Πατατοκεφτέδες...... -σιγά το περίεργο. Βρίσκεις παντού. Μυτηληνιούς με λαδοτύρι Μυτηλήνης,... Κρητικούς με σκληρή Γραβιέρα Κρήτης,....Ζακυνθινούς με λαδοτύρι Ζακύνθου, ......στην Τήνο, στην Καλαμάτα, στην Σαντορίνη...........ΠΑΝΤΟΥ.
Και όλοι τους βαφτίζουν με το όνομα του τόπου τους, από το τοπικό τυρί, που βάζουν μέσα.
Εγώ δηλαδή, που έβαλα Γιδοτύρι Ήπειρος και ξηρή μυζήθρα Δωδώνης, πως θα έπρεπε να τους βαφτίσω;......Ηπείρου;.......ΟΧΙ ! Δεν πέφτω στην παγίδα!!!
ΑΝΩΝΥΜΟΙ λοιπόν, και τα παράπονα στον Δήμαρχο, που λένε....
Παντού όμως έχουν μέσα και πατάτα. Τι διάολο πατατοκεφτέδες θα ήταν;
Σήμερα δεν άφησα την σύζυγο να τους κάνει και τους έκανα εγώ, με "κάτι" παραπάνω και ΟΧΙ τηγάνι με λάδια και στραγγίσματα σε απορροφητικό χαρτί και τέτοια.
Και όπως πάντα, το....αποτέλεσμα, σερβιρισμένο με γαρνιτούρα χόρτα (ζωχιούς) και κουνουπίδι, βρασμένα στον ατμό, με λαδολέμονο.....μόνο.

Υ Λ Ι Κ Α
3 μεγάλες Πατάτες (με το μάτι περίπου 1 κιλό)
2 μεγάλα Αυγά (βλ. φωτό παρακάτω)
1 φλ.τσαγ. Γιδοτύρι (ή φέτα) τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 φλ.τσαγ. ξερή Μυζήθρα (ή όποιο άλλο τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, λαδοτύρι κλπ.)
2 κουτ.σουπ. φύλλα Μαϊντανού (άλλοι βάζουν άνηθο)
3-4 Κρεμμυδάκια φρέσκα (άλλοι βάζουν ξερό)
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1,5 νεροπότηρο Αλεύρι κίτρινο
Φρυγανιά ολικής τριμμένη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα 6 ή 8 τις πατάτες.
Τις βράζουμε, κατά προτίμηση στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Εγώ τις έβαλα στο καλαθάκι της χύτρας, με δύο φλυτζάνια νερό (στον ατμό) και τις άφησα 8 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας (φωτό)

Τις βάζουμε σε μπώλ, για να κρυώσουν λίγο και τις λυώνουμε με τον μύλο του πουρέ (δεν έχουμε) ή με την τρυπητή κουτάλα, όπως στην φωτό.
Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το μπέντερ-ράβδο, για να μή γίνουν κρέμα.

Βάζουμε τον μαϊντανο, τα κρεμμυδάκια, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο στο multi και τα αλέθουμε.
Ρίχνουμε στο μπωλ με τις λυωμένες πατάτες τον πολτό του multi , το αλεύρι και τα τυριά και ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός (φωτό)

Στο τέλος ρίχνουμε τα αυγά και..............

..........ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.......

Αφήνουμε το τελικό μείγμα στο ψυγείο για μια περίπου ώρα, για να σφίξει.
Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες.
Αν θέλουμε, πλάθουμε τους κεφτέδες με λαδωμένα χέρια, ή παίρνουμε με ένα κουτάλι , το κυλάμε στην φρυγανιά και τους τοποθετούμε στο ταψί, που το καλύψαμε με λαδόκολλα (φωτό)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 οC φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν, περίπου 45'

(στην παραπάνω φωτό, μετά το ψήσιμο, γύρισα ορισμένους για να φανεί "το κάτω τους", δοκιμάσαμε έναν και "τσίμπησα" και αυτόν εδώ τον κάτω δεξιά).
Στην δοκιμή ακούστηκε μουγκρητό "μμμμμμμμμμμμμ" , είπε "γειά στα χέρια σου" και, στο τέλος, "πιο νόστιμοι απ'τους δικούς μου".
Εναλλακτικά, επίσης για δοκιμή, έβαλα και τέσσερις, στο μικρό ριγέ τηγανάκι (γκριλλιέρα)

Σε μερικά λεπτά τους γύρισα

Ο φυσιολογικός τρόπος είναι τηγάνισμα σε μπόλικο λάδι και μετά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα περιττά λάδια.
Αυτό που μένει μετά, είναι να φαγωθούν ζεστοί ή κρύοι, συνοδεία βραστής ή ωμής σαλάτας ή να συνοδεύσουν ψητά, ή να προηγηθούν του φαγητού, μαζί με ουζομεζέδες.
Η τελευταία φωτό είναι το ίδιο πιάτο της πρώτης, αλλά με διαφορετικό φωτισμό.

Πρέπει να πω ότι, εκτός από νόστιμοι, είχαν και αρκετή φωτογένεια.....