Στην περιοχή των Πρεσπών, στο Νομό Φλώρινας, σαν "Ελέφαντες" λένε τα φασόλια "Γίγαντες", όπως τα ξέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ότι όνομα όμως και να τους δώσουν, ένα είναι το χαρακτηριστικό τους, δεν θέλουν μούσκεμα ώρες πριν το μαγείρεμα.
Σήμερα, μετά από περιπέτειες με την συντήρηση του ψυγείου μας, θέλησα να κάνω μια φασολάδα, μιας και ο καιρός ψύχρανε.
Αποθέματα δεν είχα και πήγα στο κοντινό Σ/Μ, όπου ήξερα ότι θα βρω. Δεν είχαν όμως μέτρια και πήρα "Ελέφαντες-Γίγαντες", για να τα κάνω στην γάστρα. Οι διαθέσιμες ώρες όμως ήταν λίγες και κατέληξα στην χύτρα ταχύτητας και με την συνταγή που έχει στο βιβλιαράκι (SEB 1975!), με μια παράλειψη και μια προσθήκη.
Το αποτέλεσμα; "Μμμμμμμ! Νόστιμα! Γεια στα χέρια σου"
Υ Λ Ι Κ Α για τρεις μερίδες
250 γραμ. Φασόλια
1 Κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο μέτρια
3 σκελίδες Σκόρδο, κομμένες μέτρια
1 φλ.τσαγ. Κρασί άσπρο ξερό
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτί (400 γραμ.) Ντομάτα κονκασέ
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό (φύλλα ολόκληρα)
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεπλένω τα φασόλια σε τρεχούμενο νερό και τα βράζω στη χύτρα, με 1 λίτρο νερό, για 20' από το σφύριγμα της βαλβίδας. Στραγγίζω και τα επιστρέφω στη χύτρα, με λίγο από το λάδι.
Παράλληλα, ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο, για λίγα λεπτά. Σβήνω με το κρασί και σε 2-3 λεπτά ρίχνω την ντομάτα και αλατοπιπερώνω.
Σκεπάζω και σιγοβράζω για 15'. Ανοίγω, ρίχνω την ρίγανη και τον μαϊντανό και αυτό το μίγμα το μεταφέρω στην χύτρα, όπου είναι τα στραγγισμένα φασόλια.
Κλείνω και σιγοβράζω για ακόμη 5' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Στο βιβλιαράκι η συνταγή τελειώνει εδώ.
Εγώ έριξα το φαγητό σε πυρέξ και το έβαλα στο φούρνο, για να σωθούν τα περιττά υγρά και να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Η παράλειψη ήταν ότι δεν τα μούσκεψα από βραδύς και οι προσθήκες ήταν, το κρασί, η ρίγανη και, κυρίως, ο φούρνος.
Σαν γαρνιτούρα, στο δικό μου πιάτο, έβαλα μια κουταλιά κάπαρη και 2 αγγουράκια τουρσί, έτσι, για έξτρα νοστιμιά
22 σχόλια:
Δηλαδή τους βάζουμε στη χύτρα και ξεμπερδεύουμε! Ούτε μούλιασμα, ούτε τίποτα.
Κι εγώ θα τους έψηνα για λίγο μετά... Μου αρέσουν και στο φούρνο. Νόστιμοι φαίνονται Δύσπιστε!
Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα.
ΥΓ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ελπίζω κι εύχομαι να πάνε όλα καλά.
@ Selcouth :
Σε μια ώρα καθαρίζεις, συν τον φούρνο, προαιρετικά.
Έχοντας όμως στο σχέδιο να τα βάλω και στον φούρνο, άφησα τα υγρά του κονκασέ και το κρασί επί πλέον της συνταγής και σώθηκαν στον φούρνο.
ΥΓ: Δυστυχώς η "μάχη" φαίνεται χαμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πολεμώ ως το τέλος...
__________________
μμμμμ!!!! υπεροχα φαινονται! γεια στ χερια σου!
Καλημέρα...βλέποντας μόνο το τίτλο κατάλαβα ότι ελέφαντες θα είναι οι γίγαντες :) δεν ήξερα ότι τους λένε και ελέφαντες..Εγώ και τα όσπρια δεν έχουμε καλές σχέσεις, μόνο με μπιζέλι,ρεβύθια και γίγαντες!! Μου αρέσουν πολύ οι γίγαντες :)
@ grEAT :
Είχα πολύ καιρό να τα κάνω έτσι και ήταν σαν πρώτη φορά.
Ευχαριστώ!
________________
@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
Από τα όσπρια δεν αφήνεις και πολλά έξω!!
Οι γίγαντες, βασικά, είναι μεζές για ούζο/τσίπουρο, αλλά εμείς το κάναμε κυρίως γεύμα και χωρίς κάτι το αλμυρό, για συνοδεία..
Για το τσιποτράκι πρέπει να έχεις και την ανάλογη διάθεση και εδώ μας λείπει τελευταία αυτό το συναίσθημα!!
_________________
Εγώ όσπρια και θαλασσινά μπορώ να τρώω κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, όσο για την συνταγή σου, όπως πάντα υπέροχη!!!!!!
Πραγματικά οι γίγαντες της περιοχής είναι υπέροχοι! Και ο τρόπος που προτείνεις δίνει αξεπέραστο πιάτο!
Λατρεύω γίγαντες!!!!!!!
Λατρεύω κάπαρη και αγγουράκια τουρσί!!!!
Γλύκας ο Ερικ!
κι οι γίγαντες, η αγάπη μου!
Φιλάκια στην Ράνια μας,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
Αγαπημένο φαγητό!
Ο Ερικ είναι ο γεράκος σας που λέγαμε; Έφυγε;;;
Χάθηκες! Όλα καλά;
Καλή Ανάσταση!
Σταύρο μας,
είστε καλά!
Είθε να ταξιδεύετε
και να έχετε υπέροχη Ανάσταση
Πάντα με την αγάπη μου, Φιλιά
στην Ράνια μας,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
... τί γίνεσαι, μάλλον τί γίνεστε
Φίλοι μου;;;!!!
Με λίγο αστείο να σας ...πειράξω:
...μήπως οι...Ελέφαντες
σας πήγαν βαριά!!!
Κάπου θα σας ...βρούμε!
Φιλάκια,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
Passei para uma visitinha.
Esse cão do cabeçalho do seu blog, é muito charmoso!!!
Suas receitas são sempre surpreendentes.
Aguardo sua visitinha também... quando tiver um tempinho.
¸╭•⊰✿¸.
Bom domingo!
Feliz Dia das Mães!
Beijinhos.♡ღ
•*✿⊱╮ღ
Κάπως καθυστερημένα ήρθα να πω τα Χρόνια Πολλά για υγεία και δύναμη στο σπιτικό σου!
Κούκλος ο Ερικ!
Ελπίζω να'σαι καλά και να λείπεις μόνο για καλύτερα πράγματα!
Φιλιά νησιώτικα!
Suas receitas são preciosas.
Divinas só de ver... e imagina os sabores desses ingredientes combinados.
¸.•°✿✿⊱彡
Boa semana!
¸.•°✿✿⊱彡Beijinhos¸╭⊰✿¸.
...επιμένοντας η σκέψη μου για σας,αναρωτιέμαι...
Μας λείπετε.
Καλό Μήνα,
με υγεία.
Πάντα με την αγάπημου,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
Έχεις πολύ καιρό να βάλεις ανάρτηση και μας έλειψαν οι νοστιμιές σου αλλά και οι γραφές σου!!!!
Μας άφησες τους γίγαντες και εσύ -εύχομαι να- τριγυρνάς σε όμορφες θάλασσες:)
Ο Έρικ....?
.•°♡♡♫° ·.
Boa quinta-feira, com tudo de bom!
Beijinhos.
Brasil.•°
°。✿✿
Δημοσίευση σχολίου