Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Οι σαρδέλες ξελεπιάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν και καθαρίστηκαν από τα εντόσθια από την κυρία του ψαροπώλη. Εγώ τις πέρασα ένα δεύτερο χέρι, μια-μια, κάτω από τρεχούμενο νερό, για να φύγουν τα υπόλοιπα λέπια και έβγαλα και την ραχοκοκκαλιά με την ουρά. Η μπελαλίδικη αυτή δουλειά γίνεται καλύτερα με το υλικό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι τόσο πιο δύσκολη, όσο πιο φρέσκες είναι οι σαρδέλες. Ομολογώ ότι με δυσκόλεψαν.
Τις ντομάτες τις ξεφλούδισα "δι' εμβαπτίσεως εις ζέον ύδωρ", αφού έβγαλα τον κεντρικό αφαλό (κοτσάνι) και χάραξα σταυρωτά το αντίθετο άκρο (30 δευτερόλεπτα στο βραστό και αμέσως σε κρύο). Κόπηκαν σε ροδέλλες.
Τα Κρεμμύδια καθαρισμένα από το πρώτο στρώμα κόπηκαν σε ροδέλλες.
Λαδώνω πυρέξ οβάλ, στρώνω μια σειρά κρεμμύδια, από πάνω μια σειρά ντομάτες, πασπαλίζω με τα κομματάκια του σκόρδου και ρίγανη.
Στρώνω σε όλη την επιφάνεια τις φιλεταρισμένες σαρδέλες ανοιγμένες, πυκνά και όσες περίσσεψαν, σε διπλή σειρά, καλύπτοντας τυχόν κενά.
Ραντίζω με λάδι και πασπαλίζω με ρίγανη.
Απλώνω και τα τεταρτάκια του λεμονιού.
Έχω τον φούρνο προθερμασμένο στους 220 οC και ψήνω για 10' αρχικά, χαμηλώνω στους 200 βαθμούς και ψήνω για 10' ακόμα.
Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό
Και από πιο κοντά
Για το σερβίρισμα επάνω σε ζεματισμένα χόρτα ραντίζω με λαδολέμονο.
Το ιδανικό θα έλεγα θα ήταν αν είχα σαν υπόθεμα ραδίκια ή σταμναγκάθι, αλλά που να τα βρεις αυτά εδώ γύρω!
Αυτό που δεν χρησιμοποίησα από τα υλικά είναι αλάτι. Το μείγμα πιπεριών 5 χρωμάτων το έτριψα από πάνω.
Την συνταγή, όπως παρουσιάστηκε στην TV θα την βρήτε ΕΔΩ.