Στην εκκαθάριση της φρουτολεκάνης του ψυγείου, ανακαλύπτω τρία μήλα Ζαγορίν, τα τελευταία της παραλαβής από τις αρχές του Μαρτίου (να είναι καλά ο Γιωργάκης από την Ζαγορά, που μας σκέφτεται μερικές φορές το χρόνο).
Τι κάνει κανείς με τρία μήλα;
Μα.... ένα κέϊκ, πασαλειμμένο και με το ανάλογο σοκολατένιο γλάσσο, στα γρήγορα, για να ταράξει τα νερά....
Το έχω ξανακάνει και την σχετική ανάρτηση ξαναγράφω παρακάτω, μετά τις καινούργιες φωτογραφίες
Η διαφορά από την παλιά ανάρτηση είναι η κουβερτούρα, που σήμερα είναι Γιώτης, ενώ παλιά ήταν Παυλίδη
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqqRva9d5XeWEi1-ZBdOM2WAkhZddpse_tmUGQOZ6rJO_Wd7EL3Y7BRLlS2yptJFxHMl_hZgNYZiWSH177Kvo9EBK3VZ4w70gU2gVsY2hm_3aKswhMb6Tjgm3boeade0EAdClpuG5B4Gs/s400/PC200026.JPG)
Υ Λ Ι Κ Α για φόρμα Φ24 cm (δεν είναι αυτό το σύμβολο της "διαμέτρου", αλλά το πληκτρολόγιο μου δεν έχει το κατάλληλο)
3 Μήλα σκληρά "Ζαγορίν" Πηλίου
2 Αυγά
50 γραμ. Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
5 κουτ.γλυκού Κακάο σκόνη
1/2 φλ.τσαγ. Καρύδια ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο multi
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκ. Baking Powder
1 φλυτζ.Ελλην.καφέ Χυμό Πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βρέχουμε τα κυβάκια των μήλων με τη Μαυροδάφνη και τα αφήνουμε για 15-20'.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το κακάο, τα αρωματικά και το αλεύρι ανακατωμένο με το baking.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα μήλα, ανακατεύοντας μαλακά για να ενσωματωθούν στο μείγμα, χωρίς να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC
για 40-45', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20'. Άν έχετε αντιστάσεις+αέρα τότε οι βαθμοί μειώνονται στους 160.
Αυτά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε το γλάσσο στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλα τα υλικά σε μπώλ με καπάκι, ειδικό για μικροκύματα, ζέσταμα για 2' και καλό ανακάτεμα.
Πασαλείφουμε το κέϊκ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο, μερικές ώρες έλεγε η μητέρα μου και απαγόρευε να πλησιάσω το ψυγείο.
Τώρα, που κάνω ότι θέλω, το έβγαλα στην μια ώρα και έκοψα το κομμάτι αυτό.
Είναι το ίδιο με το αρχικό, με μόνη διαφορά στον φωτισμό......
δευτέρα, 20 δεκεμβρίου 2010
ΣΟΚΟ-ΚΕΪΚ ΣΟΚΟ-ΜΗΛΟΥ
Σε λίγο θα ακούω "μήλο" και θα στρίβω "αλά Γαλλικά" , που λένε!
Μετά από αυτό το απλό κέϊκ, έμειναν ακόμη τρία, από την δεύτερη παραλαβή Ζαγορίν.
Μέτρησα τα υπάρχοντα υλικά και έστησα ένα απολαυστικό, λόγω σοκολάτας κέϊκ, το πρώτο κομμάτι του εικονίζεται παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α για φόρμα Φ24 cm (δεν είναι αυτό το σύμβολο της "διαμέτρου", αλλά το πληκτρολόγιο μου δεν έχει το κατάλληλο)
3 Μήλα σκληρά "Ζαγορίν" Πηλίου
2 Αυγά
50 γραμ. Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
5 κουτ.γλυκού Κακάο σκόνη
1/2 φλ.τσαγ. Καρύδια ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο multi
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκ. Baking Powder
1 φλυτζ.Ελλην.καφέ Χυμό Πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βρέχουμε τα κυβάκια των μήλων με τη Μαυροδάφνη και τα αφήνουμε για 15-20'.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το κακάο, τα αρωματικά και το αλεύρι ανακατωμένο με το baking.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα μήλα, ανακατεύοντας μαλακά για να ενσωματωθούν στο μείγμα, χωρίς να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC
για 40-45', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20'. Άν έχετε αντιστάσεις+αέρα τότε οι βαθμοί μειώνονται στους 160.
Αυτά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε το γλάσσο στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλα τα υλικά σε μπώλ με καπάκι, ειδικό για μικροκύματα, ζέσταμα για 2' και καλό ανακάτεμα.
Πασαλείφουμε το κέϊκ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο, μερικές ώρες έλεγε η μητέρα μου και απαγόρευε να πλησιάσω το ψυγείο.
Τώρα, που κάνω ότι θέλω, το έβγαλα στην μια ώρα και έκοψα το κομμάτι αυτό.
Είναι το ίδιο με το αρχικό, με μόνη διαφορά στον φωτισμό......