Αυτή τη σάλτσα για σπαγγέτι μου την είπε ο φίλος και συνεργάτης μου Γιάννης Φρ.,πρώην Ναυτικός, και μας την έφτιαξε στα "καλορίζικα" του καινούργιου σπιτιού της Λογίστριας μας, πριν πολλά χρόνια.
Είναι από τις συνταγές που μίσησα πολύ στη ζωή μου.
Ακόμη κλαίω το ωραίο ρόζ πουκάμισο μου, που λέκιασα και ο λεκές δεν βγήκε ΠΟΤΕ.
Το αγαπημένο μου πουκάμισο, μετά το φορούσα πάντα κάτω από μπλούζες, κάθε φορά δοκιμάζαμε διάφορες μεθόδους, αλλάζαμε καθαριστήρια, μέχρι που έλυωσε και το έκανα "λαδόπανο" στο σκάφος. Και τέλος!
Είπα λοιπόν, για να κατανικήσω αυτά τα αισθήματα, να την φτιάξω σήμερα.
Δεν ξέρω αν είναι η "original", αλλά έτσι μου την είπανε με μια μόνο διαφορά, που θα την πω πιο κάτω.
Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από ικανοποιητικό...
Είναι από τις συνταγές που μίσησα πολύ στη ζωή μου.
Ακόμη κλαίω το ωραίο ρόζ πουκάμισο μου, που λέκιασα και ο λεκές δεν βγήκε ΠΟΤΕ.
Το αγαπημένο μου πουκάμισο, μετά το φορούσα πάντα κάτω από μπλούζες, κάθε φορά δοκιμάζαμε διάφορες μεθόδους, αλλάζαμε καθαριστήρια, μέχρι που έλυωσε και το έκανα "λαδόπανο" στο σκάφος. Και τέλος!
Είπα λοιπόν, για να κατανικήσω αυτά τα αισθήματα, να την φτιάξω σήμερα.
Δεν ξέρω αν είναι η "original", αλλά έτσι μου την είπανε με μια μόνο διαφορά, που θα την πω πιο κάτω.
Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από ικανοποιητικό...
Υ Λ Ι Κ Α (για 4 άτομα ή για 2 x 2 φορές)
500 γραμ. Σπαγγέτι
400 γραμ. Τομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή ένα κουτί Κονκασέ)
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη τουρσί
100 γραμ. Εληές Καλαμών (ξεκουκουτσωμένες με το εργαλείο των κερασιών)
2 σκελίδες σκόρδο
80-100 γραμ. Τόνο σε ελαιόλαδο θρυματισμένο ( η κανονική λέει 4-5 φιλέτα αντσούγιες)
1 κουταλάκι γλυκού Ταμπάσκο ή μια πιπερίτσα καυτερή
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι για το βράσιμο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο, αφού το λυώσουμε με το φαρδύ της λάμας του μαχαιριού, πατώντας επάνω σε σκληρή επιφάνεια.
Το γυρίζουμε λίγα λεπτά και το βγάζουμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τη τομάτα, την κάπαρη πλυμμένη και στιμένη με το χέρι, τις ελιές και τον θρυματισμένο τόνο (ή κομμένες κομματάκια τις αντσούγιες).
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, χωρίς καπάκι και για να μη πιτσιλάει παντού, βάζουμε την ειδική σίτα, για 10-12 λεπτά.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά, στο αλατισμένο νερό, al dente (2' λιγότερο από τον χρόνο που λέει το πακέτο).
Κρατάμε και ένα φλυτζ. τσαγ. από το νερό των ζυμαρικών.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και, κανονικά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Εγώ έκανα το αντίθετο.
Ξαναέριξα τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και εκεί έριξα τη σάλτσα, το ταμπάσκο και το ζουμί που κράτησα.
Σωτάρησα το σύνολο, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό και......
500 γραμ. Σπαγγέτι
400 γραμ. Τομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή ένα κουτί Κονκασέ)
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη τουρσί
100 γραμ. Εληές Καλαμών (ξεκουκουτσωμένες με το εργαλείο των κερασιών)
2 σκελίδες σκόρδο
80-100 γραμ. Τόνο σε ελαιόλαδο θρυματισμένο ( η κανονική λέει 4-5 φιλέτα αντσούγιες)
1 κουταλάκι γλυκού Ταμπάσκο ή μια πιπερίτσα καυτερή
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι για το βράσιμο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο, αφού το λυώσουμε με το φαρδύ της λάμας του μαχαιριού, πατώντας επάνω σε σκληρή επιφάνεια.
Το γυρίζουμε λίγα λεπτά και το βγάζουμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τη τομάτα, την κάπαρη πλυμμένη και στιμένη με το χέρι, τις ελιές και τον θρυματισμένο τόνο (ή κομμένες κομματάκια τις αντσούγιες).
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, χωρίς καπάκι και για να μη πιτσιλάει παντού, βάζουμε την ειδική σίτα, για 10-12 λεπτά.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά, στο αλατισμένο νερό, al dente (2' λιγότερο από τον χρόνο που λέει το πακέτο).
Κρατάμε και ένα φλυτζ. τσαγ. από το νερό των ζυμαρικών.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και, κανονικά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Εγώ έκανα το αντίθετο.
Ξαναέριξα τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και εκεί έριξα τη σάλτσα, το ταμπάσκο και το ζουμί που κράτησα.
Σωτάρησα το σύνολο, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό και......
.....έβαλα λίγα στο πιάτο και έβγαλα τη φωτογραφία
Ο βασιλικός είναι για ντεκόρ και είναι το πρώτο κλαδάκι που έκοψα, από τους καινούργιους.
Είναι πλυμμένο και μπορεί να καταναλωθεί ψιλοκομμένο μαζί με το σπαγγέτι.
Είναι πλυμμένο και μπορεί να καταναλωθεί ψιλοκομμένο μαζί με το σπαγγέτι.
18 σχόλια:
Mακαρόνια..το φαί του φοιτητή!Εδώ ίσως από εμπειρία χρόνων να σε κερδίζω!!Μόνο εδώ όμως!Μέσα στις φλέβες μου.εκτός από αίμα,κυλάει και μακαρόνι!Τόοοοοοσο πολύ μακαρόνι..τόσααα χρόνια!
1) Θα την κάνω με τις αντσούγιες.
2) Οι φωτό δεν φαίνονται3
3) Το πουκαμισάκι ήταν βαμβακερό;
@ ...I' a dreamer:
Εγώ την ζωή του εργένη φοιτητή δεν την έζησα. Είχα μεν τη μαμά μου, αλλά τις περισσότερες φορές την περνούσα πρόχειρα στο μοναδικό κυλικείο που υπήρχε στο ΑΠΘ, στο Χημείο, ή κανένα σνακ, ή και σουβλάκια στο Συντριβάνι.
________________
@ Cummulus:
Την επόμενη φορά κι εγώ αντσούγιες. Αυτά τα φιλετάκια σε βαζάκι.
Οι φωτό τώρα ξαναφορτώθηκαν. Χάθηκαν αδικαιολόγητα και στη θέση τους εμφανίστηκαν κάτι πλαισιάκια. Δεν ξέρω γιατί.
Και στην δεύτερη φόρτωση, με το ζόρι. Εσωτερικό πρόβλημα έγραφε.
Το πουκάμισο βαμβακερό ήταν. Πάει καλλιά του!
________________
αχ ΣΤΑΥΡΟ ΛΑΤΡΕΥΩ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ...ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ..ΕΙΔΕΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΙΖΕΙ ..ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΚΡΑΣΑΚΙ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ...ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ..ΠΕΙΝΑΩ!!!!!!!
@ ELENI:
Εδώ άρχισε να ψιχαλίζει.
Το άσπρο κρασί μπορεί να πηγαίνει με τα ζυμαρικά, αλλά η Πουτανέσκα (μετά συγχωρήσεως!) θέλει κόκκινο δυνατό, πχ ένα Αη-Γιωργίτικο θα ήταν ότι πρέπει.
_______________
Τις κρυες νυχτες του χειμωνα
le puttane che facevano la strada,
αναβανε φωτιες σε γκαζοντενεκεδες για να ζεσταθουνε.Ετσι και δεν υπηρχαν πελατες και η ωρα περναγε χωρις μεροκαματο,βαζανε απανω la pentola,
και φτιαχνανε το περιφημο
spaghetti a la puttanesca,
φωναζανε κι εμας τα φοιτηταρια που κοβαμε την ¨κινηση¨ πισω απο τα παραθυρα,και την ευχαριστιομαστε.
Η καλυτερη puttanesca για να πετυχει επρεπε να ειναι
la luna piena (πανσεληνος) και καποια να εχει mestruazioni,να εχει περιοδο.
Ωραια φοιτητικα χρονια.
@ AdeGia:
Ωραία ιστορική περιγραφή από χρόνια που δεν ξαναγυρίζουν.
Ευτυχώς άφησαν αναμνήσεις!!!
______________
Kαταπληκτική η πουτανέσκα σου :)))))
την επόμενη φορά που θα λεκιάσεις αγαπημένο ρούχο με σάλτσα ντομάτας να θυμηθείς πριν δοκιμάσεις οτιδήποτε άλλο να μουλιάσεις και να τρίψεις το λεκε με φρέσκο χυμό λεμονιού,
όσο για την πουτανέσκα αγαπημένη αλλά εγώ βάζω λιγάκι καυτερό διότι δεν το τρώνε οι υπόλοιποι κι εγώ δεν κάνει να τρώω καυτερά!!!!!
@ Asteri:
Μετά που την τελείωσα, έψαξα για συνταγές και είδα ότι όλες μοιάζουν με αυτήν. Διαφορές λίγες στα υλικά, πχ αντί για το ταμπάσκο που έβαλα, βάζουν πάπρικα καυτερή, τσίλι και τέτοια.
____________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: Το ένα κουταλάκι ταμπάσκο, όταν δοκίμασα την σάλτσα, έδωσε μια επίγευση καυτερού, χωρίς να είναι ενχλητικό.
Όταν όμως ανακατεύτηκε με τα μακαρόνια, χάθηκε.
Ευχαριστώ για την οδηγία.
Φοβάμαι ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
____________
Εκτός από επαίνους για την πουτανέσκα, συμβουλή για τους λεκέδες.
Με το λεμόνι βάζεις και αλάτι, ίσως σώσεις το επόμενο ροζουλί, χαχα.
Καληνύχτα σας.
Καλά και διευκρίνισες ότι ο βασιλικός είναι πλυμένος,γιατί αλλιώς δεν θα ορμούσα στο πιάτο!!
Καλημέρα...
Πανεμορφη η εκτελεση...το ομολογω!αλλα λιγο μεγαλος δεν ειναι ο βασιλικος για το πιατο...λιγο γλαστρα θυμιζει!χωρις παρεξηγηση...δε το λεω για να σε προσβαλω!
μια χαρά την έφτιαξες....την είχα βάλει κι εγώ τη συνταγή περί ιερόδουλων ;)))
καλημερούδια
Πουτανέσκα έ??
Τώρα λογικά τ'ονομα απ'την πιπεριά το'χει πάρει η σάλτσα!
Θα την εκτελέσω τη συνταγή ενδιαφέρουσα τη βλέπω.
Κρίμα το πουκάμισο!
Τόοσο μεγάλη ζημιά έπαθε!
Καλό μεσημέρι!
Μετά απο το σαχανάκι πέρασα να πάρω μεριδούλα πουτανέσκας.....
Οι φωτο σου καταπληκτικές και ο βασιλικός λατρεμένος!!!
Καλή συνέχεια :))
@ Thalassenia:
Χρησιμότατη η συμβουλή, που την θεωρώ σαν συμπλήρωμα της Γαστερόπληγος.
Όπου νά'ναι θα δω αν λειτουργεί.
_______________
@ ΦΟΥΛΗ:
Το μόνο που μπορεί να έχει είναι σκόνη. Τίποτ'άλλο.
Δεν ψεκάστηκε με ξυδόνερο. Δεν έχουν κάμπιες φέτος!
_______________
@ Flipper-idis:
Είναι μεγάλο για να κρύβει τα ελλαττώματα.
Που να ήταν και πραγματικός πλατύφυλλος. Δεν θα έβλεπες τίποτα.
________________
@ ...E allora:
Να λέμε την αλήθεια, υπολογίζω και εκτιμώ την γνώμη της Ιταλιάνας φίλης μου.
Grazie!!!
________________
@ Ζoyzoy:
Λίγο πιο πάνω, σε σχόλιο φίλου, θα δεις και την ιστορία του ονόματος.
________________
@ ΕΥΗ:
Το σαΧανακι καταπληκτικό.
Τι τα θες τα άλλα!!
______________
Δημοσίευση σχολίου