Τα ντολμαδάκια αυτά τα χρωστούσα σε μένα, από τις γιορτές και σήμερα ήρθε η ώρα.
Το πρωί, μετά την μεγάλη σκυλοβόλτα, ζύμωσα τον κυμά με τα άλλα υλικά, σκέπασα με μεμβράνη και στο ψυγείο.
Φεύγω για μια υποχρέωση και επιστροφή σε μια ώρα.
Τύλιγμα, βράσιμο, αυγολέμονο, πιάσαμε τις 2 το μεσημέρι, ώρα φαγητού.
Ο τρόπος γνωστός (κλικ ΕΔΩ), μόνο που έριξα το πηχτό αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
60+ αμπελλόφυλλα σε άλμη (ή φρέσκα στην εποχή τους)
1 κιλό κυμά από νουά (άπαχο) ή μισό-μισό με χοιρινό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 δεμάτι άνιθο ψιλοκομμένο
1+ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, ανάλογα με το λίπος του κυμά
1 φλυτζ.τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι
ΥΛΙΚΑ για το αυγολέμονο
2-3 κουτ.σουπας αλευρι για όλες τις χρήσεις
1/2 λίτρο ζωμό από τα βρασμένα ντολμαδάκια
3 λεμόνια
2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχουμε τα φύλλα σε άλμη, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε σε ζεστό νερό 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν.
Ζυμώνουμε τον κυμά με όλα τα υλικά καλά και τον αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο .
Μετά ξεκινάμε το τύλιγμα του μείγματος στα φύλλα και τα τοποθετούμε στην χύτρα κυκλικά, στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει φύλλα (τα σχισμένα και τα περισσεύματα).
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα καπακώνουμε με ενα πιάτο στην διάμετρο
της χύτρας.
Βράζουμε για 20-25' από το σφυριγμα της βαλβίδας.
Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τότε τα βράζουμε για 40'.
Αυγοκόβω, ανακατεύω κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα και ... έτοιμα
Και στο τέλος μια παλιά φωτό του Απριλίου 2009, όταν το blog ήταν στις αρχές του
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3q4I4TYauGcB3wSIsS2hUwONLySvUYRkJn3yQyy5cxGd4LAfGpIcumvkSbJG4JitQuCmLOSZoYacF-dkQNE1Zgbxp-tq08u2AZc3Nrvwq3NrIKwJIrWG5ZU8eJ5AnFrZrg0w5QZDq2-w/s400/%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%9C%CE%91%CE%94%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%91+%CE%9A%CE%91%CE%99+%CE%A4%CE%96%CE%99%CE%93%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%91%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%94%CE%95%CE%A3+001.jpg)
Θα ακολουθήσει κι άλλη φορά.... Το μόνο δύσκολο είναι να πετύχεις αμπελόφυλλα σωστού μεγέθους και τρυφερά. Θέλει λίγο ψαχτήρι......