Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ...ή...Pesto alla Genovese


Χθες αργά το βράδυ πήρα την απόφαση να γυρίσω. Δεν είχε νόημα να μείνω μια νύχτα ακόμη, μιας και θα έπρεπε να γυρίσω σήμερα πριν το μεσημέρι. Έτσι κι αλλιώς το Πόρτο-Καρράς είναι σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής.

Σήμερα, νωρίς το πρωί, κορφολόγησα τους βασιλικούς μου, έκοψα τα φύλλα και τα ζύγισα, τα έπλυνα και τα στέγνωσα, συγκέντρωσα και τα υπόλοιπα υλικά και έγινε μια σάλτσα για ζυμαρικά, που την λένε "Πέστο Βασιλικού".
Με τα υλικά, που περιγράφω παρακάτω, βγήκε ένα βαζάκι με καθαρό βάρος 310 γραμμάρια.

Αυτό στην φωτό.....




Υ Λ Ι Κ Α
65 γραμ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού (Αγιορείτικου, λέει)
3 σκελίδες Σκόρδο
75-80 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
50 γραμ. Κουκουνάρι (Κινέζικο ήταν, ένα φακελλάκι"
50 γραμ. Ξηρή μυζήθρα (Παρμεζάνα είναι το σωστό, αλλά που να βρεις τέτοια ώρα)
Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι λευκό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όλα τα υλικά στο multi και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Τον βάζουμε σε βαζάκι (-α) και ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο λάδι, για να καλυφθεί.
Ταπώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν είναι να το χρησιμοποιήσουμε, βράζουμε και στραγίζουμε τα ζυμαρικά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα λάδι ή βούτυρο (αν βάλουμε φρέσκο αγελαδινό, είναι το κάτι άλλο, αλλά η χοληστερίνη.....).
Για κάθε 500 γραμ. ζυμαρικών αρκούν 2-3 κουταλιές της σούπας πέστο και μισό φλυτζάνι νερό (καλύτερα να κρατήσουμε από το νερό των ζυμαρικών).
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλα......και σερβίρουμε!
========================================

Σήμερα βράζω σπαγγέτι 300 γραμ. και βάζω 2 κουταλιές Πέστο.
Μάλλον ήρθε πολύ. Πολύ έντονο το άρωμα του βασιλικού.
Την επόμενη φορά, θα προσέχω!!

Και η φωτό σημερινή (29/06/2010)............
Posted by Picasa

15 σχόλια:

Pansofix είπε...

και εγω φτιαχνω αποθεμα απο αυτη τη σαλτσα την οποια λατρευω...εχει μια μυρωδια το κατι αλλο!!!

Λίλα είπε...

Δεν έχω καλύτερο από ένα πιάτο ζυμαρικά με μπόλικο πέστο επάνω, αλλά τρελλαίνομαι και για παξιμάδι βρεγμένο, με τριμμένη ντομάτα και μπόλικο πέστο στην κορυφή!

big mama είπε...

Μου αρέσει πάρα πολύ το πέστο. Σε ένα μπλοκ είχα δει πέστο με αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι και από τότε το κάνω μόνο έτσι.

Frezia είπε...

Θα πείραζε ο βασιλικός να είναι πιο λεπτός, δεν έχουμε τέτοιο που περιγράφεις.

Asteri είπε...

Δεν έχω φάει και δεν έχω φτιάξει ποτέ σάλτσα πέσο :P
Ποτέ όμως δεν είναι αργά εχεχε
Καλό απόγευμα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix:
Γεύση δροσερή και...άλλο είναι το σπιτικό.
___________
@ Λίλα:
Αν προσθέσεις και μια φλούδα μοτσαρέλλα, θα έχεις τα Ιταλικά χρώματα σε υπόθεμα Κρητικό, αν τα παξιμάδια είναι τα Κρητικά (κριθαροκουλούρες).
___________
@ Big mama:
Γίνεται και με καρύδια, που βγάζουν πιο πολύ λάδι και γίνεται πιο κρεμώδες.
___________
@ Frezia:
Δεν νομίζω να διαφέρει, απλώς χρησιμοποιούν πλατύφυλλο, γιατί έχει πιο έντονο άρωμα.
Αυτός που έβαλα είναι Αγιορείτικος, με πιο μικρό φύλλο από τον πραγματικό πλατύφυλλο.
_____________
@ Asteri:
Εγώ έφαγα σε Ιταλικό και στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Πρώτη φορά φτιάχνω και νομίζω ότι θα έχει καλύτερη γεύση. Θα δουμε μόλις κάνω μακαρόνια.
___________

zoyzoy είπε...

Κρίμα τους Βασιλικούς πως θα φεύγουν τώρα τα έντομα??

Κάθε φορά λέω να το φτιάξω αλλά δεν μένει και φύλο στο βασιλικό κόβω ταχτικά φύλλα για την σάλτσα ντομάτας της πάει πολύ!

καλώς όρισες!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy:
Δεν τους ξύρισα τελείως, έκοψα τις ψηλές κορφές και έχει αρκετό ακόμη για να "πετάξει". Έτσι κι αλλιώς είχαν φθάσει το ένα μέτρο και ακουμπούσαν στο στέγαστρο που έφτιαξα, για τον ήλιο.
Τώρα θα δοκιμάσω στην σάλτσα τομάτας να βάλω και λίγο πέστο, να δω τι θα γίνει..
__________

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Ήρθα να κάνω τη διαφορά,γιατί πολλά καλά σχόλια βλέπω,τώρα θα σου δείξω εγώ:
ΔΕΝ ΜΕ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΕΣΤΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...I'm a dreamer:
Και εγώ, μέχρι που μεγάλωσα, τον βασιλικό δεν τον είχα για φαγώσιμο.
Νόμιζα ότι ο προορισμός του είναι η ωραία μυρωδιά που αφήνει όταν τον χαϊδέψεις και, την παραμονή της γιορτής μου, να πηγαίνω μια αγκαλιά βασιλικό στη εκκλήσία.
Ο παπα-Γιώργης στους Αγίους Αναργύρους περίμενε κάθε χρόνο τους βασιλικούς της μαμάς μου.

Σε είκοσι χρόνια θα σε ξαναρωτήσω!

Αλλά, ειδικά για σένα, φτιάχνω ότισάλτσα σου αρέσει. Δεν κωλώνω σε τίποτα....
_____________

ΦΟΥΛΗ είπε...

καλησπέρα..πεστο και έγινε

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Τώρα θα γελάσεις,αλλά στις μεγάλες φοιτητικές πείνες κατέληξα να τρώω μακαρόνια σβησμένα με ούζο..μιας και το κρασί είχε τελειώσει!Οπότε θα μου πεις τη πέστο δε τρως;;Αν περάσει κάποιος από φοιτητής σταματούν οι γαστρονομικές αναστολές!Τα τρώει όλα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΦΟΥΛΗ:
...Πεστο κι έγινε.....αλλά και....

κλικ εδώ
_______________
@ ...I'm a dreamer:
Δεν γνώρισα αυτή την ωραία ζωή, γιατί το σπίτι μου ήταν κοντά και η μαμά μου....δεν σου λέω τίποτα!
Μέχρι ειδικό μενού εξετάσεων μου έφτιαχνε.
Τι καλά να γύριζα πίσω, έστω για λίγο!
_______________

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Ε όχι!Όχι!Κοίτα,άντρες που δεν ένιωσαν το αίσθημα της πείνας,συνήθως είναι πιο ανειδίκευτοι από τον οποιοδήποτε στο θέμα κουζίνα!Ξενερωτικό;;;Εντελώς!Εσύ τουλάχιστον είσαι η εξαίρεση του κανόνα,αλλά το τι έχασες..άσε δε λέω τίποτα για να μη σε κάνω χειρότερα!Τι φακές στο τηγάνι έχω φάει..τα καλύτερα!!

crispy είπε...

Καλησπερα.Η κορυφαια σαλτσα του καλοκαιριου!Εγω βαζω παρμεζανα αν κ εχω διαβασει οτι βαζουν πεκορινο.Μου αρεσει επισης να ριχνω δυο τρεις κουταλιες πανω σε πιτσα.