Σε μια ταβέρνα, κοντά στο φρούριο, βλέπω σε πίνακα έξω, με κιμωλία γραμμένο "Κρεμμύδια γεμιστά".
Εννοείται ότι μπήκα και δοκίμασα. Ήταν και βράδυ!
Νόστιμο κατασκεύασμα και ρώτησα για το περιεχόμενο τον μάγειρα.
Κύριο συστατικό τυρί φρέσκο "Νιβατό Ελασσόνας", με χαμηλά λιπαρά 3%.
Αυτό το τυρί είναι σαν το "Ανεβατό" Γρεβενών (και επαρχίας Βοΐου Κοζάνης) και επειδή αυτό είναι Π.Ο.Π., στην Ελασσόνα αλλάζουν λίγο το όνομα.
Στη Θεσσαλονίκη τέτοιο έχει μόνο ένα τυρομάγαζο στην Ερμού, που έχει σαν σλόγκαν "Ο καθένας στη δουλειά του και ο Βλάχος στα τυριά του".
Που να τρέχεις βραδυάτικα στην Ερμού....
Και έγινε επιδρομή στο κοντινό Σ/Μ, για κρεμμύδια και φρέσκο τυρί.
Τα κρεμμύδια ήταν μικρά και τυρί πήρα Cottage cheese, με 4% λιπαρά.
Και ιδού το αποτέλεσμα....
.....και έγινε όπως περιγράφω παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α
8 Κρεμμύδια μεγάλα (έβαλα 10 μικρά)
2 Καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
200 γραμ. περίπου Φρέσκο τυρί "Νιβατό"(έβαλα 225 γρ.Cottage)
2 κουτ.σουπ. Φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ.σουπ. Κεφαλοτύρι τριμμένο (έβαλα ξηρή Μυζήθρα)
1/2 κουτ.γλυκού Κύμινο
1 Αυγό
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω τα άκρα των κρεμμυδιών και ξεφλουδίζω 1-2 στρώματα φλούδας.
Βράζω αλατισμένο νερό και τα ζεματάω για 5'.
Μόλις κρυώσουν λίγο (να πιάνονται) σκάβω το εσωτερικό τους με ένα μαχαιράκι ή κουταλάκι.
Το υλικό που βγάζω, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα βάζω σε μπώλ και τα ανακατεύω καλά.
Υ Λ Ι Κ Α
8 Κρεμμύδια μεγάλα (έβαλα 10 μικρά)
2 Καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
200 γραμ. περίπου Φρέσκο τυρί "Νιβατό"(έβαλα 225 γρ.Cottage)
2 κουτ.σουπ. Φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ.σουπ. Κεφαλοτύρι τριμμένο (έβαλα ξηρή Μυζήθρα)
1/2 κουτ.γλυκού Κύμινο
1 Αυγό
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω τα άκρα των κρεμμυδιών και ξεφλουδίζω 1-2 στρώματα φλούδας.
Βράζω αλατισμένο νερό και τα ζεματάω για 5'.
Μόλις κρυώσουν λίγο (να πιάνονται) σκάβω το εσωτερικό τους με ένα μαχαιράκι ή κουταλάκι.
Το υλικό που βγάζω, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα βάζω σε μπώλ και τα ανακατεύω καλά.
Με το υλικό αυτό γεμίζω τα κρεμμύδια και τα στρώνω σε πυρέξ......
.....βάζω το καπάκι του (ή σκεπάζω με αλουμινόχαρτο) και στο φούρνο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 45', μέχρι να ροδίσουν.
Στα πρώτα 20-25' βγάζω το κάλυμμα.
Βγήκε λίγο πιό άτονο από το Λαρισσαϊκό, γιατί όλοι οι μάγειρες βάζουν αλάτι με τη χούφτα, ενώ εγώ προσέχω και την υπέρταση (για να μη ξεχνιόμαστε)!!!!!!!!