Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΜΕ.......
Κυριακή 26 Ιουλίου 2009
Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ !!!
Η "ράχη" του περιπτέρου είναι φτιαγμένη όλη από βαζάκια γλυκών κουταλιού, από τα πιο κοινά μέχρι τα πιο σπάνια !!!
Να μη ξέρεις πιο πρώτα να δοκιμάσεις.........
Βάζω τελεία . Ήδη άρχισαν να τρέχουν τα σάλια μου. Τα δικά σας ;;;;;;;
Σάββατο 25 Ιουλίου 2009
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009
ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ
Οι καρποί του "πίσου" είναι ο λεγόμενος "αρακάς".
Πίσος είναι το φυτό μπιζέλι......και "πισοειδές" είναι
ένα από τα οκτώ οστάρια του καρπού, που μοιάζει
με μπιζέλι......και όπως έλεγε ένα τραγουδάκι στην
χορεύει τσιφτετέλι κλπ κλπ "
τέτοιο τσιφτετέλι θα χορέψει και το ουρικό οξύ, όσων
κάνουν κατάχρηση.
Για να μη ξεχνιόμαστε......
Η συνταγή που ακολουθεί, έγινε το μεσημέρι σε χρόνο dt,
που λένε, με τα ακόλουθα........
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ (;;) ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΕΥΒΟΪΚΟ
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ (και κουρουμπουγατσάκι !!)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQjM5x_83R81ZIV27eDQBlNBJOJGAP995-NTweURzGI8jaGC28kDMhDohRgJ3rPdvnlHijY-lWmtCM2MG5EonbPEoE8G2D-G990l59AHqyok7-FfbGFBuwflvuRbB4P-3uwjzIMwaeaaM/s400/image0.jpg)
.........όταν κρυώσει λίγο και του δίνουμε να καταλάβει "τι εστί βερύκοκο".
ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ
οι μπάμιες είναι και θα είναι μπάμιες.....μπλιάχ!!!!!
Επειδή όμως είναι υγειινό φαγητό και υπάρχουν και
μερικοί που τις αρέσουν, τις φτιάχνουμε μερικές φορές
τον χρόνο και εγώ το βλέπω και σαν φάρμακο, για να
στρώνω και ψυχολογικά.............
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgh3wwwwYuT_ikTIgZj3pqocxtHbBgm4NUNJjVMCldYLsgIt5PgX3-nyV3XlsT9xinZ9eHkq-WqpOyO7rWrI0tvMHu6mUKcPpRV38KqpPm5lES3iZOhKzwiRAEev7F_MqJbJGQxAApiT_M/s400/image0.jpg)
Το φτιάξιμο τους είναι απλό, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητος.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
400 γραμ. Μπάμιες extra fine (1 σακκουλάκι κτψγμ.)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτά φετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μπορεί να είναι και κτψγμ. του ως άνω κυρίου)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στη χύτρα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ήδη ζεσταμένο λάδι και σωτάρουμε μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε τις μπάμιες, όπως είναι από το σακκουλάκι, χωρίς ξεπάγωμα και σωτάρουμε, ανακατεύοντας μαλακά, μερικά λεπτά ακόμη.
Στο μούλτι κάνουμε πηχτό χυμό το κονκασέ με το αλάτοπίπερο και το ρίχνουμε στις μπάμιες.
Μόλις πάρει βράση, κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 4-5 λεπτά.
Αποσύρουμε την χύτρα από το μάτι, ανοίγουμε την βαλβίδα εκτόνωσης και, άν δούμε ότι έχει πολύ ζουμί την ξαναβάζουμε για λίγο στο μάτι, ανοικτή, για να σωθούν τα υγρά στο επιθυμητό.
Εκείνη την ώρα πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ΔΕΝ ανακατεύουμε, παρά κουνάμε κυκλικά την χύτρα, για να ανακατευτούν.
Καλή όρεξη στους λίγους που τους αρέσει και Περαστικά στους άλλους και άλλο κακό να μη μας βρεί.........
Η ΘΕΙΑ ΛΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΠΥΡΑΣ
Το καλύτερο δώρο που πήρε ποτέ ήταν ένα διπλό Γερμανο-Ελληνο-Γερμανικό Λεξικό, αγορασμένο από το χαρτζηλίκι μου, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Ήθελε να μπορεί να μιλάει με τους Γερμανούς, όταν θα ξανάρθουν και είχε αρχίσει να διαβάζει, αμέσως μετά την κατοχή.
Σκαλίζοντας τις σημειώσεις της μητέρας μου, χθες το απόγευμα, βρίσκω χειρόγραφο στα Γερμανικά, με τον χαρακτήρα της θείας Λούλας, που είχε για τίτλο "lager brot". Ήταν γραμμένο σε χαρτί από κουτί τσιγάρων ΕΘΝΟΣ (τέτοια κάπνιζε η θεία), κιτρινισμένο από την πολυκαιρία, είχε δε μόνο τρία υλικά.
Το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι πρόκειται για "ψωμί". Βάζω όλες τις λέξεις στον "μεταφραστή" (τι σου είναι η τεχνολογία!!) και μου λέει "ελαφράς μπύρας ψωμί, αλεύρι, σόδα διόγκωσης, μπύρα ελαφριά, ψήσιμο 1 ώρα".
Κάνω τις σχετικές μετατροπές σε όλα σχεδόν και προκύπτει το αποτέλεσμα που βλέπετε
με τον παρακάτω τρόπο......
ΥΛΙΚΑ
460 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (τόσο είχαμε διαθέσιμο)
1 κουτάκι μπύρα 330 ml, στο πράσινο κουτί, όχι την μυθική απομίμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα(;) τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ζύμωμα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ανεβαίνει στα ζυμωτήρια και να ξεκολλάει από το τοίχωμα.
Βγάζω την ζύμη με αλευρωμένα χέρια και την κόβω στα δύο.
Επειδή θα χρησιμοποιούσα το ψήσιμο του αρτοπαρασκευαστή και δεν ήξερα πόσο θα φουσκώσει, έβαλα το κάθε κομμάτι στις δύο μικρές φορμίτσες και πασπάλισα με σουσάμι, που δεν κόλλησε όλο τελικά. Την επόμενη φορά θα αλλείψω την επιφάνεια με λάδι ή μείγμα αυγού-νερού, για να πάρει χρώμα και να κολλήσει το σουσάμι.
Ο παρασκευαστής έψησε μια ώρα και βγήκαν δύο μικρά καρβελάκια των 330 γραμμαρίων το καθένα, αφράτα, με σφιχτή κόρα και νόστιμα.
Γρήγορα και χωρίς κόπο, έγινε το ψωμί δύο ημερών........
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009
ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Δευτέρα, 20 Ιούλιος 2009
"Έτσι πήραμε τις ψήφους..."
"Κάποτε, ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ο παππούς ήταν στα τελευταία του. Ρωτάει τη γιαγιά:
- "Γυναίκα, τώρα που πεθαίνω, θα ήθελα να ξέρω κάτι."
- "Ότι θες άντρα μου!"
- "Πες μου σε παρακαλώ, πόσες φορές με έχεις απατήσει;"
- "Τι λες τώρα...
άντρα μου, ποτέ!"
Ο παππούς όμως επέμενε κι έτσι την πείθει να απαντήσει.
- "Σε έχω απατήσει τρεις φορές όλες κι όλες."
- "Με ποιους;"
- "Θυμάσαι τότε που ήταν να μπεις στο δημόσιο και σε έβαλε ο Γιάννης;"
- "Ναι."
- "Ε, εγώ τον έπεισα να μας βοηθήσει."
Ο παππούς τα χάνει!
- "Για πες μου για τη δεύτερη φορά..."
-"Θυμάσαι τότε που είχες πάρει προαγωγή και είχες γίνει υποδιευθυντής;"
- "Ναι."
- "Ε, εγώ είχα μιλήσει με το διευθυντή."
Ο παππούς τρελαίνεται!
- "Για πες μου και την τρίτη να τελειώνουμε..."
- "Θυμάσαι που είχες βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος και σου έλειπαν πεντακόσιοι ψήφοι;"
http://filiatranews.blogspot.com/2009/07/blog-post_2499.html
ΠΗΓΗ: troktiko 20/07/2009
Κυριακή 19 Ιουλίου 2009
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ (ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ)
πέννες. Αντί για κανονικό γάλα, είχαμε εβαπορέ ελαφρύ. Στην
κατάψυξη είχαμε κυμά από νουά 600 γραμμάρια. Και στήθηκε
ένα παστίτσιο, έτσι στα καλά καθούμενα.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
350-380 γραμ. πέννες
600 γραμ. κυμά μοσχαρίσιο άπαχο (νουά ή κιλότο)
400 γραμ. (1 κουτί) κονκασέ
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3+3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο (+ λίγο ακόμη για το ταψί)
3 κουτ.σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γραμ. γάλα 2% ή 400 γραμ. εβαπορέ ελαφρύ αραιωμένο 1/1
Τυρί τριμμένο (έτριψα ξηρή μυζήθρα)
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
Φρυγανιά τριμμένη (έτριψα στο μούλτι Κρητικά τυροπαξιμαδάκια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με τις 3 κουταλ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια, σπάζοντας τους σβώλους, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Στο μούλτι τρίβουμε το κονκασέ, με αλάτι και άσπρο πιπέρι και
το ρίχνουμε στον κιμά, ανακατεύοντας. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι για μισή ώρα, μέχρι να σωθούν σχεδόν τα υγρά.
Παράλληλα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι,
για 8-10 λεπτά και στραγγίζουμε.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και ρίχνουμε την τριμμένη
φρυγανιά, κουνώντας για να πάει παντού και να κολλήσει στο
λάδι,
Στρώνουμε τις μισές πέννες, μετά τον κιμά και τις υπόλοιπες από
πάνω.
Σε κατσαρολάκι ρίχουμε τις άλλες 3 κουταλιές λάδι και το αλεύρι
ανακατεύοντας συνεχώς με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αν το θέλουμε πιο παχύρευστο το αφήνουμε
στη φωτιά λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το αυγό και το τυρί, πάντα ανακατεύοντας.
Έτσι κάνουμε ένα είδος μπεσαμέλ και την στρώνουμε επάνω στις
πέννες.
Αν θέλουμε να πάρει ύψος και να μη μπει στα κενά των μακαρονιών, την κάνουμε πιο παχύρευστη.
Ψήνουμε στους 180 οC για 45' περίπου, ελέγχοντας από τα 30' και
έπειτα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Κόβουμε, φωτογραφίζουμε και τρώμε.
Καλή σας όρεξη.
Αν το θέλουμε πιο πικάντικο και δεν φοβόμαστε την υπέρταση,
αυξάνουμε τις ποσότητες αλατιού και πιπεριού.
_______________________________
Σήμερα το συνοδέψαμε με την κλασσική μας τοματοσαλάτα, με τοματάκια σε τσαμπί, αποφλοιωμένα και ξεσποριασμένα, με
ελαιόλαδο, άσπρο ξύδι, ρίγανη και γιδοτύρι.
Τα τοματάκια ήταν χοντρόφλουδα και τα αποφλοίωσα βάζοντας τα σε βραστό νερό για 2'.
Τις τομάτες γενικά τις ξεσποριάζω πάντα. Οι σπόροι βλάπτουν
το ήπαρ.
Στα νειάτα μου άκουγα την γιαγιά μου την Δήμητρα να το ζητάει
όπου πηγαίναμε, κατ'εντολή του γιατρού της και μας ρίχνανε βλοσυρές ματιές.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ !!
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ !!!
τον νεώσοικο για την βάρκα. Το σπίτι δεν φαίνεται πια, γιατί
έμεινε πίσω από τα δένδρα που μεγάλωσαν.
.........και στα δεξιά, δύο δελφίνια.
Με τα χρόνια είχαν ξεθωρίσει, αλλά πρόσφατα, φαίνεται, ότι τα "ξαναζωντάνεψαν και καλά έκαναν.
Βάζω αυτές τις φωτό, γιατί το μέρος δεν έχει πια πρόσβαση από την στεριά. Κάποιος(;) έβαλε πόρτα στο δρομάκι που κατεβαίνει.
Η απόλυτη απομόνωση !!!
Κλικ στις φωτό για μεγέθυνση....
Κυριακή 12 Ιουλίου 2009
ΞΑΝΑΦΕΥΓΕΤΕ.......ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΥΓΟΥΜΕ.....
Πάλι θα σημειώσουμε απουσία(-ες) για πέντε ημέρες, μέχρι την Παρασκευή.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ.....ΤΕΡΑΤΑ,,,,,ΣΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ !!!!
ΑΝΑΤΟΛΗ ........αλλά και Δύση.....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4n0zdoi8ToDAzuilmL5usTUhkhOVX_8Dw8fS2kLSh9SSNZK8tOyWk-FmT4C-b4UpKCWy6erbs5Lv6GK2kIE5kwk0c-JLaKUjFKbxHtnYjjpHR3l4chm66UazXrN4EhSGQe4VvRisxY5s/s400/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70003.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvTinC3jbV8CTLQM7qoEbRzapztB_kpkh5nLmbSerPecmkwjxXYjxafNtFJ_iU4LPZUcdt8zPqOLtlp9uu-toEkKSifarJXqCgov1abMOSGOrmZjP1WwzNWFjoMvg3aSNG4Do9DYcLV3g/s400/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70004.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkjk557xZAisuHV6U9l8wwAty4gT3ygenagxGzet-anhyNZi_qYD97J7_jgWwfU-pGbIvDTulTjR5sNJ1Wu7Z6u9FnWm0bwSIgVTBVEFYjxe6UF6xJyjFmu_7LMpdIFqQZKYe1PMplL2A/s400/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70005.jpg)
ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΤΗ ΜΠΟΥΝΑΤΣΑ
νωρίτερα, είναι η λεγόμενη "μπουνάτσα" και όχι "Μπουγάτσα"
που θα πουν οι καλοφαγάδες....
Λάσπη κατά την γλώσσα των "πανιών".
Τότε βάζεις μπρος το μηχανάκι, πηγαίνεις στηνπλώρη και
αυτοφωτογραφίζεσαι στο αρρυτίδωτο νερό.....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiy7KSP-wHYnXTbZ9e_YHPa4yjY5cUJKPNzpBVYPmpz7avGvAdk7MeT3FqBDA4sqJwbohBXMheU2QbGnbEW7QthFC9Gbm4oW-d07hkNcFl38PAaWyxzIXDLgJYbPURoGMYv_n_oZPEcJLs/s400/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70001.jpg)
Τότε είναι "η χαρά των ταχύπλοων και των φουσκωτών".........
Και αυτές οι φωτό αφιερώνονται στον Θαλασσοκράτορα, τον φίλο από την Εύβοια, που με κομπλεξάρησε με τα 32 knots C.S. (cruising speed) και με τα 45 max.
Όταν βρεθούμε, θα πηγαίνει γρήγορα στον προορισμό, θα "πιάνει" τα ψάρια, θα τα ψήνει.
Μέχρι να φθάσουμε εμείς θα τα έχει φάει και θα είναι και σκνίπα (τούρνα το έλεγε ο παππούς μου).
Εμείς θα αρκεστούμε σε καμιά κονσερβούλα, αλλά θα έχουμε γλεντήσει και απολαύσει την διαδρομή.....
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ.....ΚΑΙ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣ..!!!
Μετά από τόσα χρόνια όλες οι κακές στιγμές έχουν πια ξεχαστεί και έμειναν μόνο οι ευχάριστες αναμνήσεις.
Το εικονιζόμενο ιστιοφόρο, ένα half-tonner, fractional, με one-off κατασκευή, ήταν γραφτό του να κερδίζει και ένα πρωτάθλημα, κάθε δέκα χρόνια.
Έτσι κέρδισε το 1978, το 1988 και το 1998. Το 2008 έπεσε σε γυναικεία χέρια και έγινε "σπίτι".
Οποία θλίψη.........για το GREEN DRAGON (GR 511)
Μερικές από τις φωτογραφίες όμως μπορούν να ξαναθυμίσουν ένδοξες εποχές :
Σε κάποια εκκίνηση στον Σαρωνικό, πόστερ ένθετο στο τότε περιοδικό "Πλεύση"....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioG07Se-CnXPNrVi_pEASV6Uk7CMUGn1sYFmb-B547OSwfKuwEjz2nIgl-3wi5PDiRCxZ3o2cG18zqSVESeXViVrBhsJFbYuc0mxn4WabeYIQ3cvSu3tIBA928quNiy1kghl1CUs9WlC4/s400/image0.jpg)
Στην εκκίνηση της μεγάλης διαδρομής των 175 ΝΜ, Πόρτο Καρράς - Κυρά Παναγιά - Πιπέρι - Αη Στράτης - Πόρτο Καρράς......
Θα έπρεπε να σκανάρω και την στιγμή της απονομής, όλο το πλήρωμα πίσω από τα κύπελλα, αλλά είναι κορνιζαρισμένη, μαζί με άλλες και είναι δύσκολο για τώρα.....