζουν.
Πήρες εσύ; Άνοξε την κονσέρβα και δες το "χαρτονένιο" φύλλο.
Όποια μάρκα και να είναι!!!
______________

Ανώνυμος είπε...

ααα ξύλο που θέλετε και εσυ και η Θαλασσένια!
Και κατσαρόλες θα δείνουν δώρο σε λίγες μέρες να έχετε το νου σας.