Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ και πήγαμε αλλού!!


Από χθες άρχισα να ξαλμυρίζω φιλέτα παστού μπακαλιάρου, με προοπτική να γίνει Τηγανητός με σκορδαλιά (κλικ) ,σήμερα το μεσημέρι.

Παράλληλα ετοίμασα και τα σχετικά για την σκορδαλιά.

Μας έλειπε μια σαλάτα και προτίμησα να κάνω βραστά λαχανικά (πατάτες, καρότα και κολοκυθάκια baby).

Καθάρισα και έκοψα μπαστουνάκια τις πατάτες και τα καρότα, τα έβρασα στον ατμό, για 8' στη χύτρα ταχύτητος.


Καθάρισα και τα κολοκυθάκια, τα έβρασα κι αυτά στον ατμό για 6' .....

.....τα εβαλα μαζί και έφτιαξα ένα "dressing" με λαδολέμονο και μουσταρδα Dijon (καυτερή) και τα περιέλουσα, αφού έριξα και λίγο αλάτι.

Ως εδώ όλα πήγαιναν καλά! Η σκορδαλιά έγινε και μπήκε στο ψυγείο, το κουρκούτι για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου ήταν έτοιμο στο ψυγείο κι αυτό.

Και τότε χτύπησε το θυροτηλέφωνο! Ήταν παλιόφιλος από την Αριδαία Πέλλας, φρουτοπαραγωγός (κεράσια-βύσσινα κλπ).
Στο κτήμα του είχαμε πάει πέρσυ και κουβαλήσαμε βύσσινα για μαρμελάδα από το "Βυσσινόκηπο" του (κλικ).
Μας έφερε τα πρώτα κεράσια. Τα βύσσινα θα βγουν αργότερα.
Λίγο παραπάνω απο κιλό.
Λίγα μεν, αλλά η χειρονομία μεγάλη!
Πρώτη σκέψη να κρατήσω λίγα και τα υπόλοιπα να γίνουν μαρμελάδα.

Χωρίς άλλο ξεκίνησα

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ (στον αρτοπαρασκευαστή)

ΥΛΙΚΑ
550-600 γραμ. Κεράσια ώριμα και τραγανά (τύπου Εδέσσης)
400 γραμ. Ζάχαρη λευκή
Χυμό από ένα λεμόνι
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Λικέρ Τσέρυ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε καλά τα κεράσια (τα δικά μου ήταν βιολογικά, χωρίς ραντίσματα).


Έψαξα και βρήκα το ειδικό εργαλείο για τα κουκούτσια, που είχα να το δουλέψω από πέρσυ. Λίγο παλιάς τεχνολογίας, από τον καιρό της μητέρας μου, αλλά ακόμη λειτουργικό.


Ξέχασα να φορέσω γάντια και ακόμη καθαρίζω τα χέρια μου, που βάφτηκαν


Τα ζύγισα καθαρισμένα


Τα έβαλα μαζί με τη ζάχαρη στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, σε πρόγραμμα για μαρμελάδα.
Λίγο πριν το τέλος πρόσθεσα τον χυμό λεμονιού και το λικέρ.
Σε μια ώρα και 5', είχα αυτό το αποτέλεσμα.
Φωτογραφήθηκε ακόμη ζεστή.
Μπήκε σε αποστειρωμένο βάζο και περιμένω να κρυώσει.
Θα την φωτογραφήσω ξανά, μπας και έχει καλύτερη φωτογένεια!


Εννοείται ότι δοκίμασα και ήταν νοστιμότατη και όσο γλυκειά θέλω.
Η κανονική αναλογία είναι 1:1, όσα κεράσια, τόση ζάχαρη.


Posted by Picasa

16 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Ωραιότατες οι σπιτικές μαρμελάδες και τα γλυκά γενικότερα..

καλό μήνα φίλε μου :)

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

και του χρόνου!!!
από χρώμα τέλειο και η περιοχή παραγωγής εγγυάται νοστιμιά, εγώ προς το παρόν απλά τα τσακίζω, κερασοθεραπεία κάνω!!! και ένα γλυκάκι ελαφρύ θα μπει αυτές τις μέρες στο ιστολόγιο, τώρα που είναι στον καιρό τους τα κεράσια

τελικά ο μπακαλιάρος τηγανίστηκε; ή την πέρασες με σαλάτα;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ευρύνοος:
Φίλτατε Καλό Καλοκαίρι.
______________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Ναι, έγινε και ο μπακαλιάρος παράλληλα.
Τον Βέγγο το έχεις δει πως έτρεχε στις ταινίες;
Κάπως έτσι κι εγώ, αλλά όλα ήταν έτοιμα στην ώρα τους.
______________

Frezia είπε...

Φαγάδικο έχεις και μαγειρέυεις
τόσα φαγητά, ποιος τα τρώει?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia:
Όταν τρως το ίδιο φαΐ κάθε μέρα, το βαριέσαι.
Το είχα γράψει και παλιότερα, αλλά είσαι κάπως καινούργια και δεν το είδες.
Αν προσέξεις τις ποσότητες, είναι για 2-4 μερίδες.
Στο κάτω-κάτω είναι και σπορ το μαγείρεμα.
____________________

VAD είπε...

Α,μπράβο,με τον μπακαλιάρο σου!και την επόμενη φορά το επιδόρπιο να ειναι κεράσια Κολινδρού,εκει θα δώσεις ρέστα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Θα πάω αυτές τις μέρες για να ψάξω αυτές τις πίτες που μου έλεγε η Frezia.
Θα δοκιμάσω και τα κεράσια.
Θα φροντίσω να είναι καθημερινή, για να βρω όλους στην θέση τους.
Θα τα ξαναπούμε.
________________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Καλημερα.Είδα καλά ότι ξεφλούδισες τα κολοκυθάκια;γιατί;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...E allora:
Έτσι έκανε πάντα η μητέρα μου, από τον καιρό βέβαια που τα κολοκυθάκια είχαν χνούδι και ήταν γνήσια.
Και κρατάω την συνήθεια που την επέβαλλα και στη γυναίκα μου, που τρελαίνεται με αυτή την "νοσοκομειακή" σαλάτα.
Ακόμη και τα γεμιστά τα ξεφλουδίζω.
Είπαμε, βίτσια είναι αυτά.
Καλή σου μέρα.

zoyzoy είπε...

Τυχεροί εσείς!που να κάνεις μαρμελάδες και γλυκά με 7.50 το κιλό τα κρατάς χάντρες για κολιέ τα κεράσια!
Να με στείλεις κεράσια να σε στείλω ψάρια είσαι:))

Καλό μήνα να'χουμε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy:
Αυτά ήταν τζάμπα, γιαυτό τα κατέστρεψα σε μαρμελάδα και δεν τα κορνιζάρησα.
Μετά το μέσον του Ιουνίου, όπως πέρσυ, θα γίνει ταξιδάκι στην Αριδαία, για βύσσινα και κεράσια με 2-2,5 € το κιλό. Και αν τα μαζέψουμε μόνοι μας, λιγότερα έως "δώσε ότι θέλεις".
Πίνουμε και ένα ουζάκι στο Λουτράκι (Πόζαρ) και, αν έχουμε και μαγιό μαζί μας, κάνουμε και μια βουτιά στην πισίνα που έχει τρεχούμενο νερό 37 βαθμών, χειμώνα-καλοκαίρι.
Έρχεσαι, φέρνεις ψάρια, παίρνεις κεράσια, πίνουμε ουζάκι, κάνουμε μπάνιο "ΕΔΩ" και φεύγεις. Τσάκα-τσάκα.....

Dreameraki είπε...

Μιαμ μιαμ μιαμ!Χάθηκα λίγο,αλλά ήταν για καλό!Μη με μαλώσεις!Εδώ τα κεράσια έχουν φτάσει τα 7,5 ευρώ το κιλό!Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!Είδος πολυτελείας!Περιμένω τη γιορτή του κερασιού στο τέλος της βδομάδας,που γίνεται στο σιπλανό χωριό,να πάω να βγάλω το άχτι μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...I'm a dreamer:
Στα μανάβικα της γειτονιάς μου τα έχουν 7,15€. Τιμή απαγορευτική και όχι όλα πρώτη ποιότητα. Απ'ότι μου είπε το φιλαράκι μου, στην Ημαθία τα χτύπησε χαλάζι και φαίνονται πληγωμένα.
Έλα και σύ μαζί με την Zoyzoy, να τα μαζέψουμε μόνοι μας, να κρεμάσουμε και στα αυτιά μας (με έπιασε ο παλινπαιδισμός) και να η γιορτή των κερασιών.
________________

zoyzoy είπε...

Τι με λές 37 χειμώνα Καλοκαίρι??
Εδώ στην καλύτερη περίπτωση η θάλασσα τους 22!
Καλά παράδεισος η Αριδαία μέσ'τα πλατάνια!
Τα ψάρια μπορεί να σου'ρθουν εγώ δεν με βλέπω τουλάχιστον σ'αυτή τη ζωή:))

Dreameraki είπε...

Ααααχ τι θύμισες!Σε μια καρότσα πάνω,εγώ κι η αδερφή μου να τα κάνουμε σκουλαρίκια και να τα τρώμε χωρίς καν να τα πλύνουμε από τα δέντρα!Τότε είχαμε κερασιές..τότε ζούσε κι η γιαγιά και μας μάλωνε όταν μας πόνεγε η κοιλιά..τι εποχές!

Betty's Cuisine είπε...

Αχ ελπίζω να μην σε διαβάσει η κόρη μου γιατί θα με βάλεις σε μεγάλους μπελάδες ~ μέρες τώρα τρώγεται να της φτιάξω λέει κεράσι γλυκό ή έστω μαρμελάδα!
Αλλά αλήθεια λέω, δεν προλαβαίνωωωωωω....
Στείλε λίγη κατά δω, υπέροχη φαίνεται!