Μια από τις προηγούμενες μέρες, άκουσα τον Εττόρε Μποτρίνι να μαλώνει με μια μαγείρισσα, σε κάποιο εστιατόριο που τον φώναξαν για να το αναβαθμίσει.
Έλεγε, λοιπόν, η μαγείρισσα και επέμενε ότι την μαγιονέζα την έφτιαχνε η ίδια και ήταν άσπρη, σαν την "ετοιματζίδικη".
Ο Μποντρίνι είπε ότι "άσπρη" μαγιονέζα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να φτιαχτεί και ότι αυτή είναι από τις έτοιμες με το κιλό.
Άσε που και το αφεντικό βεβαίωσε ότι αυτός την αγοράζει και έχει και τα τιμολόγια!!
Η "μαγείρισσα" εξακολουθούσε να επιμένει ότι την φτιάχνει η ίδια!
Το συμπέρασμα είναι ότι, με γνήσια υλικά και χωρίς χημικά, άσπρη μαγιονέζα δεν πρόκειται να φτιάξω, στον αιώνα τον άπαντα!!!
Έκανα κι εγώ μια, όπως την ξέρω και την έχω περιγράψει στις αρχές αυτού του blog και να το αποτέλεσμα
Η διαφορά από την παρακάτω περιγραφή είναι ότι δεν έβαλα κέτσαπ και δεν έγινε ροζέ.
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ!!
Η πατατοσαλάτα είναι κάτι κοινό, που το βρίσκει κανείς σε άπειρες παραλλαγές, παντού.
Μια πολύ δημοφιλής έκδοση είναι αυτή με μαγιονέζα.
Η κατασκευή όμως της μαγιονέζας, κάτω από τον φόβο ότι θα κόψει, είναι ένα φρένο.
Το πιό εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη, άσπρη-άσπρη με όλα αυτά τα συντηρητικά και τα ύποπτα υλικά.
Προτιμώ όμως την σπιτική, με μια εύκολη συνταγή, δοκιμασμένη για πολλά χρόνια και με απόλυτη επιτυχία ΠΑΝΤΑ!!
Γι'αυτό παρακάτω γράφω πρώτα την μαγιονέζα και όταν κάνουμε αυτήν, όλα τα άλλα είναι απλά:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
(στις παρενθέσεις είναι τα υλικά που χρησιμοποιώ)
2 κροκκάδια αυγών φρέσκων κατα προτίμηση
1 κουτ.τσαγ. χυμός λεμονιού
2 κουτ.σούπας ξύδι (άσπρο από άσπρο κρασί, γιατί ο καημός μου είναι να γίνει όσο πιο άσπρη γίνεται, χωρίς να τόχω καταφέρει)
1/2 κουτ.τσαγ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
1 κουτ.τσαγ. κοφτό αλάτι
Λίγο πιπέρι (άσπρο)
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο (Άλτις έξτρα παρθένο ελαφρύ)
1 κουτ.σουπ. φυτίνη ή ελαιόλαδο (Μινέρβα Μπένεκολ για μαγείρεμα)
4 κουτ.σουπ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ.τσαγ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα κροκκάδια, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Τα αφήνουμε όπως είναι, χωρίς να τα ανακατέψουμε.
Λυώνουμε την "φυτίνη" σε μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός μέχρι που να αρχίσει να πήζει.
Το ρίχνουμε, ζεστό όπως είναι, επάνω στα αυγά και τα άλλα υλικά που είναι στο μπωλ και κτυπάμε γρήγορα πάλι με το μίξερ.
Συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι που να πήξει η μαγιονέζα και να γίνει λεία.
Το μιξεράκι είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Αυτες οι ποσότητες βγάζουν σχεδόν όσο ένα μεγάλο βάζο της γνωστής ετοιματζίδικης hel......ans.
Μετά από όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.
Για να γίνει πατατοσαλάτα, βράζω στον ατμό 4-5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια.
Ανακατεύουμε απαλά με την μαγιονέζα και, αν θέλουμε το κάτι άλλο, προσθέτουμε μουστάρδα DIJON, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμενο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ότι άλλο νομίζουμε (ακόμη και κρεμμύδι ψιλοκομμένο).
Έτσι δίνουμε την προσωπική μας νότα!
Στην σημερινή πρόσθεσα και 2 κουταλιές κέτσαπ, έτσι για να πάρει λίγο χρώμα.
( Την συνταγή της μαγιονέζας την έστειλα στο forum του www.hungry.gr ( ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του), στις 5 Δεκεμβρίου 2008. Φυσικά δεν δημοσιεύθηκε στο site λόγω της παρατεταμένης νιρβάνας του διαχειριστού, μέχρι που τα έφτυσε!!! )
Όση ώρα την είχα στο ψυγείο για να κρυώσει, έκανα και ένα ξυνό τραχανά, μιας και ο καιρός εδώ πάνω έσφιξε και σηκώνει τέτοια.
Με κατσικίσιο τυρί τριμμένο μέσα, χοντροτριμμένο μείγμα 5 πιπεριών και μερικά Κρητικά παξιμαδάκια με Κρητική Γραβιέρα, δεν θέλω τίποτ'αλλο !!!!!!