Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ..



Υ Λ Ι Κ Α
300 γραμ. Μανιτάρια Πλευρώτους
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα στο 1 εκατοστό
1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο
1/2 ματσάκι Μαϊντανό χοντροκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
2 χοντρά Καρότα σε μισές ροδέλλες
3 Πιπεριές κέρατο κομμένες στα 6
1 φλ.τσ. Κρασί λευκό ξηρό
400 γραμ. Κριθαράκι χοντρό
6 φλ.τσ. Νερό ζεστό
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Χρησιμοποιώ τηγάνι βαθύ, κατσαρόλα και γάστρα πυρέξ (ή γάστρα πήλινη). Αν δεν έχω γάστρα φροντίζω η κατσαρόλα να μπορεί να μπει στο φούρνο (χωρίς πλαστικά μέρη).
Ζεσταίνω στο τηγάνι 3-4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σωτάρω τα μανιτάρια, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Ρίχνω τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατοπιπερώνω και σωτάρω 5 λεπτά ακόμη.
Σβήνω με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ σε μερικά λεπτά ρίχνω τα τρία φλυτζάνια νερό.
Σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα και βράζω για 15 λεπτά, βλέποντας να μη πήξει πολύ.
Παράλληλα ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρω το κριθαράκι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Σβήνω με το υπόλοιπο ζεστό νερό και αφήνω να βράσει για 3 λεπτά.
Μεταφέρω το κριθαράκι στη γάστρα και ρίχνω και το περιεχόμενο του τηγανιού. Βάζω τη γάστρα σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Εναλλακτικά, αν δεν έχω γάστρα, ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με το κριθαράκι, σκεπάζω και βάζω την κατσαρόλα στον φούρνο.
Ψήνω μέχρι που η στάθμη του υγρού να κατέβει 2 εκατοστά, περίπου 30-40 λεπτά. Αν η στάθμη κατέβει πιο γρήγορα, συμπληρώνω με λίγο νερό βραστό.
Αυτή τη φορά έκανα "οικονομία" στους χρόνους και τα υγρά και δεν άφησα λασπώσει το κριθαράκι (φαίνεται και στη φωτό).

3 σχόλια:

Frezia είπε...

Οτι πρέπει για αλλαγή είναι και οικονομικό!
Καλό Σαββατοκύριακο Σταύρο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia : Για την αλλαγή συμφωνώ, για το οικονομικό όχι... Αν υπολογίσω ότι αυτή η ποσότητα κριθαράκι φθάνει για 4 μερίδες, το μοσχαρίσιο κρέας που χρειάζεται είναι από 500 - 700 γραμμάρια, δηλαδή αξία 6 - 8 ευρώ. Τόσο περίπου κοστίζουν τα πλευρώτους Κολινδρού και τα υπόλοιπα λαχανικά.. Άρα ίσα βάρκα ίσα νερά...
Καλό ΣαββατοΚύριακο..

Frezia είπε...

Στη συνταγή δεν βλέπω κρέας γιαυτό λέω ότι είναι οικονομικό!