Το "ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ" θα το θυμάστε!! Αν....δεν, τότε κλικ ΕΔΩ
Σήμερα έκανα το ΤΡΙΤΟ ψωμί, με μερικές αλλαγές και το αποτέλεσμα όπως ακριβώς το ήθελα
Έστρωσα με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο της γάστρας και λίγο στα πλάγια, για να μη θέλει πλύσιμο μετά.Χρησιμοποίησα σκέτο κίτρινο αλεύρι "ζυμωτό"
και έγινε όπως ακριβώς το φημισμένο καρβέλι της Σαμοθράκης!!
και το κάτω μέρος, όπως πρέπει...........
Φυσικά κάποιος θα απορεί γιατί γράφω για το τρίτο ψωμί και το δεύτερο το τρώει το μαύρο σκοτάδι.
Να λοιπόν η εξήγηση.
Για να ικανοποιήσω την απαίτηση της συμβίας, έκανα το δεύτερο αναμειγνύοντας αλεύρι άσπρο με ολικής. Έβαλα λίγο περισσότερο νερό για να γίνει πιο αφράτο. Και έγινε, αλλά άπλωσε στη γάστρα και όταν ψήθηκε, δεν χωρούσε να βγεί από το χείλος της γάστρας και αναγκάστηκα να το κόψω μέσα.
Για να μη το καταστρέψω θυμήθηκα πως βάζουν τα τελευταία "τούβλα" της φέτας στα δοχεία, που ο λαιμός τους είναι στενός και αντέστρεψα την δουλειά. Δηλαδή έκοψα το ψωμί στη μέση, στη διάμετρο και μετά το ένα ημιμόριο στα τρία, κάθετα προς το αρχικό κόψιμο. Με αυτό τον τρόπο βγήκε πρώτα το μεσαίο κομμάτι και μετά τα υπόλοιπα.....αλλά το θεωρώ αποτυχία!!!
Όχι ότι δεν φαγώθηκε, αλλά δεν ήταν όπως πρέπει.
10 σχόλια:
Με ξετρελαίνει η εικόνα ενός φρέσκου ψωμιού..το βλέπω και θέλω να τσιμπήσω μια γωνία!
@ αχτίδα :
Τέτοιες μειωμένες αντιστάσεις έχω από μικρός.
Πάντα τσιμπούσα τις γωνίες στη διαδρομή φούρνος-σπίτι...
Καλό Βράδυ καλή μου Αχτίδα!!
______________________
Προτιμώ το απο κάτω μέρος, πιο ξεροψημένο βλέπεις!!
Να τέτοια κάνεις και νοιώθω άχρηστη.
Καλό βράδυ, καλοφάγωτο:)
@ Thalassenia :
Το επόμενο θα ξεροψηθεί και επάνω...
Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη, που την ξέχασες!!!
_________________
Μ' αρέσει να φτιάχνω ψωμί. Τελευταία το είχα σταματήσει για να μην πάρω άλλα κιλά! Αυτές οι φωτογραφίες όμως είναι πολύ δελεαστικές! Την επόμενη φορά που θα ζυμώσω, θα το φτιάξω κι εγώ στη γάστρα. Μου αρέσει το αποτέλεσμα που βλέπω.
Πολλές καλημέρες Δύσπιστε!
@ Selcouth :
Συνήθως φτιάχνω στον αρτοπαρασκευαστή, εκτός από ειδικά ψωμιά που ξεσηκώνω από το βιβλίο της Κικής "Ψωμιά & ζύμες".
Η γάστρα είναι αυτό που με έσπρωξε και από το δεύτερο άρχισα τα πειράματα.
Στο επόμενο θα βάλω 20 βαθμούς μείον και στη μια ώρα θα βγάλω το καπάκι της γάστρας, μέχρι να ξανθήνει καλά η επιφάνεια.
Καλή σου Μέρα!!!!
_____________________
Πρέπει να γνωρίζω μαθηματικά για να κόψω ένα τεταρτημόριο;
Καλά η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού είναι τέλεια..καθώς και οι γωνίες!
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Όχι μόνο μαθηματικά, αλλά και τριγωνομετρία και διανυσματικό λογισμό και άλγεβρα!!!!!
Αν κάνω μια σύντομη περιγραφή του 18κιλου τενεκέ της φέτας, θα καταλάβεις.
Οτενεκές έχει τρεις στρώσεις κομματιών των 2 κιλών. 2 2κιλα κομμάτια σε κάθε στρώση, χωρισμένα με χαρτί. Η τοποθέτηση των δυο κατώτερων, δεν έχει πρόβλημα. Στην επάνω όμως, από το στρόγγυλο καπάκι του τετράγωνου δοχείου, χωράει μόνο το ένα κομμάτι και ο τυροκόμος το σπρώχνει στην πλευρά. Το τελευταίο κομμάτι το κόβει στα τρία, γεμίζει πρώτα τις γωνίες και μετά βάζει το μεσαίο.
Εγώ έκανα το αντίστροφο, καθότι ανάποδος και το πέτυχα, χωρίς να το κατστρέψω.
Ουφ!!! Τέρμα τα μαθηματικά.
Να είσαι πάντα καλά, που είχα και την ευκαιρία να ακούσω και την φωνούλα σου, προχθές.
Μη βλέπεις που δεν "μίλησα", εκεί ήμουν από νωρίς!!!!!!!!!!
__________________
Πάντα θαυμάζα (και συνεχίζω να θαυμάζω) τους ανθρώπους που φτιάχνουν δικό τους ψωμί. Βρίσκω "μαγική" όλη τη διαδικασία!
Το ψωμάκι σου φαίνεται πολύ λαχταριστό και σίγουρα η μυρωδιά του τη στιγμή που βγήκε από το φούρνο θα ήταν όνειρο...
@ sundayspoon :
Καλώς ήρθες στην παρέα!
Αυτή η μυρωδιά του ψωμιού όταν ψήνεται είναι ανυπέρβλητη και μοσχβολάει όλο το σπίτι. Αλλά και το από πάνω διαμέρισμα, όπως μου λένε.
Καλό Απόγευμα!!
_______________________
Δημοσίευση σχολίου