Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ , ΤΟ ΠΡΩΙ , ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ......ΣΥΝΕΧΕΙΑ Β'

..........Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α Β'........

..........με τις δροσοσταλίδες να αιρωρούνται........

..........και ο ποδηλατόδρομος, με........

..........ένα ποδηλάτη, κοντά στον.........

.......Λευκό Πύργο και πάλι...........αλλά........

..........Το Φιόρο του Λεβάντε.........καλά κρατεί.....και.......

..............Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι.......

ΣΗΜΕΡΑ , ΤΟ ΠΡΩΙ , ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ......

-Να γυρίσουμε γρήγορα, για να προλάβω την ομίχλη, είπα....
Και πήρα την μηχανή, γιατί φωτογραφίες σαν κι αυτές δεν είχα.

Και στην πρώτη εμφανίζεται "Το πλοίο στην ομίχλη".........

........ένας περιπατητής.........

.........ο Ναύαρχος Βότσης, αγέρωχος, παρά το θολό τοπίο..........

.........και το έμβλημα της Πολης κι αυτό σε θολό τοπίο......με τον ήλιο πίσω του.....

...........και από άλλη γωνία......

..........και......

Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι..........

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ...

Σήμερα, όπως το υποσχέθηκα, έφτιαξα Αγκινάρες αλα Πολίτα και , όπως πάντα, ξεκινώ
αδοπάνα (ανάποδα, που κάνεις ότι δεν το κατάλαβες).......
......από το αποτέλεσμα


Πήρα αγκινάρες κατεψυγμένες, εκείνου του αγροτοβιομήχανου με το ψάθινο καπέλο, που έγινε 40 χρονών και ο ιδρυτής του, ο Καπταν-Γιάννης, ποιος ξέρει πόσα;
Και για την επέτειο, το σακκουλάκι είχε 50% περισσότερο υλικό, δηλ. 10 τεμάχια.
Ρύθμισα ανάλογα και τα υλικά της συνταγής , που ήταν για 15 κομμάτια.
Έτσι απέφυγα το καθάρισμα της φρέσκιας ( γάντια, μαχαιράκι, κουταλάκι, κόψιμο σκληρών φύλλων, που δεν είναι φύλλα, αλλά σέπαλα, καθάρισμα/ξύσιμο των εσωτερικών τριχών με το κουταλάκι ή το ειδικό κουταλοειδές εργαλείο, που έχω ένα κληρονομιά).Όπως επίσης λεμονόνερο με λίγο αλεύρι, για την εμβάπτιση των καθαρισμενων, γιατί μέχρι να καθαρίσεις την τελευταία, η πρώτη θα έχει γίνει κατάμαυρη (από το κακό της).

Και λέμε....

Υ Λ Ι Κ Α
10 Αγκινάρες καθαρισμένες
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθος ψιλοκομμένος
2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 Καροτα σε ροδέλλες
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Χυμό από 4 Λεμόνια (δύο έγραφε αλλά μας αρέσει ξυνούτσικο)
4 Πατάτες μέτριες κομμένες σε χοντρούς κύβους( 6-8 κύβοι ανά πατάτα)
Αλάτι και πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Χρησιμοποίησα την χύτρα ταχύτητος, λόγω πίεσης χρόνου και...
.... Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι για μερικά λεπτά.
Ρίχνω τα καρότα, τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με την μία κουταλιά αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστούν για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε και τις αγκινάρες και τις γυρίζουμε "μπρούμυτα", δηλ. με το κοτσανάκι προς τα επάνω.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν οι αγκινάρες και τον χυμό των δύο λεμονιών και.....

.........κλείνουμε την χύτρα.
Όταν αρχίσει ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Αν χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, ΑΛΛΑ σκεπάζουμε τις αγκινάρες με στρογγυλή λαδόκολλα, για να μη μαυρίσουν βράζοντας.

Αποσύρουμε την χύτρα η την κατσαρόλα από το μάτι, ανοίγουμε και περιχύνουμε το φαγητό, με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιών, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει καλά το υπόλοιπο αλεύρι.
Εννοείται ότι από την κατσαρόλα βγάζουμε την λαδόκολλα.

Κάνουμε κυκλικό ανακάτωμα (όχι με κουτάλα), να πάει το μείγμα παντού και αφήνουμε στο ζεστό μάτι να πάρει μια ελαφρά βράση. Αυτό είναι το σημείο που θελει προσοχή, για να μην κολλήσει κάτω στον πάτο.

Σερβίρονται ζεστές ή κρύες και.............
.........Καλή μας όρεξη.

Posted by Picasa