Όπως όμως σφίγγουν οι ζέστες, λέω να πάμε Δυτικώτερα, που είναι πιο ζεστά.
Πχ Ισπανία και συγκεκριμένα στην καυτή Ανδαλουσία, με το καυτό κλίμα και τις καυτές γυναίκες!
Εδώ λοιπόν, για να φύγουν οι κάψες, χρειάζεται κάτι δροσερό, κρύο, παγωμένο.
Πχ ένα ανέκδοτο! Επειδή όμως υστερώ λιγάκι σ'αυτόν τον τομέα, λέω να προτείνω μια ΣΟΥΠΑ.
Όχι όμως σαν τις σούπες που ξέρουμε, μας αρέσουν και τις φτιάχνουμε τον Χειμώνα, αλλά μια σούπα κρύα, που για όποιον θέλει, σερβίρεται και με μερικά παγάκια.
Το αποτέλεσμα φαίνεται
Και εδώ καταλήξαμε με την ακόλουθη πορεία
Υ Λ Ι Κ Α
3 φλ.τσαγ. ή 600 γραμ. Τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
2 φλ.τσαγ. Πιπεριές πράσινες (κέρατο είχα) ή κόκκινες ψιλοκομμένες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσαγ. Σελινόφυλλα και Σελινόριζα
1 φλ.τσαγ. Αγγούρι ψιλοκομμένο
1/2 έως 1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 σκελίδες Σκόρδο
1/4 φλ.τσαγ. Ξυδι από κόκκινο κρασί ή 3 κουτ.σουπ. Ξύδι λευκό + 1 κ.σ. Μπαλσάμικο
1/2 κουτ.γλυκού Πάπρικα καυτερή
1 κουτ.γλυκού Κύμινο
Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μπωλ ανακατεύουμε καλά την τομάτα, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σέλινο και το αγγούρι.
Πάιρνουμε το μισό μείγμα σε άλλο μπωλ και πρσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι, την πάπρικα και το κύμινο.
Υ Λ Ι Κ Α
3 φλ.τσαγ. ή 600 γραμ. Τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
2 φλ.τσαγ. Πιπεριές πράσινες (κέρατο είχα) ή κόκκινες ψιλοκομμένες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσαγ. Σελινόφυλλα και Σελινόριζα
1 φλ.τσαγ. Αγγούρι ψιλοκομμένο
1/2 έως 1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 σκελίδες Σκόρδο
1/4 φλ.τσαγ. Ξυδι από κόκκινο κρασί ή 3 κουτ.σουπ. Ξύδι λευκό + 1 κ.σ. Μπαλσάμικο
1/2 κουτ.γλυκού Πάπρικα καυτερή
1 κουτ.γλυκού Κύμινο
Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μπωλ ανακατεύουμε καλά την τομάτα, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σέλινο και το αγγούρι.
Πάιρνουμε το μισό μείγμα σε άλλο μπωλ και πρσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι, την πάπρικα και το κύμινο.
Τα πολτοποιούμε με την ράβδο μπλέντερ, ή τα βάζουμε σε κανονικό μπλέντερ και τα κάνουμε χυλό.
Ρίχνουμε τον χυλο στο πρώτο μπωλ, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Αν την άλλη μέρα δούμε ότι είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε ένα φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ κρύο νερό.
Σερβίρουμε σε μπωλάκια ή και πιάτα βαθειά και για ντεκόρ βασιλικό ψιλοκομμένο (μη βλεπεις, εγώ έβαλα ολοκληρα φύλλα).
Μπορεί κάποιος να θέλει παγάκια, κρουτόν, φρυγανισμένες μπουκιές ψωμιού, ή τα περίφημα Κρητικά παξιμαδάκια τυριού
Αν την άλλη μέρα δούμε ότι είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε ένα φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ κρύο νερό.
Σερβίρουμε σε μπωλάκια ή και πιάτα βαθειά και για ντεκόρ βασιλικό ψιλοκομμένο (μη βλεπεις, εγώ έβαλα ολοκληρα φύλλα).
Μπορεί κάποιος να θέλει παγάκια, κρουτόν, φρυγανισμένες μπουκιές ψωμιού, ή τα περίφημα Κρητικά παξιμαδάκια τυριού
Είναι αυθεντική Ανδαλουσιανή συνταγή, φτιαγμένη με δικά μας Μεσογειακά υλικά.
Σηκώνει πολλές αλλαγές, ανάλογα με τα γούστα, χωρίς καυτερό, χωρίς αγγούρι,χωρίς ότι άλλο θέλουμε.
Αν πάλι μας ενοχλούν τα κομματάκια, τότε βάζουμε στο μπλέντερ ολόκληρη την ποσότητα και το κάνουμε χυλό, αλλά τότε....δεν λέει!
Και όσο το αφήνουμε στο ψυγείο, τόσο καλύτερο γίνεται!
Σαν μέτρο σύγκρισης, έκανα ένα κολάζ από τρεις φωτογραφίες που "ψάρεψα" από την Wikipedia
Αν πάλι μας ενοχλούν τα κομματάκια, τότε βάζουμε στο μπλέντερ ολόκληρη την ποσότητα και το κάνουμε χυλό, αλλά τότε....δεν λέει!
Και όσο το αφήνουμε στο ψυγείο, τόσο καλύτερο γίνεται!
Σαν μέτρο σύγκρισης, έκανα ένα κολάζ από τρεις φωτογραφίες που "ψάρεψα" από την Wikipedia
(Kαι, όπως πάντα σχεδόν, οι φωτογραφίες μεγαλώνουν με "κλικ")
17 σχόλια:
Εμένα πάλι το μάτι μου έμεινε στο κουτάλι....US...
Για πες μας για αυτό...
:-)))
@ aKanonisti:
Που να μην είχε σπάσει και το πορσελάνινο πιάτο με τον αγκυλωτό!
Τότε να δω τι θα έλεγες!!
Το κουτάλι το βρήκε η μητέρα μου, προς το τέλος της δεκαετίας του '50, αποστειρώθηκε και κάποα στιγμή άρχισα να το χρησιμοποιώ.
Η μύτη του έχει φάγωμα που δείχνει οτι είμαι δεξιός (μη πάει ο νους σου στο κακό, δεξιόχειρας εννοώ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που το εμφάνισα. Έχεις χάσει επεισόδια!
ΧΑΑΧΑΧΧΑΧΑΧ!!!!
Καλό απόγευμα.
Ελπίζω να σου βγήκε καλό... εγώ είμαι δύσκολος... δεν μου αρέσει εύκολα! Εχω δοκιμάσει 10-15 και μου άρεσαν 1-2... Αν είναι καλό είναι δροσερό!
όσο για το γλωσσολογικό του θέματος λέγεται Γκαθπάτσο ;) με θ όχι με σ, εκτός κι αν το προφέρεις λατινικά που είναι όντως με σ
Με ενθουσίασε η σούπα σου,μόλις
ωριμάσουν οι ντομάτες μου θα την κάνω!
@ Dimos El Grec:
Πριν 10-15 χρόνια πήραμε τέτοια σούπα στην Pizza di Spagnia, στην Σοφούλη και δεν ενθουσιάστηκα.
Τώρα που οι γευστικές απαιτήσεις άλλαξαν και έγινε άψογη.
Μάλλον αύριο θα δοκιμάσω να δώσω μια βράση στο υπόλοιπο και να την δοκιμάσω ζεστή.
Για την προφορά, ξέρω ότι η Ίμπιζα προφέρεται Ίμπιθα.
Αν όμως το πεις έτσι, όλοι θα νομίσουν ότι είσαι "θου-θου".
Γιατρέ, καλό βράδυ.
_________________
@ Frezia:
Ειδικά αν τις αφήσεις να ωριμάσουν επάνω στο φυτό, θα γίνει ανυπέρβλητης νοστιμιάς.
Εγώ που τέτοια μπερεκέτια.
Μια χρονιά μόνο φύτεψα ένα φυντάνι από Βελβεντό, σε γλάστρα στο μπαλκόνι, και μας έδωσε 11 φανταστικές τομάτες.
_________________
γεια πολυ ωραια η συνταγη αλλα την ειδα απο εδω και νομιζω οτι θα πρεπει να το ξερεις
http://syntages.hadnews.com/%ce%9a%ce%91%ce%9b%ce%9f%ce%9a%ce%91%ce%99%ce%a1%ce%99%ce%9d%ce%97-%ce%a3%ce%9f%ce%a5%ce%a0%ce%91-%ce%93%ce%9a%ce%91%ce%a3%ce%a0%ce%91%ce%a4%ce%a3%ce%9f-gazpacho.htm
@ Margarita:
Ευχαριστώ για την πληροφορία.
Ναι, πήγα στο site που με παραπέμπεις και είδα και προηγούμενες συνταγές μου.
Ευτυχώς κάτω-κάτω έχει την πηγή με link.
Άλλοι δεν το κάνουν ούτε αυτό.
Δεν με ενοχλεί καθόλου.
Μέχρι που είδα κάπου φωτογραφία μου από την σάλτσα κάπαρης, σε άλλη σάλτσα, χωρίς κάπαρη. Και φαίνεται!!
Ευχαριστώ και πάλι
Καλή σου μέρα.
@ Margarita:
Επειδή είδα ότι και εσύ δημοσιεύεις συνταγές στο εν λόγω site, κάνω την εξής παρατήρηση.
Όπως φαίνεται, η δική σου τελευταία και προφανώς και προηγούμενες, δημοσιεύτηκε στο site ΤΡΕΙΣ ολόκληρες ώρες ΠΡΙΝ την δημοσίευση στο blog σου.
Άρα θα μπορούμε να βλέπομε τις συνταγές μας ΤΡΕΙΣ ώρες πριν τις αναρτήσουμε!!!
ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ;
Έχουμε τόση ζέστη και τόση υγρασία που τη σούπα την κρατάω στο τεφτέρι για το χειμώνα
καλημερούδια :)
ΥΓ.Δε μου αρέσουν παγωμένες οι σούπες και μόνη ζεστή θα τη δοκιμάσω
πλακα κανεις δε το ειχα προσεξει αυτο με την ωρα, Παντως εμενα με ενοχλει οτι εχουν ολη την συνταγη και οχι κομματι της και κυριως που δε με ρωτησαν
Φαίνεται πολύ λαχταριστή, έχω αμφιβολία αν θα τη φάνε οι δικοί μου. Θέλουνε σούπες μόνο το χειμώνα!
Μμμμ!! Λατρεύω τις σούπες! Φαίνεται τέλεια! Θα κάνω μια απόπειρα όσο δύσκολο ακούγεται για μενα :) χχ
Άντε! με πρόλαβε η aKanonisti και εγώ για το κουτάλι θα έλεγα φτου!!!
Θα θελα να τη δοκιμάσω ξέρεις εσύ ταπεράκι στο Βαρδάρη!!!
Να με ξανά ,δεν το πιστεύω το ρολόι σου χτύπησε 12 και εψαχνα το σπιτι!!
@ ...E allora:
Όπως είπα και στον Δήμο τον Έλληνα, πιο πάνω, σήμερα την δοκίμασα και ζεστή.
Γίνεται και έτσι, μόνο που το καφτερό της εμφανίζεται εντονώτερα!
Αυτό στα υπ'όψιν για τον χειμώνα.
_______________
@ Margarita:
Ευτυχώς να λες που την έχουν ολόκληρη και φαίνεται και η προέλευση της.
Έστειλα το πρωί σημείωμα από το σημείο επικοινωνίας τους και πήρα και απάντηση, που λέει ότι το site λειτουργεί αυτόματα με RSS feed, γιαυτό τις παίρνει ολόκληρες.
Σε λίγο θα κάνω ανάρτηση όλη αυτή την επικοινωνία (+ κάτι ακόμη).
Πάντως μου είπαν ότι διόρθωσαν την ώρα!
______________
@ Big mama:
Όπως είπα και πιο πάνω, ζέστανα τρεις κουτάλες (ένα πιάτο), μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και ήταν τέλεια. Θέλει λίγη προσοχή στο καυτερό, γιατί ζεστή φαίνεται περισσότερο.
Εξαρτάται φυσικά και σε ποιούς απευθύνεται.
_______________
@ Antl-l:
Καθόλου δύσκολο. Χρόνο τρώνε τα "ψιλοκοψίματα".
Από εργαλεία, όλα τα σπίτια έχουν μπλέντερ σε διάφορες μορφές.
Κάνε μια μικρή ποσότητα, στο 1/3, για δοκιμή. Εγώ έτσι κάνω πάντα και αν δεν με αρέσει, πετάω το ελάχιστο.
_______________
@ ΦΟΥΛΗ:
Την επόμενη φορά θα φωτογραφήσω τα κυάλια και θα γράψω και την ιστορία τους.Τότε θα δεις γιατί ο κοντινός Χωροφύλακας, σε αγώνα στο Τατόϊ, με κοιτούσε με μισό μάτι....
Ναι, μωρέ, ο κούκος!!
Τον "ψάρεψα" από μπλογκ, αλλά μάλλον θα τον καταργήσω. Δεν θέλω να μου μετράει τις ώρες και να μου θυμίζει ότι λίγες μείνανε!
_______________
Καιρό θέλω να την κάνω. Καλά να περάσεις!
Δημοσίευση σχολίου