Από χθες άρχισα να ξαλμυρίζω φιλέτα παστού μπακαλιάρου, με προοπτική να γίνει Τηγανητός με σκορδαλιά (κλικ) ,σήμερα το μεσημέρι.
Παράλληλα ετοίμασα και τα σχετικά για την σκορδαλιά.
Μας έλειπε μια σαλάτα και προτίμησα να κάνω βραστά λαχανικά (πατάτες, καρότα και κολοκυθάκια baby).
Καθάρισα και έκοψα μπαστουνάκια τις πατάτες και τα καρότα, τα έβρασα στον ατμό, για 8' στη χύτρα ταχύτητος.
Παράλληλα ετοίμασα και τα σχετικά για την σκορδαλιά.
Μας έλειπε μια σαλάτα και προτίμησα να κάνω βραστά λαχανικά (πατάτες, καρότα και κολοκυθάκια baby).
Καθάρισα και έκοψα μπαστουνάκια τις πατάτες και τα καρότα, τα έβρασα στον ατμό, για 8' στη χύτρα ταχύτητος.
.....τα εβαλα μαζί και έφτιαξα ένα "dressing" με λαδολέμονο και μουσταρδα Dijon (καυτερή) και τα περιέλουσα, αφού έριξα και λίγο αλάτι.
Ως εδώ όλα πήγαιναν καλά! Η σκορδαλιά έγινε και μπήκε στο ψυγείο, το κουρκούτι για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου ήταν έτοιμο στο ψυγείο κι αυτό.
Και τότε χτύπησε το θυροτηλέφωνο! Ήταν παλιόφιλος από την Αριδαία Πέλλας, φρουτοπαραγωγός (κεράσια-βύσσινα κλπ).
Στο κτήμα του είχαμε πάει πέρσυ και κουβαλήσαμε βύσσινα για μαρμελάδα από το "Βυσσινόκηπο" του (κλικ).
Μας έφερε τα πρώτα κεράσια. Τα βύσσινα θα βγουν αργότερα.
Λίγο παραπάνω απο κιλό.
Λίγα μεν, αλλά η χειρονομία μεγάλη!
Πρώτη σκέψη να κρατήσω λίγα και τα υπόλοιπα να γίνουν μαρμελάδα.
Και τότε χτύπησε το θυροτηλέφωνο! Ήταν παλιόφιλος από την Αριδαία Πέλλας, φρουτοπαραγωγός (κεράσια-βύσσινα κλπ).
Στο κτήμα του είχαμε πάει πέρσυ και κουβαλήσαμε βύσσινα για μαρμελάδα από το "Βυσσινόκηπο" του (κλικ).
Μας έφερε τα πρώτα κεράσια. Τα βύσσινα θα βγουν αργότερα.
Λίγο παραπάνω απο κιλό.
Λίγα μεν, αλλά η χειρονομία μεγάλη!
Πρώτη σκέψη να κρατήσω λίγα και τα υπόλοιπα να γίνουν μαρμελάδα.
Χωρίς άλλο ξεκίνησα
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ (στον αρτοπαρασκευαστή)
ΥΛΙΚΑ
550-600 γραμ. Κεράσια ώριμα και τραγανά (τύπου Εδέσσης)
400 γραμ. Ζάχαρη λευκή
Χυμό από ένα λεμόνι
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Λικέρ Τσέρυ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε καλά τα κεράσια (τα δικά μου ήταν βιολογικά, χωρίς ραντίσματα).
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ (στον αρτοπαρασκευαστή)
ΥΛΙΚΑ
550-600 γραμ. Κεράσια ώριμα και τραγανά (τύπου Εδέσσης)
400 γραμ. Ζάχαρη λευκή
Χυμό από ένα λεμόνι
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Λικέρ Τσέρυ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε καλά τα κεράσια (τα δικά μου ήταν βιολογικά, χωρίς ραντίσματα).
Έψαξα και βρήκα το ειδικό εργαλείο για τα κουκούτσια, που είχα να το δουλέψω από πέρσυ. Λίγο παλιάς τεχνολογίας, από τον καιρό της μητέρας μου, αλλά ακόμη λειτουργικό.
Τα έβαλα μαζί με τη ζάχαρη στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, σε πρόγραμμα για μαρμελάδα.
Λίγο πριν το τέλος πρόσθεσα τον χυμό λεμονιού και το λικέρ.
Σε μια ώρα και 5', είχα αυτό το αποτέλεσμα.
Φωτογραφήθηκε ακόμη ζεστή.
Μπήκε σε αποστειρωμένο βάζο και περιμένω να κρυώσει.
Θα την φωτογραφήσω ξανά, μπας και έχει καλύτερη φωτογένεια!
Εννοείται ότι δοκίμασα και ήταν νοστιμότατη και όσο γλυκειά θέλω.
Η κανονική αναλογία είναι 1:1, όσα κεράσια, τόση ζάχαρη.
16 σχόλια:
Ωραιότατες οι σπιτικές μαρμελάδες και τα γλυκά γενικότερα..
καλό μήνα φίλε μου :)
και του χρόνου!!!
από χρώμα τέλειο και η περιοχή παραγωγής εγγυάται νοστιμιά, εγώ προς το παρόν απλά τα τσακίζω, κερασοθεραπεία κάνω!!! και ένα γλυκάκι ελαφρύ θα μπει αυτές τις μέρες στο ιστολόγιο, τώρα που είναι στον καιρό τους τα κεράσια
τελικά ο μπακαλιάρος τηγανίστηκε; ή την πέρασες με σαλάτα;
@ Ευρύνοος:
Φίλτατε Καλό Καλοκαίρι.
______________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Ναι, έγινε και ο μπακαλιάρος παράλληλα.
Τον Βέγγο το έχεις δει πως έτρεχε στις ταινίες;
Κάπως έτσι κι εγώ, αλλά όλα ήταν έτοιμα στην ώρα τους.
______________
Φαγάδικο έχεις και μαγειρέυεις
τόσα φαγητά, ποιος τα τρώει?
@ Frezia:
Όταν τρως το ίδιο φαΐ κάθε μέρα, το βαριέσαι.
Το είχα γράψει και παλιότερα, αλλά είσαι κάπως καινούργια και δεν το είδες.
Αν προσέξεις τις ποσότητες, είναι για 2-4 μερίδες.
Στο κάτω-κάτω είναι και σπορ το μαγείρεμα.
____________________
Α,μπράβο,με τον μπακαλιάρο σου!και την επόμενη φορά το επιδόρπιο να ειναι κεράσια Κολινδρού,εκει θα δώσεις ρέστα...
Θα πάω αυτές τις μέρες για να ψάξω αυτές τις πίτες που μου έλεγε η Frezia.
Θα δοκιμάσω και τα κεράσια.
Θα φροντίσω να είναι καθημερινή, για να βρω όλους στην θέση τους.
Θα τα ξαναπούμε.
________________
Καλημερα.Είδα καλά ότι ξεφλούδισες τα κολοκυθάκια;γιατί;
@ ...E allora:
Έτσι έκανε πάντα η μητέρα μου, από τον καιρό βέβαια που τα κολοκυθάκια είχαν χνούδι και ήταν γνήσια.
Και κρατάω την συνήθεια που την επέβαλλα και στη γυναίκα μου, που τρελαίνεται με αυτή την "νοσοκομειακή" σαλάτα.
Ακόμη και τα γεμιστά τα ξεφλουδίζω.
Είπαμε, βίτσια είναι αυτά.
Καλή σου μέρα.
Τυχεροί εσείς!που να κάνεις μαρμελάδες και γλυκά με 7.50 το κιλό τα κρατάς χάντρες για κολιέ τα κεράσια!
Να με στείλεις κεράσια να σε στείλω ψάρια είσαι:))
Καλό μήνα να'χουμε!
@ Zoyzoy:
Αυτά ήταν τζάμπα, γιαυτό τα κατέστρεψα σε μαρμελάδα και δεν τα κορνιζάρησα.
Μετά το μέσον του Ιουνίου, όπως πέρσυ, θα γίνει ταξιδάκι στην Αριδαία, για βύσσινα και κεράσια με 2-2,5 € το κιλό. Και αν τα μαζέψουμε μόνοι μας, λιγότερα έως "δώσε ότι θέλεις".
Πίνουμε και ένα ουζάκι στο Λουτράκι (Πόζαρ) και, αν έχουμε και μαγιό μαζί μας, κάνουμε και μια βουτιά στην πισίνα που έχει τρεχούμενο νερό 37 βαθμών, χειμώνα-καλοκαίρι.
Έρχεσαι, φέρνεις ψάρια, παίρνεις κεράσια, πίνουμε ουζάκι, κάνουμε μπάνιο "ΕΔΩ" και φεύγεις. Τσάκα-τσάκα.....
Μιαμ μιαμ μιαμ!Χάθηκα λίγο,αλλά ήταν για καλό!Μη με μαλώσεις!Εδώ τα κεράσια έχουν φτάσει τα 7,5 ευρώ το κιλό!Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!Είδος πολυτελείας!Περιμένω τη γιορτή του κερασιού στο τέλος της βδομάδας,που γίνεται στο σιπλανό χωριό,να πάω να βγάλω το άχτι μου!
@ ...I'm a dreamer:
Στα μανάβικα της γειτονιάς μου τα έχουν 7,15€. Τιμή απαγορευτική και όχι όλα πρώτη ποιότητα. Απ'ότι μου είπε το φιλαράκι μου, στην Ημαθία τα χτύπησε χαλάζι και φαίνονται πληγωμένα.
Έλα και σύ μαζί με την Zoyzoy, να τα μαζέψουμε μόνοι μας, να κρεμάσουμε και στα αυτιά μας (με έπιασε ο παλινπαιδισμός) και να η γιορτή των κερασιών.
________________
Τι με λές 37 χειμώνα Καλοκαίρι??
Εδώ στην καλύτερη περίπτωση η θάλασσα τους 22!
Καλά παράδεισος η Αριδαία μέσ'τα πλατάνια!
Τα ψάρια μπορεί να σου'ρθουν εγώ δεν με βλέπω τουλάχιστον σ'αυτή τη ζωή:))
Ααααχ τι θύμισες!Σε μια καρότσα πάνω,εγώ κι η αδερφή μου να τα κάνουμε σκουλαρίκια και να τα τρώμε χωρίς καν να τα πλύνουμε από τα δέντρα!Τότε είχαμε κερασιές..τότε ζούσε κι η γιαγιά και μας μάλωνε όταν μας πόνεγε η κοιλιά..τι εποχές!
Αχ ελπίζω να μην σε διαβάσει η κόρη μου γιατί θα με βάλεις σε μεγάλους μπελάδες ~ μέρες τώρα τρώγεται να της φτιάξω λέει κεράσι γλυκό ή έστω μαρμελάδα!
Αλλά αλήθεια λέω, δεν προλαβαίνωωωωωω....
Στείλε λίγη κατά δω, υπέροχη φαίνεται!
Δημοσίευση σχολίου