Το "Ταπεινό Πρασσόρυζο" το βρίσκεις ΕΔΩ (κλικ).
Σήμερα στο πρόγραμμα είχα ένα ταπεινό Πρασσόρυζο, μιας και εδώ και δύο μέρες, είχα προμηθευτεί τα σχετικά πράσσα.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό......
Υ Λ Ι Κ Α
1 1/2 κιλα Πράσσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα (Γλασέ)
2-2,5 φλ.τσαγ. Νερό (1 φλ.τσ. Κρασί λευκό + 1,5 νερό)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι και Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσσα
Τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι (τα χοντρά σε μικρότερα).
Ζυγίζουμε το καθαρό προϊόν, που πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό (μισό κιλό φύρα, άρα η τιμή που τα πήραμε αυξάνει κατά 30%)
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα ταχύτητος και σωτάρουμε τα πράσσα (και το κρεμμύδι) για λίγα λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και τα γυρίζουμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το νερό (και το κρασί) και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα.
Σιγοβράζουμε για 6', αποσύρουμε τη χύτρα από το μάτι και την ανοίγουμε σε 10'.
Έτοιμο!!!
Και τώρα η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών
125 γραμ. Κουβερτούρα
85 γραμ. Βούτυρο Αγελάδος
25 γραμ. Μαργαρίνη soft
3 Αυγά
150 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Φαρίνα (αλεύρι αυτοφούσκωτο)
18 γραμ. Κακάο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο!
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα
Καρύδια
1 Βανίλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τρίβω τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο multi.
Ανακατεύω το αλεύρι, την βανίλια και το κακάο και τα κοσκινίζω.
Ρίχνω σε μπωλ την ζάχαρη και τα αυγά και δουλεύω με το μιξεράκι χειρός αρκετά, μέχρι να γίνουν παχύρευστος χυλός.
Λυώνω τα βούτυρα με την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων και τα ομογενοποιώ.
Ρίχνω το μείγμα στο μπωλ και ανακατεύω πολύ καλά.
Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνω και τα ξηροκάρπια με το ξύσμα, ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι μιας χρήσεως, καλυμμένο με υγραμένη λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά, το πολύ.
Πρέπει να παραμείνει υγρό στο κέντρο.
Αφήνω σε σχάρα να κρυώσει και το τουμπάρω σε πιάτο.
Αν μείνει υγρή σοκολάτα στο κέντρο, την αφαιρώ με μαχαίρι και την προσθέτω στο κέντρο της πίτας.
Περιμένω να κρυώσει καλά (λέμε τώρα) και κόβω κομμάτι με βρεγμένο μαχαίρι. Το βγάζω με βρεγμένη τρίγωνη σπάτουλα, φωτογραφίζω
2-2,5 φλ.τσαγ. Νερό (1 φλ.τσ. Κρασί λευκό + 1,5 νερό)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι και Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσσα
Τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι (τα χοντρά σε μικρότερα).
Ζυγίζουμε το καθαρό προϊόν, που πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό (μισό κιλό φύρα, άρα η τιμή που τα πήραμε αυξάνει κατά 30%)
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα ταχύτητος και σωτάρουμε τα πράσσα (και το κρεμμύδι) για λίγα λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και τα γυρίζουμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το νερό (και το κρασί) και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα.
Έτοιμο!!!
Σερβίρουμε και, για όποιον θέλει, συνοδεύουμε με λεμόνι (μπόλικο για μένα), φέτα (μπόλικη για μένα), φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί.
125 γραμ. Κουβερτούρα
85 γραμ. Βούτυρο Αγελάδος
25 γραμ. Μαργαρίνη soft
3 Αυγά
150 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Φαρίνα (αλεύρι αυτοφούσκωτο)
18 γραμ. Κακάο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο!
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα
Καρύδια
1 Βανίλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τρίβω τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο multi.
Ανακατεύω το αλεύρι, την βανίλια και το κακάο και τα κοσκινίζω.
Ρίχνω σε μπωλ την ζάχαρη και τα αυγά και δουλεύω με το μιξεράκι χειρός αρκετά, μέχρι να γίνουν παχύρευστος χυλός.
Λυώνω τα βούτυρα με την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων και τα ομογενοποιώ.
Ρίχνω το μείγμα στο μπωλ και ανακατεύω πολύ καλά.
Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνω και τα ξηροκάρπια με το ξύσμα, ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι μιας χρήσεως, καλυμμένο με υγραμένη λαδόκολλα.
Αφήνω σε σχάρα να κρυώσει και το τουμπάρω σε πιάτο.
Αν μείνει υγρή σοκολάτα στο κέντρο, την αφαιρώ με μαχαίρι και την προσθέτω στο κέντρο της πίτας.
Περιμένω να κρυώσει καλά (λέμε τώρα) και κόβω κομμάτι με βρεγμένο μαχαίρι. Το βγάζω με βρεγμένη τρίγωνη σπάτουλα, φωτογραφίζω
και απαλλοτριώνω πάραυτα......
8 σχόλια:
Τα θέλω και τα δυο..............στο κούριερ γρήγορα!!!!!!!
Φετούλα????
Πρασόρυζο χωρίς...Φετούλα δεν λέει!!!
@ Lila Xagorari :
Πιο γρήγορα από κούριερ θα έρθουν αρμενίζοντας με τον Βαρδάρη, που άρχισε πριν λίγο...
Ταπεράκια με πανιά κέβλαρ... Αχτύπητα και ακαταμέτρητα!!
Καλό Σ/Κ!!
@ loulou :
Μα τι λες Λουλούκα μου!!!
Φυσικά δεν γίνεται λαδερό χωρίς τόνους Γιδοτύρι (η φέτα έχει περισσότερα λιπαρά!!).
Άλλωστε το γράφω στην ανάρτηση και με λευκό κρασάκι παγωμένο.
Καλό Σ/Κ !!
Καλό και υγιεινό το πρασόρυζο (το προτιμώ με δικό μου κονκασέ) αλλά σου το χαρίζω και κρατώ την σοκολατόπιτα!!!
Έχουμε αδυναμίες βλέπεις :)
@ Thalassenia :
Δεν βάζω ντομάτα σε τέτοια λαδερά.
Σήμερα όμως το υπόλοιπο θα εμπλουτιστεί με λουκάνικα Τζουμαγιάς!!
Μήπως άλλαξες γνώμη;;;;
°º♫♬° ·.
Receitas deliciosas, como sempre!
░B░O░M░ ░F░I░M░ ░D░E░
░S░E░M░A░N░A░!!!
°º♫♬° ·.
Beijinhos do Brasil
°º♫♬° ·.
Αφίνω το πρασόριζο παίρνω
το λουκάνικο,και φυσικά τη σοκολατόπιτα.
Καλό απόγευμα Σταύρε.
Δημοσίευση σχολίου