Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ, και άλλα...

Σήμερα, για να τελειώσει η σκορδαλιά από τον μπακαλιάρο της περασμένης εβδομάδος, και για να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα κολοκυθάκια, που είχαμε στο ψυγείο, είπα να τα κάνω τηγανητά με κουρκούτι.

Και να το αποτέλεσμα, ροδοκόκκινα και τραγανά....


Υ Λ Ι Κ Α
4 Κολοκυθάκια μέτρια προς μικρά
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
3 φλ.τσαγ. Αλεύρι κοινό
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1---> 1,5 κουτάκι (330 ml) Μπύρα
1 σφηνάκι Ούζο ή Τσίπουρο
Αλάτι (αφού δεν προοριζεται για μπακαλιάρο)
Πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεκινάμε με το κουρκούτι και ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του μίξερ, δουλεύουμε μερικά λεπτά, για να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για ΜΙΑ έως ΜΙΑΜΙΣΗ ώρα.
Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος αν δεν βάλουμε 1-2 αυγά στο μείγμα, για να κολλάει στο είδος που θα τηγανίσουμε.

Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά και, για σιγουριά, ξεφλουδίζουμε τα κολοκύθια με τον αποφλοιωτή της πατάτας και τα κόβουμε ροδέλλες, οβάλ ή μακρουλά, σε πάχος μισό έως ένα εκατοστό. Αν τα κόψουμε σαν τσιπς λεπτά, μπορεί να ξεραθούν πολύ.
Αν είμαστε από τους τυχερούς και έχουμε δική μας παραγωγή, τότε δεν τα ξεφλουδίζουμε, για να "κρατήσουν" και καλύτερα.

Όταν βγάλουμε το κουρκούτι από το ψυγείο, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τα ανακατεύουμε απαλά για να βραχούν και τα αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί το λάδι.


Τα ρίχνουμε ένα-ένα στο ζεστό λάδι και κουνάμε με προσοχή το τηγάνι, για να πάει λάδι και από την επάνω μεριά.

Σκεπάζουμε με την σίτα, για να μη πιτσιλήσουμε την κουζίνα και σε μερκά λεπτά είναι έτοιμα.


Αν χρειαστεί ενδιάμεσα τα γυρίζουμε, πάντα ένα-ένα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνεχιζουμε με την επόμενη παρτίδα κ.ο.κ. μέχρι τέλος.

Και πάλι το αποτέλεσμα με διαφορετικό φωτισμό, από άλλη γωνία.



Επί πλέον όλων αυτών , έκανα και το κλασσικό εργένικο, μια ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ ΣΕ ΔΙΧΤΥ ΠΑΤΑΤΑΣ (κλικ).

Και με αυτά τα λίγα, συνοδευόμενα με μια σαλατίτσα με τομάτα με λαδομπαλσάμικοριγανοκάπαρη και πασπαλισμένη με γιδοτύρι, ίσα να μη πεθάνουμε της πείνας, χορτάσαμε, δύο κούκοι.
Posted by Picasa

16 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Τέλεια...τέλεια...τέλειααααααααααααααααααααααααααα

Pansofix είπε...

τι μας κανεις τετοιες ωρες...να ειχα λιγα!!!

Thalassenia είπε...

Από τα καλύτερα καλοκαιρινά φαγάκια.
Αλλά και αυτή η σαλατίτσα, όλα τα ελέη του Θεού έχει μέσα.
Επιφυλάσσομαι άμεσα για μία συνταγή κολοκυθάκι τηγανητό, που μάλλον δεν την ξέρεις.
Από την σοδειά βεβαίως βεβαίως.
Και δυο κούκοι πρέπει να τρώνε αρχοντικά όπως εσείς.

Καλό απόγευμα.

ΦΟΥΛΗ είπε...

πω πω και γουργουρίζει η κοιλιά μου
Τρέλααααα

Και λοιπόν;E allora? είπε...

δεν ξέρεις πόσο μου αρέσουν αυτά τα φαγητά!!!!

mia maria είπε...

Αχ, να είχα λίγα!

Frezia είπε...

Οπως λες, είμαι από τους τυχερούς...
Εχω πέντε κολοκυθιές στον κήπο.
Πάω αύριο στην εξοχή, να εφαρμόσω
τις συμβουλές σου...

ELENI είπε...

ποσο μ αρεσουν!!!! ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΩ ΝΑ ΠΑΡΩ 1 ΠΙΑΤΑΚΙ?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri:
Είπα να κάνω την παρασπονδία του τηγανίσματος.
______________
@ Pansofix:
Εμ! Είσαι και μακρυά!
______________
@ Thalassenia:
Την σαλατίτσα θα μπορούσαμε να την πούμε "Η μεταμόρφωση της τομάτας".
Περιμένω την συνταγή.
______________
@ ΦΟΥΛΗ:
Ρίχνω ταπεράκι στη θάλασσα και ο βαρδάρης θα το φέρει στο νησί.
______________
@ ...E allora:
Συνήθως τέτοια τρώμε συνοδευτικά, αλλά σήμερα σαν κύριο μαζί με την ομελέτα, που λέγαμε!
______________
@ Big mama:
Έφθασεεεεεε!
______________
@ Frezia:
Τουλάχιστον δεν θα χρειάζονται ξεφλούδισμα και θα γίνουν πιο νόστιμα.
Είσαι όντως τυχερή!
______________
@ ELENI:
Μέχρι να έρθεις, σου φτιάχνω μια σκορδαλιά με καρύδι, χωρίς σκόρδο, μια και δεν είσαι "φαν", όπως είπες.
______________

Lila Xagorari είπε...

Kαταπληκτικά, είμαι από τις τυχερές που έχω κολοκυθάκια στον κήπο μου, αλλά και η σκορδαλιά μου κλείνει το μάτι!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Οπως σου εγραψα και στο μπλογκ μου, υπαρχει μια περιπτωση μικρη να ερθω στη πολη σου
Μηπως φιλε μου μπορεις να συνδραμεις να γινει μεγαλυτερη με οποιο τροπο;

Θα με υποχρεωνες

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

καλοτρώτε εσείς οι κούκοι!!!!!!

kiki είπε...

Καλοκαιρινά μεζεδάκια σούπερ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα:
Έτσι ειναι και η αντίθεση μεταξύ "αγροτοβιομηχάνων" και "τσιμεντοβιομηχάνων".
Κάποτε ήμουν κι εγώ στην πρώτη κατηγορία, αλλά δεν ήξερα να το εκτιμήσω!
___________
@ Ρίκη Ματαλλιωτάκη:
Την επόμενη Δευτέρα είναι η τελευταία συγκέντρωση της Λέσχης Ανάγνωσης, που συμμετέχει η συμβία.
Θα γίνει μια πρώτη νύξη, αλλά ότι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο. Θα τα ξαναπούμε.
___________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Όταν την "κουζίνα" την είχε η σύζυγος, μαγείρευε δύο φαγητά και την βγάζαμε μια 'βδομάδα.
Τώρα εγώ μείωσα τις ποσότητες και έχουμε πιο μεγάλη ποικιλία, εμείς οι κούκοι.
____________
@ Κiki:
Κανονικά μεζεδάκι είναι, εμείς όμως το κάναμε κύριο.
____________

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Από ότι διαβάζω θα έχουμε ντέρμπι με την Θαλασσένια!
Αντε δώστε συνταγές καλοκαιρινές να προγραμματίζομαι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Εγώ θα πρέπει να είμαι μεγάλος βλάκας, που δεν κατάλαβα τίποτα.
Μόνο εσύ και ο Thalassokrator ναφέρετε κάτι τέτοιο.
Ο καιρός των αγώνων και της κόντρας πέρασε προ πολλού.
Τώρα μόνο νέκρα επικρατεί και λιμνάζοντα νερά.
Μη πετάς πέτρες. Θα κάνεις κύματα!!!
Να'σαι καλά Αντιγονάκι και Καλό Απόγευμα.