Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΙΦΑΔΟ & Ο ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ


Η εκκαθάριση του ψυγείου συνεχίζεται.  Σειρά σήμερα έχει η κατάψυξη.  Συκώτι μοσχαρίσιο, κρεμμυδάκια στιφάδου.  Να η ιδέα, όπως την έκανε η μητέρα μου, με δικά μου μυρωδικά και να το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α
250 γραμ. Συκώτι μοσχαρίσιο σε 4 κομμάτια
1/2 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300 γραμ. Κρεμμυδάκια στιφάδου
1 σκελίδα Σκόρδο σπασμένη
20 κόκκους Πιπέρι 5 χρωμάτων ή μαύρο
2 φύλλα Δάφνη
2 κουτ.σουπ. Ξύδι Balsamico
2 κουτ.σουπ. Ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ.σουπ. Πάπρικα γλυκειά
1 κουτ.σουπ. Μείγμα 5 μπαχαρικών (ίσες ποσότητες από: Μπαχάρι, Κανέλλα, Γαρύφαλλο, Κίμινο, Μοσχοκάρυδο, όλα σε σκόνη)
1/2 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό (ή κόκκινο)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Νερό ζεστό όσο χρειαστεί (περίπου 1 φλυτζάνι)
Αλεύρι για αλεύρωμα του συκωτιού
Αλάτι
Γάλα όσο χρειαστεί
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω καλά το συκώτι και το μαρινάρω στο γάλα για μισή ώρα, τουλάχιστον.
Ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω για 3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σωτάρισμα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το κονκασέ και το ξύδι, ανακατεύω και πασπαλίζω με τα μπαχαρικά και την πάπρικα.
Ανακατεύω απαλά, συμπληρώνω με νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
Παίρνω το συκώτι από την μαρινάδα, το στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί και το αλευρώνω (αυτό το αλεύρι που θα κολλήσει θα βοηθήσει την σάλτσα να χυλώσει).
Ακουμπώ το συκώτι επάνω στα κρεμμύδια, κουνάω κυκλικά την κατσαρόλα, σκεπάζω και συνεχίζω το βράσιμο για 10 λεπτά άκόμα. Βγάζω την κατσαρόλα από την φωτιά, γυρίζω το συκώτι, σκεπάζω και την αφήνω για 10 λεπτά ακόμα.

Το συκώτι είναι μαλακό σαν βαμβάκι, τα κρεμμυδάκι διατηρούν το σχήμα τους και η νοστιμιά ..... ανυπέρβλητη!!
Εγώ, όπως και στο πατρικό, έκανα το φαγητό σαν κυρίως πιάτο, αλλά, τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσε να σταθεί και σαν μεζές στον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, με το συκώτι κομμένο σε λουρίδες ή κομματάκια. Και έτσι θα γίνει!!
________________________________________

Μετά από αυτά, έχοντας και την έλλειψη από τα γενέθλια μου, στις 20, έκανα και τον κλασικό Πολίτικο Χαλβά, καθυστερημένο μερικές μέρες.
Την ημέρα των γενεθλίων μου βρισκόμουν στα Friday's της Κηφησιάς, για τον τελικό των Greek Food Bloggers, σαν finalist!
Την κατασκευή δεν την περιγράφω ξανά. Είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, μόνο που οι ποσότητες καθορίστηκαν από την ζάχαρη που είχα διαθέσιμη, αλλά μου ξέφυγε λίγο το ελαιόλαδο και δεν μπόρεσε να κρατήσει το σχήμα του στο ξεφορμάρισμα.
Επίσης δεν είχα κουκουνάρι και έβαλα χοντροκομμένα καρυδια, σταφίδα ξανθή και αποξηραμένα κράμπερις (ότι βρήκα στο ντουλάπι, δηλαδή).
Το γλάσσο, επίτηδες παχύ, φταγμένο με κουβερτούρα ΙΟΝ 54%, 3 κουταλιές γάλα εβαπορέ light και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύμματα και καλό ανακάτεμα..  Μαλακό ακόμη και στο ψυγείο και βελούδινο!!

14 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ο χαλβάς των γενεθλίων είναι υπέροχος! Την βασική συνταγή που έχω δοκιμάσει είναι περίφημη!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!

Thalassenia είπε...

Πλούσια ανάρτηση και απαιτεί πλούσιο σχολιασμό.
Η συνταγή σου εξαιρετική όπως πάντα, ειδικά με τόσα μυρωδικά!
Γιατί μαρινάρεις το συκώτι;

Ο χαλβάς με το γλάσο λιμπιστικός, μου αρέσει η φαντασία σου και ό,τι έχει μέσα το ντουλάπι :)

Συγχαρητήρια για την επιτυχία και την διάκριση!
Χρόνια Πολλά και πάλι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Ντάλα καλοκαίρι και με εκείνες τις συνθήκες μεταφοράς, πάλι καλά που έφτασε στα χέρια σου!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Το γάλα κάνει το συκώτι να παραμείνει μαλακό (η καζεΐνη διαλύει τις ίνες).
Το ντουλάπι είναι μια ντουλάπα στο πίσω μπαλκόνι, ο μπακάλης μου, όπως λέω. Και αυτή τη φορά είχε και κράνμπερις. Φαίνονται άλλωστε!

Ευχαριστώ!

marimar είπε...

Πολύ ωραίος μεζές το συκώτι στιφάδο!!!!! Και για κύριο μαζί με τηγανητές πατατούλες και το ρύζι μου αρέσει. Δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ έτσι. Θα δοκιμαστεί.
Ο χαλβάς υπερπαραγωγή με το γλάσο σοκολάτας!!!!!!
Συγχαρητήρια και πάλι για την συμμετοχή σου στον τελικό των Fridays!!!!

Lila Xagorari είπε...

Συνταγούλα σούπερ.....δύσπιστη με υπογραφή!!!!!!!!!!!

Αστοριανή είπε...

Ακόμη μια φορά ΕΥΧΕΣ!

...τόσο γλυκές

και νόστιμες...

ντυμένες με αγάπη.
Χαιρετισμούς,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

mari beika είπε...

Σταύρο χρόνια σου πολλά και πάλι!!
Χαλβά σπανίως φτιάχνω, αλλά ο δικός σου φαίνεται υπέροχος!!
Επίσης αυτό το στιφάδο με το συκώτι σκέφτομαι πολύ καιρό να το φτιάξω και δεν το έχω καταφέρει ακόμη.
Ελπίζω να το κάνω σύντομα γιατί μου τρέχουν τα σάλια!!
Φιλιά πολλά.

Frezia είπε...

Ο χαλβάς που σου έστειλα για τα
γενέθλια σου,είναι από δική σου συνταγή, καλημένος με σοκολάτα, και διακοσμημένος με ρόδι.
Καλό βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ marimar :
Ο χαλβάς είναι ο κλασικός "Πολίτικος", με την διαφορά ότι αντί για βούτυρο βάζω λάδι. Με τις σταθερές αναλογίες
1 μεζούρα λάδι
2 μεζούρες σιμιγδάλι χοντρό
3 μεζούρες ζάχαρη άσπρη
4 μεζούρες νερό
και όποιους ξηρούς καρπούς κάνεις κέφι....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Κάτι τέτοιες κατασκευές οι μεγάλοι σεφ τις ονοματίζουν αλλιώς. Φαίνεται ότι έχουν κάποιο κόμπλεξ με την λέξη "στιφάδο".
Εμείς στο σπίτι μας έτσι το λέγαμε και συνεχίζω..
Να 'σαι πάντα καλά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Ευχαριστώ Γιώτα μου
Φιλιά σε όλους σας!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Mari Beika :
Στο στιφάδο θέλω πάντα τα μικρά στρόγγυλα κρεμμυδάκια και παίρνω κατεψυγμένα Μπαρμπα-Στάθη, γιατί το κοκκάρι ή τα λίγο μεγαλύτερα έχουν πολύ κόπο στο καθάρισμα.
Μπορείς να το κάνεις και με κρεμμύδια σε ροδέλλες, που αν τα καραμελλώσεις πριν, οι άντρες σους θα γλύφουν τα δάκτυλα τους!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Τον είδα και σε ευχαριστώ.
Το ρόδι δίνει μια άλλη αίσθηση, αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποίησα.
Έχουμε καιρό!!