Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ... (Α')

Είναι πολύς καιρός που σχεδίαζα να αποτυπώσω τέτοιες τοιχογραφίες, Grafity τα λένε.
Αυτά τα συγκεκριμένα είναι στους εξωτερικούς τοίχους του 43 ου Δημοτικού Σχολείου, στην Προξένου Κορομηλά, δίπλα στην Μητρόπολη.


Ο ή οι καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν, έβαλαν την υπογραφή και το τηλέφωνο τους.






Και κάποιος περαστικός, πρωινός σαν κι εμένα....

Θα ακολουθήσουν κι άλλα "ντουβάρια", με επόμενο το Γ' Θηλέων (θα δω πως λέγεται τώρα).
Posted by Picasa

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ.....Ανώνυμοι !!!

Πατατοκεφτέδες...... -σιγά το περίεργο. Βρίσκεις παντού. Μυτηληνιούς με λαδοτύρι Μυτηλήνης,... Κρητικούς με σκληρή Γραβιέρα Κρήτης,....Ζακυνθινούς με λαδοτύρι Ζακύνθου, ......στην Τήνο, στην Καλαμάτα, στην Σαντορίνη...........ΠΑΝΤΟΥ.
Και όλοι τους βαφτίζουν με το όνομα του τόπου τους, από το τοπικό τυρί, που βάζουν μέσα.

Εγώ δηλαδή, που έβαλα Γιδοτύρι Ήπειρος και ξηρή μυζήθρα Δωδώνης, πως θα έπρεπε να τους βαφτίσω;......Ηπείρου;.......ΟΧΙ ! Δεν πέφτω στην παγίδα!!!

ΑΝΩΝΥΜΟΙ λοιπόν, και τα παράπονα στον Δήμαρχο, που λένε....

Παντού όμως έχουν μέσα και πατάτα. Τι διάολο πατατοκεφτέδες θα ήταν;

Σήμερα δεν άφησα την σύζυγο να τους κάνει και τους έκανα εγώ, με "κάτι" παραπάνω και ΟΧΙ τηγάνι με λάδια και στραγγίσματα σε απορροφητικό χαρτί και τέτοια.

Και όπως πάντα, το....αποτέλεσμα, σερβιρισμένο με γαρνιτούρα χόρτα (ζωχιούς) και κουνουπίδι, βρασμένα στον ατμό, με λαδολέμονο.....μόνο.





Υ Λ Ι Κ Α
3 μεγάλες Πατάτες (με το μάτι περίπου 1 κιλό)
2 μεγάλα Αυγά (βλ. φωτό παρακάτω)
1 φλ.τσαγ. Γιδοτύρι (ή φέτα) τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 φλ.τσαγ. ξερή Μυζήθρα (ή όποιο άλλο τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, λαδοτύρι κλπ.)
2 κουτ.σουπ. φύλλα Μαϊντανού (άλλοι βάζουν άνηθο)
3-4 Κρεμμυδάκια φρέσκα (άλλοι βάζουν ξερό)
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1,5 νεροπότηρο Αλεύρι κίτρινο
Φρυγανιά ολικής τριμμένη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα 6 ή 8 τις πατάτες.
Τις βράζουμε, κατά προτίμηση στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Εγώ τις έβαλα στο καλαθάκι της χύτρας, με δύο φλυτζάνια νερό (στον ατμό) και τις άφησα 8 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας (φωτό)

Τις βάζουμε σε μπώλ, για να κρυώσουν λίγο και τις λυώνουμε με τον μύλο του πουρέ (δεν έχουμε) ή με την τρυπητή κουτάλα, όπως στην φωτό.
Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το μπέντερ-ράβδο, για να μή γίνουν κρέμα.

Βάζουμε τον μαϊντανο, τα κρεμμυδάκια, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο στο multi και τα αλέθουμε.
Ρίχνουμε στο μπωλ με τις λυωμένες πατάτες τον πολτό του multi , το αλεύρι και τα τυριά και ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός (φωτό)

Στο τέλος ρίχνουμε τα αυγά και..............

..........ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.......

Αφήνουμε το τελικό μείγμα στο ψυγείο για μια περίπου ώρα, για να σφίξει.
Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες.
Αν θέλουμε, πλάθουμε τους κεφτέδες με λαδωμένα χέρια, ή παίρνουμε με ένα κουτάλι , το κυλάμε στην φρυγανιά και τους τοποθετούμε στο ταψί, που το καλύψαμε με λαδόκολλα (φωτό)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 οC φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν, περίπου 45'


(στην παραπάνω φωτό, μετά το ψήσιμο, γύρισα ορισμένους για να φανεί "το κάτω τους", δοκιμάσαμε έναν και "τσίμπησα" και αυτόν εδώ τον κάτω δεξιά).
Στην δοκιμή ακούστηκε μουγκρητό "μμμμμμμμμμμμμ" , είπε "γειά στα χέρια σου" και, στο τέλος, "πιο νόστιμοι απ'τους δικούς μου".

Εναλλακτικά, επίσης για δοκιμή, έβαλα και τέσσερις, στο μικρό ριγέ τηγανάκι (γκριλλιέρα)

Σε μερικά λεπτά τους γύρισα
Ο φυσιολογικός τρόπος είναι τηγάνισμα σε μπόλικο λάδι και μετά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα περιττά λάδια.

Αυτό που μένει μετά, είναι να φαγωθούν ζεστοί ή κρύοι, συνοδεία βραστής ή ωμής σαλάτας ή να συνοδεύσουν ψητά, ή να προηγηθούν του φαγητού, μαζί με ουζομεζέδες.

Η τελευταία φωτό είναι το ίδιο πιάτο της πρώτης, αλλά με διαφορετικό φωτισμό.



Πρέπει να πω ότι, εκτός από νόστιμοι, είχαν και αρκετή φωτογένεια.....
Posted by Picasa

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΧΑΡΑΣ με ΣΚΟΡΔΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ και ΠΑΤΑΤΕΣ ... σαν τηγανητές !

Πρόταση για όσους δεν ακολουθούν την Νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής....

Το ψαρονέφρι, για όποιον δεν το ξέρει, είναι το χοιρινό φιλέτο και είναι μακρουλό.
Οι πατάτες....ε, καλά. Πατάτες είναι, αλλά με διαφορετικό ψήσιμο.
Η σάλτσα όμως;;;;;;


Υ Λ Ι Κ Α
600 γραμ. Ψαρονέφρι
Ρίγανη

1 κιλό περίπου Πατάτες κομμένες σαν για τηγάνι
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
Ρίγανη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
200 γραμ. (μισό κουτί) Τομάτες Κονκασέ.
2-3 σκελίδες Σκόρδο
1 κουτ.γλυκού Αλεύρι για όλα
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 κουτ.γλυκού Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια πάχους 3 εκατοστών, το στεγνώνουμε λίγο με χαρτί κουζίνας και, χωρίς να το λαδώσουμε, το πασπαλίζουμε με ρίγανη και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο, για μια ώρα.
Μετά, αν έχουμε αυτά τα μπερεκέτια, το ψήνουμε σε δυνατή καρβουνιά, από λίγο και στις δύο πλευρές, για να γίνει "μέτριο" (να είναι λίγο ροζέ μέσα).
Εγώ χρησιμοποίησα αντικολλητικο ριγέ τηγανάκι (γκριλλιέρα) στο μάτι της κουζίνας, πολύ καλά ζεσταμένο.

Τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σαν για τηγάνι, και τις κάνουμε στον φούρνο με τον τρόπο που περιγράφω ΕΔΩ (να μη τα ξαναγράφω). Γίνονται ΣΑΝ τηγανητές.

Για την σάλτσα χρησιμοποιούμε multi.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο multi και το δουλεύουμε 2-3', για να ομογενοποιηθούν και να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Τον χυλό που δημιουργήθηκε, τον ρίχνουμε στο ριγέ τηγανάκι, που ψήσαμε το ψαρονέφρι, χωρίς να το πλύνουμε.
Τα βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα, σύμφωνα με την επιθυμία μας..
Οι ποσότητες είναι για 2-3 άτομα.


(Θα ακολουθήσουν Πατατοκεφτέδες .... ανώνυμοι!)
Posted by Picasa